Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (263/351) > >>

kd_dinev:
И защо пък реши, че ми е трудно да го разбера след като ти давам съвсем конкретен пример как на практика се случва това? Ти не можеш да схванеш, че при велосипедистите упражняваш сила от 1000 нютона за една секунда но резултата в единия случай е 83 метра над началната точка на спускане.Т.е. според закона на добрия стар Джаул ще имаш едни 82 170 джаула, които можеш да превърнеш в топлинна енергия!

juliang:
Я сега си представи, че вместо велосипедист имаш самолет, дет се движи със 1 000 м/сек, а не с 10 м/сек. С едни 1 000 нютона ще получиш мегаджаули, да не кажа гигаджаули!
Ама има малък проблем... това дет ще даде тия 1 000 нютона трябва вече да е качено на самолета, и да е ускорено до 1 000 м/сек заедно с него. И някой трябва да е похарчил мега-гига-джаули за да го ускори. Ти хващаш задачата от средата (като с велосипедиста дет вече някой го е качил на баира на Ихтиман и не питаш колко енергия е похарчена за това) и почваш да я решаваш оттам нататък.
Така се случва като разглеждаш нещата теоретично. Имаш една представа за някаква сила, ама не се сещаш че силата тежи. Щот теоретичната физика работи с идеално твърди тела, с бекрайно големи тела или тела с нулева маса... неща дет ги няма в реалността.

Кола със 100 км/ч и стена. Ти си в колата, люсвш се в стената и викаш "Ми аз изхарчих 2 литра гориво за да се ускоря и затуй получих тая енергия при удара". Да, ма аз стоя пред стената, ти ме люсваш и аз к'во да кажа? "Я, море от енергия, при това безплатна!"... Щот аз нищо не съм похарчил за тоя фойерверк, нали? :)

kd_dinev:
Евала Юлиане ти имаш дарба на писател фантаст чак се просълзих с тоз пример къде те размазвам на стената. Умори ме от смях. За щастие понеже пак не си прочел и разбрал няма да се наложи. Тези 82 170 джаула ги отнемаш от велосипедиста преди да е стигнал първоначалното ниво от 300 ме тра. Каквато й енергия да си ползвал за да го качиш до тази денивелация тя си остава в  тялото и можеш да я извлечеш от него

alvion:
Здравейте, кажете вие ако взема пример с един кондензатор с  капацитет 1000 микрофарада, зареден до 100 волта. И го дозаредя (добавя още 10 волта) до 110 волта. Заряда на кондензатора 1000 микрофарада - енергията е Е=0.5*С*U*U. И същия кондензатор зареден само от 0 до 10 волта. Каква е разликата? Мисля си, че за да заредя кондензатора до 100 волта ще трябва само първоначално и после да се зарежда до 110 волта и разрежда пак до 100 волта циклично, като минимум 100 волта остават заряд винаги в кондезатора от 1000 микрофарада. Вие Какво Мислите аз понеже не съм велосипедист и го мисля с кондензатор.

kd_dinev:
Юлиане, формулата на която се основават тези примери е : P= F . V  където P е мощност F е силата, която се прилага, а V е скоростта на тялото върху което се прилага тази сила. Както сам виждаш дори и съвсем малка сила може да развие голяма мощност ако процеса е цикличен както е при маневрата на Оберт. Но същото може да се получи и при велосипедистта стига да се редуват слизания и изкачвания. И посоките на силата и скоростта трябва да съвпадат.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия