Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
juliang:
--- Цитат на: atos в Октомври 11, 2016, 07:42:41 pm ---juliang, не всяка площ е жилищна!
По селата има толкова пустеещи дворове, че ти е бедна фантазията:)
--- Край на цитат ---
А туй:
--- Цитат на: kd_dinev в Октомври 11, 2016, 11:55:59 am ---...Струва ми се,че едната такава система би била не лошо решение за оползотворяване енергията на ветровете в градска среда,разбира се ако постигне нужната ефективност!
--- Край на цитат ---
--- Цитат на: kd_dinev в Октомври 11, 2016, 05:53:22 pm ---Защо Юлиане стая или гараж?Покривите на постройките не се използват за абсолютно нищо и не дават и един лев приход.
--- Край на цитат ---
Ако говорим за градска среда, там има едни нещица наречени "кота корниз", "коефициент на застрояване", "максимална етажност за района" и т.н. и т.н. В 90% от случаите всичко, което е отпуснато кат възможно за застрояване, е застроено. И като площ, и като височина.
А това за което говориш няма да е с размера на антена за телевизора или сателита ... ще си е бая строеж, който трябва да влиза в тия ограничения за височина на сградата.
А и пак опираме до финансовата обосновка. Ако самото устройство струва 10 000 лева, и вади 100 вата, ще печелиш от него по 10 стотинки на час. Ще ти трябват 100 000 часа работа, за да го изплатиш. Аз го смятам че ще почне да се изплаща някъде в началото на 12-та година, и то ако струва само 10 хиляди, работи 24 часа 345 дни в годината. И двете условия (за цена и за време през което ще работи) са прекалено идеализирани, което отлага "излизането на плюс" от такова устройство някъде след 3-то десетилетие... а по-вероятно и още по-дълго.
Гагов:
Здравейте, по казусът сила дали е = на енергия ? ми да, защо, защото енергията се измерва в джаули, а джаул е количественната зависимост между сила и преместване за единица време на килограм маса. Та по голяма маса преместена от по голяма сила, е еквивалент на по голяма извършена работа, респективно на по голяма енергия. Ако масата е по голяма а силата една и съща, преместването ще е по малко, и ако пък силата е по голяма а масата е по малка, преместването което ще извърши задвижената маса, към друго тяло ( при удар с него придава му кинетична енергия) със по голяма маса, ще е по малко. Виждате някакъв еквивалент между извършена работа, при преместване за единица време, на различни маси от една и съща сила, и от различни сили, приложени към една и съща маса.
Аtos:
Гагов, не пиши неща, които не са точни и верни и вече са разисквани до безумие в други теми.
Естествено, че сила и енергия са съвсем различни неща!
Тази тема е за "доизясняване" на странични взаимовръзки.
Прочети първо тук http://mazeto.net/index.php/topic,9215.0.html, но цялата тема и после пиши!
kd_dinev:
Юлиане,честно казано не те разбирам!Аз самия писах,че не съм сигурен дали нещо подобно би работило и дали ще оправдае вложеното в него.Стори ми се интересно а и никъде не видях да е обсъждано нещо подобно.Ти изведнъж излизаш с някакви мощности от 100вата огромни инвестиции,огромни обеми и невероятни периоди от време за възвращането им!Ако имаш някакви конкретни разчети давай-ще си призная,че идеята ми не е била подходяща.Но така само с голи приказки....Малко излиза като историята с трите сили дето се оказаха две,и третия закон на Нютон дето ти го защитаваше като Матросов с голи гърди на амбразурата....
juliang:
Нека да погледнем данните за вчера. Примерно оттук: http://meteo-bg.com/AutoSave_0.htm
Вчера в Княжево е регистрирано най-ниско атмосферно налягане от 936.1 хектопаскала, и най-високо 939.7 хектопаскала. Разликата е 3.6 хектопаскала, или 3 грама на кв.см. За площ от 1 кв. метър (10 000 кв. см) ще имаш разлика в натиска на мембраната от ... 30 000 грама, или 30 килограма.
Е с това ще разполагаш за целия ден - 30 кила натиск. Ти си сметни колко ще ти е хода на мембраната и ще видиш колко енергия ще получиш от това.
Само за справка - натиска върху буталото в двигателя с вътрешно горене е около 80 килограма на всеки квадратен сантиметър. Има-няма 30 000 (тридесет хиляди пъти) по-голям от това което ще имаш ти. Тоест за да достигнеш мощността на един двигател с вътрешно горене, твоя "мотор" трябва да бъде по-голям грубо 30 000 пъти. И то за един такт. Твоя мотор ще има в най-добрия случай два-три такта на денонощие, ДВГ има 100 такта в минута. Не че е нещо кой-знае колко... разликата е само някакви си 70 000 (седемдесет хиляди) пъти.
Е толкова в цифри твоето изобретение е по-неефективно от един ДВГ. Около 2 милиарда пъти (70 000 от скоростта умножено по 30 000 от размера).
П.С. За да съм по-коректен, би трябвало да посоча че налягането в ДВГ е 80 бара, но реалното разширение на газовете е само около 8 пъти, другите 10 пъти идват от такта на сгъстяване. Така че по-коректно е да се посочи, че налягането върху челото на буталото е само 8 пъти по-голямо, не 80. Така че КПД-то на твоята хрумка ще бъде не 2 милиарда, а само 200 милиона пъти по-неефективно. Не че това променя по някакъв начин резултата де ... :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия