Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Какво е това нещо ротацията

<< < (8/14) > >>

RUS:
Доста интересно е човек да наблюдава парадокси.
В случая виждам парадокс в това че самите критици като такива (тяхно право си е несъмнено) пишат тук от своите компютри, които нямаше да съществуват ако не съществуваше квантовата физика която позволи  и осъществи тяхното изобретяване и проектиране .
Извинете ме - но ако отричате квантовата физика и това познание бъдете докрай отричащи се от плодовете на това познание и не ползвайте вашите компютри и въобще всякаква електроника.
Абсурдно и идиотски звучи нали?
Бъдете повече обективни и по малко субективни  в своя реализъм. 

juliang:

--- Цитат на: RUS в Юни 01, 2016, 10:38:18 pm ---Доста интересно е човек да наблюдава парадокси.
В случая виждам парадокс в това че самите критици като такива (тяхно право си е несъмнено) пишат тук от своите компютри, които нямаше да съществуват ако не съществуваше квантовата физика която позволи  и осъществи тяхното изобретяване и проектиране .
Извинете ме - но ако отричате квантовата физика и това познание бъдете докрай отричащи се от плодовете на това познание и не ползвайте вашите компютри и въобще всякаква електроника.
Абсурдно и идиотски звучи нали?
Бъдете повече обективни и по малко субективни  в своя реализъм.

--- Край на цитат ---

И какво квантово има в моя компютър?
РУС, не е на добре, когато една идея те обсеби, и почнеш да я подлагаш с нужда и без нужда. Разбирам прехлаването ти по траекторията на електрона около ядрото му и неговия спин, но повярвай ми - това няма НИЩО, ама нищо общо с компютрите, поне не и настоящите.
И това дали съществува раздел "квантова физика" и дали сме толкова навътре в нея че да я познаваме до дъно, няма общо с това дали реално има такива закони. Това че не ги знаем или не ги знаем изцяло, не ги отменя.  Дори и диваци могат да ползват магнит, без да имат представа от магнитни полета и явленията, които пораждат магнетизма.
Човечеството ползва полупроводници, без достатъчно да разбира вътрешните принципи на работа на този ефект. извело е някакви емпирични формули и константи, които описват процесите на достатъчно нови за да си вършим работата, в случая - да правим процесори, памети и дисплеи.
На мен и теб не ни е нужно висше по органична химия и металознание за да си караме автомобилите, нали? Знаем че в цилиндрите става някаква експлозия (а някои водачи и това не знаят :) ) и това ни е повече от достатъчно да се придвижваме с тях.

Ако не ти е ясно какво искам да кажа - виж Йоро, който само наблюдава, но не може да обясни това което вижда... :)

RUS:
juliang мисля че дълбоко грешиш, като си мислиш, че човечеството си няма понятие от полупроводниците, които ползва.
Без квантовата физика и нейните постулати нямаше да има дори идея и замисъл за полупроводник, дори като принцип.
Безсмислено е човек да отрича очевидното, което е факт.
А субективната гледна точка дали нещо върши работа или не, в чисто личен план, вече не е обективност.
juliang, не е на добре, когато човек не е адекватен на реалността в която живее. За такъв човек всичко е неразличимо от магия и някакво чудо.
Нима издигаш в култ за подражание изпростяването в типично консуматорски стил до ниво на първобитен човек ?
В случая теб лично какво ти пречи моята хипотеза за спина на електрона като участник и виновник за доста парадокси ?
Или предлагаш да абдикирам от способността си да мисля и да повтарям като папагал само това, което е написано в учебниците?

juliang:

--- Цитат на: RUS в Юни 01, 2016, 11:35:24 pm ---Без квантовата физика и нейните постулати, нямаше да има дори идея и замисъл за полупроводник дори като принцип.
Безсмислено е човек да отрича очевидното което е факт.

--- Край на цитат ---
Кое е факт? Кое е очевидно? Обясни ми как точно квантовата физика е свързана с полупроводниците?
Хвърляш твърдения, които нямат никаква обосновка.
За първи полупроводников елемент може да се смята диода, чиито първообраз е изобретен горе-долу когато електричеството навлиза в бита ни - края на 19-ти век. Тогава за квантова физика не са и чували.
От диода до транзистора крачката е съвсем малка, и самия транзистор също се появява на границата на 19-ти и 20-ти век - отново по времето, когато за квантова физика, спин на електрона и подобни неща никой не се е сещал.
А това че в сегашните процесори са нагъчкани милиарди транзистори - да, има миниатюризация, но до квантови компютри сме още много-много далеч.

В мен се промъква подозрението, че в термина "квантова физика" влагаш смисъл, който не е съвсем коректен.

RUS:
Изобретяването няма нищо общо с теорията която позволява развитие на изобретеното.
Самия Едисон когато го попитали как работи крушката която е изобретил отговорил :
-Не знам, но я ползвайте!

Пропускаш много умело и факта че първите изобретени логични базови елементи не са били полупроводникови , а са били с електронна емисия.
Това са електронните  лампи.

Тук ще си послужа с цитат:

През 1894 година американският изобретател Томас Едисън установява, че между нагрятата жичка на електрическа крушка и вкарана в крушката положително заредена плочка (анод) протича ток. Макар че не виждал конкретно приложение на откритието, Едисон го патентовал. Тогава електроните все още не били известни. През 1899 година немските физици Гайтел и Елснер, конструират първата вакуумна фотоклетка, работеща на същия принцип. При нея катодът не е бил нагреваема жичка, а слой от натрий и калий, свързан към минуса на външен токоизточник. Ток между катода и свързания с плюса на външния източник анод протичал при осветяването на катода.

Английският физик Джон Амброуз Флеминг прави опити в 1904 г. с Едисонови крушки, внесени от САЩ, и разработва диодната лампа, която да се използва за детектиране на радиосигналите (отделяне на полезния сигнал от модулираната носеща радиовълна).

През 1906 година Ли де Форест прави опит да въздейства върху потока електрони. Идеята му е да постави между нагрятата жичка и анода тънка метална спирала – решетка. При подаване на напрежение с определена честота на тази решетка, потокът електрони, течащ от отоплителната жичка към анода, се изменя в такт с честотата на подаваното напрежение. Ли де Форест нарекъл изобретението си „аудион“, като използвал латинската дума „audire“, което означавали „слушам“ и патентовал схемата с аудион под името „аудионов приемник“. Няколко месеца преди това австриецът Роберт фон Либен патентовал подобно изобретение под името „Усилвателна радиолампа“, понеже токът, протичащ през лампата, е много по-голям от тока, необходим за регулирането му. Имало е дългогодишен патентен спор за авторство между двамата.

Правиш ли разликата между изобретяване и теоретичен модел свързан с конкретно целенасочено проектиране?
Или за теб всичко това е някаква мешана скара която няма значение ?
Или си мислиш че специалистите на Intel примерно ей тъй си проектират както има падне нова архитектура процесори от идейния проект до производствената линия ?
Какво да ти обяснявам след като ти просто не искаш да знаеш ? Ако искаше да знаеш нямаше да водим този безмислен спор който е много встрани от темата. Отделен е въпроса че ти самия като критик отричаш базови моменти от човешкото познание и то признати от науката. Тогава от гледна точка на какво критикуваш въобще?
На твоя субективизъм? Или на база че етера съществува? Можеш ли да ми посочиш идея и тема в която да си бил съгласен с каквато и да е идея въобще?

И нека сме наясно - никъде не съм ти споменавал и намек за квантови компютри.Това си е твоя приумица и измислица която се опитваш да препишеш на мен според някакви свои асоциации с неизвестна логика. Не съм споменавал такова нещо.

В основата на квантовата физика лежи принципа на квантуването и константа на Планк. Нейното развитие започва през края на 1900 година с изследването на излъчването на абсолютно черно тяло и ултравиолетовата катастрофа.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия