Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Идея за подобряване на коляно-мотовилковия механизъм

(1/6) > >>

Радико:
От доста време подготвям един мой проект за който ще ми се наложи да ползвам коляно-мотовилков механизъм. Обаче понеже проекта е на магнитен принцип съвместяването на този механизъм с него се оказва малко проблемна работа, защо:
Магнита или електромагнита имат най силна тяга в момента когато стержена е най близо до тях. А в този момент механизма е да кажем условно в горна мъртва точка и има нужда от сила в посока перпендикулярна на посоката на силата на магнита. Ако долна мъртва точка е избрана така, че магнита респективно електромагнита да има минимално привличане то точката на най оптимална работа на механизма която е по средата между долна и горна мъртва точка не се явява средна точка на силата на магнита защото усилието му нараства с квадрата на разстоянието а не линейно.

Ksurnev:
Радико
Фатално ли е, ако магнитите не действуват на мотовилка/бутало, а на коляното?

Радико:
По ред причини е необходимо магнита да действа точно на буталото.
Аз си мисля за мотовилка която е телескопична и с пружина в нея. буталото ще достига до горна мъртва точка приметно около 45 градуса преди вала да я достигне, сиреч магнита ще дърпа в най подходящия момент. На коляновия вал естествено ще има и маховик. когато буталото достигне ГМТ ще спре там а вала ще продължи да се върти под въздействие на маховика събирайки телескопичната мотовилка и акумулирайки енергия в пружината и. след подминаване на ГМТ пружината ще започне да се връща обратно разтягайки отново мотовилката и връщайки по този начин обратно на маховика акумулираната енергия.
Тук май вече има нужда от чертаене.   

Радико:
Етука една малка илюстрация на идеята. Само дето малко съм сбъркал буталото трябва да достига ГМТ малко по късно а не на 90 грасуса както е на чертежа сега.

Радико:
Е вече търся 720 лева за издаване на патент.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия