Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Какво е това сияние?
hyparh:
Не мисля, че е отражение. Контактната зона на диска може за кратко да светне в жълто-оранжево, но това тук е съвсем друго нещо. Някакъв вид индуциране, ако мога така да го нарека.
Има само един начин да се разбере :) Мога да произведа разряд от група кондензатори (само, че високоволтови), мисля, че ми се навърта и един безполезен харддиск, който да разположа близо до разряда. Все си мисля, че тук играе роля на енергиен отражател. От другата страна ще разположа електролитни кондензатори и ще се види дали ще им светне обвивката.
Само време да остане.
ip:
В коментарите под клипа обясняват, че е фотолуминисценция на боята на кондензаторите вследствие силното UV облъчване от искрата.
GreenHulk:
хм, за какво и е на боята на кондензаторите да фотолуминисцира - това търсен или страничен ефект е?
edin:
Това се проверява лесно с UV лампа, но едва ли е луминесценция. Припомнете си, че в кондензаторите, зарядът се задържа в диелектрика! Според мен, зарядите от дъговия разряд, са полепнали по диелектрикът. Какво става с тях когато сиянието изчезва, не сме я да твърдя. Нямам подходящи кондери, иначе бих пробвал. Опитът е интересен.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия