Автор Тема: Електричество в древен Египет  (Прочетена 88435 пъти)

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 157
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #75 -: Март 03, 2017, 10:05:41 pm »
Браво, Радико, много вдъхновяващо, даже - окриляващо!
Хайде, не се навирай и в тази тема с песимистичните си заключения, а остави хората да работят!

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 268
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #76 -: Март 03, 2017, 10:18:10 pm »
Бих могъл да ги оставя да работят и да си хихикам злорадо от страни и да си викам: баси тъпаците Мен обаче такова злорадство не ме кефи. Ти си един от хората на чиято съвест тежи факта, че макса62 пръсна маса пари за онази глупост май към 2000 евро даде човка за да разбере един елементарен урок по механика, важното е нещо да се прави и да се пише във форума че да има форум нали така.
Гади ми се от такова отношение. Зад това прозира мисълта:
То че СЕ няма да намерят - няма, така че за каквото и да пишат, каквото и да правят - за форума все е добре, щом нещо се случва. Такъв форум отклоняващ вниманието от истинските неща по добре да го няма. 
п.п. ПО ДОБРЕ ИЗТРИЙ ТОВА СЛЕД КАТО ГО ПРОЧЕТЕШ.

http://mazeto.net/index.php/topic,9372.435.html
 пост - Отговор #436 -: Август 02, 2015, 01:02:39 am » най-отдолу.../А/
« Последна редакция: Март 13, 2019, 01:27:32 pm от atos »

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 663
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #77 -: Март 04, 2017, 04:53:17 am »
mito_kupona
По мое нение си на доста грешен път. не искам да кажа, че това което се пише в темата са измишльотини, а че съвсем првилно си забелязал, че археолозите премълчават нещо, по точно много неща. Ако това наистина е някакво устройство или част от такова то е направено от същества които по това време определено и явно са били техноогично доста по напред от нас. Аз лично  съм се убедил, че това е така. Та ти замислял ли си се, че опитваш да направиш нещо като да направиш глинена реплика по чернобяла снимка на съвременен смртфон примерно. Може и на микровълнова фурна ако ти е по удобно. и да очакваш при това по тзи "реплика" да разбереш как точно е работел отигинала. Мани не се занимавай с глупости.
   Радико, за пръв и последен път се обръщам персонално към, теб, много хора, са ми казвали, за много неща, че съм на грешен път, но винаги накрая съм бил на прав път и съм го доказвал, и в този случай ще го докажа, и в случая с генератора на Капанадзе ще го докажа и в други случай ще го докажа, защото аз се занимавам с много и разнообразни неща. Като се започне от музика и се мине през ресторантьорство, дискотеки, електроника, механика, електротехника, кабелна телевизия, сервиз за битова техника, строителство със всичките му детайли, от гола поляна до ключ - основи, груб строеж, отопление, вик, електрически инсталации, слънчеви колектори, облицовки, настилки, гипс картон, шпакловки, боя и други. Работил съм и в АЕЦ Козлодуй в цех „СУЗ“ - система управление и защита, участвал съм и в наладката на пети блок и т. н. Ако започна да изреждам всичко с, което съм се занимавал, ще ми отнеме доста време, а аз съм свикнал да си използвам времето рационално, за да направя нещо добро за хората. С две думи не съм бил полицай и поп, засега. Ще използвам едни думи на един наш бизнесмен и ще ти задам един въпрос, ти направил ли си „поне една къщичка за птички през живота си“, защото аз и това съм правил, дядо ми беше дърводелец и от малък ме научи да работя с всички машини, които имаше. Всичко написано по-горе от мен звучи нескромно, но такива са фактите и това е истината и съм длъжен да я кажа.
   Имам чувството, че ти си в този форум, и не само ти, за да изпълняваш някаква поръчка и да разбиваш на пух и прах всяка една идея и инициатива на предприемчивите и търсещи хора и работиш за закриването на форума, защото 98 % от 2500-те ти поста, са в тази посока.Нищо лично, просто такива, са фактите. А специално за мен такива песимистични препоръки ме амбицират още повече. Друго обяснение за песимистичното ти отношение към, всеки и всичко може да е това, че си разбрал, колко жестоко си бил излъган от шибаната система, когато си учил висшето си образование и сега  си изкарваш злобата тук и не искаш да си го признаеш, предположение.
    Аз много добре знам, че всичко в древен Египет е правено от много развита цивилизация преди нас или от пришълци, и мисля, че нашата цивилизация е на такова ниво вече, че може да достигне техните постижения. Има една поговорка „ за лудо работи, за лудо не стои“. Значи според теб не трябва да се прави нищо, ония „богоизбраните“, банкери и подобни психопати, всичко, са измислили, те, са най-умните, защото са окупирали всичко и не дават поле за изява на гой и крадат и си приписват повечето идеи на други хора. Тяхното време изтича Радико и те го знаят.
    Ние трябва да слушкаме и да правим, каквото те искат, защото те били „богоизбрани“, а всъщност българите, са божия народ и затова кривоносите се опитват да ни унищожат, като нация, но няма да стане и това знаят. В момента по целия свят живеят над 200 милиона потомци на древните българите. В превод бол-гар е славен човек, божи човек или човек на разума и думата слав-ин „славянин“ означава същото. Направих това отклонение в сферата на историята, за да поясня, какво мен ме води и, какво ми дава сила да продължавам да се боря в търсенето на СЕ, а то е неукротимия дух на предците ми. Така, че каквито и да са песимистичните съвети, които ми даваш ти и други хора, не могат да ме отклонят от пътя, който съм поел и няма да ме накарат да спра, а напротив, така се амбицирам още повече.
    Не държа да отговаряш на този мой пост, защото ще влезем в излишни спорове на, които мястото не са в тази тема и в този форум.
     

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 375
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #78 -: Март 17, 2017, 02:45:52 am »
Някой сигурно ще каже: "Защо се занимавате с такива глупости?"... Ами защото иноваторският експеримент носи удоволствие, а дали ще излезе нещо или не - няма особено значение. В крайна сметка може и да се получи, а ако не опиташ няма как да разбереш.

Точно така, там е удоволствието и тръпката от осъзнаването на нещо ново ( независимо дали е индивидуално или за човечеството ) и когато има работа на ръцете и ума в създаването на нещо, предоплагаемо полезно.

Аз снощи си поиграх с направата на електрет с използване на парафин в качеството на диелектрик. Сега съм го оставил да "зрее" увит в алуминиево фолио за известно време, за да може да му се обособят полюсите. По време на втвърдяването се подава високо напрежение, за да може парафинът да "запомни" това състояние.

Не знам как мислиш да го тестваш но ако имаш интерес може да си направиш такова устройство ( http://amasci.com/emotor/chargdet.html ) детектор на диелектрическо поле. Много е чувствителен може да засича диелектричното поле на растенията и животните ( разлика от 1 V ).  Направих си го преди години, доста образователно относно "виждането на околната среда" и елементарно за направа детектор. 

Ако имаш коаксиален кабел под ръка и решиш да го жертваш, електрет става и с него. Махаш му външната обвивка, слагаш го във фурна, на 160-170 градуса, докато изолатора между медния проводник и алуминиевата обвивка  започва да омеква. Подаваш напрежение (1-2КV, колкото по-високо толкова по-силен е електрета но има опасност за пробив) между медта и фолиото, като внимателно следиш за пробив (тънка работа). Ако всичко мине добре имаш електрет с голяма площ с който предполагаемо може да се събират йони от въздуха. Ето начин по който тези идеи се развиват:
https://www.youtube.com/watch?v=ENeDkGce5-4
http://www.nuenergy.org/radiant-energy-diatribe/

« Последна редакция: Март 17, 2017, 07:06:40 am от Maistora52 »

Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 012
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #79 -: Март 19, 2017, 02:25:21 pm »
Привет epwpixieq-1,
Имам един китайски детектор на електрически полета, който се задейства на около 10см. от контакти или кабели, по които тече ток. А при натрупване на статично електричество (примерно при едно събличане на синтетична блуза) направо полудява от по-голямо разстояние.

Електретът не успя да натрупа ел. заряд в диелектрика си. Може би защото по време на изготвянето му, напрежението бе твърде високо и това причиняваше постоянно движение на течния парафин, което причини неравномерности при самото застиване. Принципно за такива електрети препоръчват използването на пчелен восък + карнауба в качеството на диелектрик.
Това с коаксиалния кабел и фурната също съм го пробвал, но и тогава прекалих с напрежението (10-15kV право) и при размекването на изолацията, се получи пробив.
Любопитно е как под въздействието на полета, диелектриците (а вероятно и друга материя) могат да променят свойствата си, особено като преминават от едно агрегатно състояние в друго. При наелектризиране на масивен диелектрик (в случая епоксидна смола), той придобива магнитни свойства и бива силно привлечен от електромагнит, захранван с променлив ток - лично тествано.

Angeli

 • Гост
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #80 -: Март 22, 2017, 03:26:11 pm »
Има хубаво филмче по темата Christopher Dunn - The Giza Power Plant
Има интересна идея, за цялата пирамида като генератор.

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 375
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #81 -: Март 30, 2017, 08:18:27 pm »
Електретът не успя да натрупа ел. заряд в диелектрика си.
Не знам дали електрета натрупва заряд в него, който може да се разреди, по-скоро, до колкото си го представям, така направения диелектрик, с много по-висока диелектрична константа от тази на обкръжаващия го въздух, фокусира/концентрира диелектричното поле. Извличането си го представям като метални пластинки (свързани на едно, или във фази) преминаващи в близост до този електрет(и) зареждащи се ( както при електрофорус: https://en.wikipedia.org/wiki/Electrophorus  ) и в същия този момент, отдаващи заряда. Подобно на намотка при генератор (част от намотките даващи една фаза), минаваща над постоянен магнит (интересно е каква реактивна сила ще действа в системата). Това е само в главата ми, никога не съм провеждал подобен експеримент, но някакси е (симетрично и) логично, в подобие на генераторите действащи на магнитен принцип.
В допълнение, на това ми виждане ще посоча, че Хевисайд концептуализира електрета, чисто мисловно, разглеждайки магнита и неговите свойства, и заключавайки, че подобна физическа структура със свойствата на магнит ( "магнет" звучи на Английски, и от там идва и симетричността на термина "електрет") и магнитното поле ще трябва симетрично да съществуват при електрета с диелектричното поле.
 
Любопитно е как под въздействието на полета, диелектриците (а вероятно и друга материя) могат да променят свойствата си, особено като преминават от едно агрегатно състояние в друго. При наелектризиране на масивен диелектрик (в случая епоксидна смола), той придобива магнитни свойства и бива силно привлечен от електромагнит, захранван с променлив ток - лично тествано.
Интересно физическо действие си забелязал, за първи път чувам да има такова физическо изражение, но когато човек се замисли има логика. Не знам дали придобива магнитни свойства (опитвал ли си да доближиш директно магнит към него, ако има магнитни свойства без да има промяна на магнитното поле ще трябва да има физическа реакция, привличане или отблъскване) или концентрираното диелектрично поле около електрета, реагира със промяната на полето около електромагнита и при това се получава ефект на реакция. Точно както ако се поднесе магнит към установката.
« Последна редакция: Март 31, 2017, 04:03:25 am от Maistora52 »

Неактивен mito_kupona

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 663
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #82 -: Март 31, 2017, 12:43:21 am »
Ето още информация за съществуването на електричество в древен Египет. http://electrik.info/main/fakty/61-jelektrichestvo-v-drevnem-egipte.html
http://earth-chronicles.ru/news/2013-05-14-43774
https://www.youtube.com/watch?v=IvI5yoCUZJ4

Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 012
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #83 -: Март 31, 2017, 04:12:39 pm »
Интересно физическо действие си забелязал, за първи път чувам да има такова физическо изражение, но когато човек се замисли има логика. Не знам дали придобива магнитни свойства (опитвал ли си да доближиш директно магнит към него, ако има магнитни свойства без да има промяна на магнитното поле ще трябва да има физическа реакция, привличане или отблъскване) или концентрираното диелектрично поле около електрета, реагира със промяната на полето около електромагнита и при това се получава ефект на реакция. Точно както ако се поднесе магнит към установката.

При доближаване на силен нео-магнит (със сила на привличане 23кг.), се долепваше и до него, но с по-малка сила спрямо електромагнита. Доколкото си спомням се привличаше и от двата полюса на магнита, т.е. до някаква степен смолата се държи като метал.
Тогава правих електрогравитични (или електрокинетични) експерименти с този кондензатор и реших да доближа различни източници на магнитни полета до него да видя дали ще има някаква реакция. Ел. зарядите се влияят от магнитни полета и предполагам точно това е станало с насищането на диелектрика с напрежение над 50kV.
Иначе тяга от такъв тип кондензатори се създава, но е доста слаба. За силен електрокинетичен ефект трябва да има редуване на колкото се може повече +-+-+-+-, разделени от слоеве диелектрици с различна диелектрична константа - най-малка откъм отрицателния електрод и най-голяма откъм положителния. Епоксидната смола има диелектрична константа около 3.5, но смесена с пудра от титаниев диоксид или бариев титанат, скача на около 30.

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 375
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #84 -: Април 02, 2017, 06:54:05 pm »
При доближаване на силен нео-магнит (със сила на привличане 23кг.), се долепваше и до него, но с по-малка сила спрямо електромагнита. Доколкото си спомням се привличаше и от двата полюса на магнита, т.е. до някаква степен смолата се държи като метал.
Имате в предвид като парамагнетичен материал. Интересно е че може да се държи като такъв, имайки в предвид, че през метала не минава (концентира) (ди)електричното поле ("Е" полето), и в тази си част те се различават. Възможно ли е изявата на „магнитни свойства“ да свързано с взаимодействието на концентираното "Е" поле с "B" полето на Земята и то там, материала така да се каже се „обвива“ по концентирано "B" и изявява парамегнитни свойства, поне срещу поднесен постоянен магнит, в този случай липса на реакция на при обръщането на полюсите на постоянния магнит изисква допълнително обяснение. Разбира се може да греша в това си виждане и ти да си напълно прав. Интересно е, че това може лесно да се разясни с допълнителен експеримент в който към така направения, и проявяващ посочените свойствата, електрет се поднесе парамагентичен метал. Ако вашата версия е валидна тогава не трябва да има взаимодействие и електрета ще има видимо държание като метал, ако моята версия има почва, то тогава трябва да има някакво привличане межуд тях.

Иначе тяга от такъв тип кондензатори се създава, но е доста слаба. За силен електрокинетичен ефект трябва да има редуване на колкото се може повече +-+-+-+-, разделени от слоеве диелектрици с различна диелектрична константа - най-малка откъм отрицателния електрод и най-голяма откъм положителния.
Не знам дали оприличаването на електрета с кондензатор в този случай е уместна въпреки, че имат обща същност, най-вече поради факта на натрупана инерция в нашето мислене (правилно или неправилно) при споменаването на кондензатор. При направения електрет както вие споменахте имаме различна диелектрична константа от обкръжаващия го електрет въздуха, и така през двата имаме проникване на "Е" полето, докато при това което разбираме под кондензатор, имаме два метала с диелектрична константа 0, където "Е" (диелектричното) поле не прониква, обгърнали диелектрика. Едното е затворена система за "Е" полето (кондензатора) а другото е отворена. Мисля си, че при отворената, ако от едната страна имаме диелектрици с нарастваща (интересно, че вие виждате намаляваща) диелектрична константа към отрицателния електрод това би дало възможност за така наречено „натрупване“ на "Е" полето преди да „докосне“ метала. В това отношение, ми е направило впечатление описанието на металната плоча при един патент на Тесла:
https://teslauniverse.com/nikola-tesla/patents/us-patent-685957-apparatus-utilization-radiant-energy
В патента е записано, че плочата е изолирана. Аз го разбирам като поставяне на диелектриков слой по повърхността на метала ( подобно на метала при кабелите ). По такъв начин имаме преход от диелектрик в по-малка диелектрична константа към такъв с по-висока обгръщаш (метала, минуса), даващо възможност за натрупване/концентриране на "Е" полето, преди спирането (и провеждането) на тази наситеност към кондензатора.
Възможно е и да не е така, и динамиката да е различна, но нали затова дискутираме тук, и ще ми е интересно да видя вашата гледна точка.

Епоксидната смола има диелектрична константа около 3.5, но смесена с пудра от титаниев диоксид или бариев титанат, скача на около 30.
Възможно ли се да посочите източник на тази информация или тя е изцяло от ваши лични опити?

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 157
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #85 -: Април 02, 2017, 07:41:09 pm »
Хипарх, вземи наистина постни някое видео или поне снимки от последните си експерименти, за всички ни ще е интересно ;D

Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 012
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #86 -: Април 03, 2017, 09:30:26 pm »
Нека първо разграничим нещата с тестовите елементи, че гледам настава объркване.

Електретът, който изготвих, се състои от алуминиева чинийка за еднократна употреба, парафин в ролята на диелектрик и капачка от буркан за горен електрод. Него го направих с цел да проверя дали ще успее сам да натрупва заряди във времето, след първоначалната обработка.
Другият елемент е от типа на гравитаторите на Т. Браун – асиметричен кондензатор с форма на пресечен конус. Двата електрода са направени от алуминиево фолио, залепено за картон, а диелектрикът е епоксидна смола. С този елемент провеждах опитите със захранване с над 50kV DC от умножител на напрежение, при което се получиха тласъци, видими при провисване на елемента на дълги и тънки нишки.


За получаване на значителна тяга от такива елементи, от изключително значение се оказва “преливането” на зарядите през долепени слоеве с различна диелектрична константа (К). На картинката съм дал пример за гравитатор, състоящ се от няколко клетки с три слоя с увеличаваща се К към положителния полюс, но могат да бъдат много повече (или пък монолит с различни включения за плавно увеличаваща се К). Също така може да е в много по-широки граници – от 1 до над 10000, ако се използва керамика от бариево-стронциев титанат.По този начин се получава нелинейност в разпределението и силата на електростатичното поле, както и различна напрегнатост на диелектриците в зависимост от тяхната К. Колкото по-изразена е тази нелинейност, толкова по-силна е получената тяга. Може да се експериментира с прилагане на ВЧ към високото напрежение, което допълнително да подсили действието, възпрепятствайки пълното насищането на диелектрика, който иначе изисква релаксация.
Важно е слоят с най-голяма К да се намира до положителния полюс, понеже той е с водещ афинитет, т.е. той създава поле пред себе си, което придърпва елементът напред. Обратното важи за отрицателния електрод.

Аз лично все още не съм изготвял електрокинетични елементи с нелинейни диелектрици, но Jean Louis Naudin го е правил и практически доказва твърдението на Браун за необходимост от поне два редуващи се диелектрика с различна К.

Тук например използва полистиренова пяна (К=2,53) и въздух (К=1) в ролята на диелектрици за потвърждаване работоспособността на тяговия елемент на Хектор Серано: http://lifters.online.fr/html/sfptv1.htm
Според Серано, полето от този елемент, се съсредоточава в центъра му и е хубаво централната пръчка да е съставена от плътен/тежък материал с висока К, за качествено предаване на полето към корпуса на задвижваното превозно средство.

Тук JLN прави същото, но с друг тип конструкция: http://jnaudin.free.fr/lfpt/html/lfpt3xps.htm
Опитът е показателен – когато имаме комбинация от полистирен и въздух, везната отчита намаляване или увеличаване на теглото в зависимост от ориентировката на елемента. Когато запълва цялото пространство м/у електродите с полистирен (т.е. диелектрикът става еднороден), вариации в теглото не се отчитат.


Възможно ли се да посочите източник на тази информация или тя е изцяло от ваши лични опити?

Пише го Пол ЛаВиолет в книгата си "Засекретените научни технологии и открития - Тайните на антигравитационното задвижване".

ПП. Темата кривна в друга посока, ако Атос реши, може да премести тези постове в подходяща :)

Постът има връзка (макар и косвена) с темата, особено по отношение на използвани материали и свойствата им.
Важното е, че е техническа информация и няма разводняване/А/
« Последна редакция: Април 04, 2017, 02:37:44 pm от atos »

Неактивен ventsy74

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 410
Re: Електричество в древен Египет
« Отговор #87 -: Март 13, 2019, 12:16:57 pm »
Мито купона
Беше се хванал да правиш колоната на джед, като електрическо устроиство.Какво стана?