Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори
Вертикален ветрогенератор
макс1962:
Пропуснал съм да уточня, че питането ми беше за алтернатора. На колите ремъчната шайба на алтернатора е 3 или 4 пъти по-малка от тази на коляновия вал. Не съм ги мерил, на око и по спомен. Което предполага яко въртене. При 75 изходни?
dmitarp:
Файла, който е постнал Радико е достатъчно добър, има нужната информация относно това, което можеш да очакваш. Турбините с малък диаметър имата сравнително големи обороти, така че не мисля че ти е нужен специален генератор, може би ще се нуждаеш от едностъпална предавка. Но, както е спомената по-горе направи статистика с какъв потенциал на вятъра разполагаш, най-напред, за целта може да отвориш " Климатичен справочник на България", намира се в добрите библиотеки, там има данни за вятъра на всички метеорологични станции, за 40 години назад. Намери каква е средната стойност на вятъра за твоето място, ако е над 3.5, 4 м/с захващай се за работа.
Аtos:
nizo, това, което казваш е точно така, но между витловата турбина и тази от тип "Савониус" има съществена разлика.
При витловата (в т.ч. и самолетните перки) има аксиална тяга - създава се оттласваща (или придърпваща) сила по оста на въртене на перката. Там целта на изчисленията за турбулентните вихри е едновременно да се предотврати попадането на едната перка във "вакуумна следа", предизвикана от предходната перка и да се намали аксиалната тяга (при генераторите) или да се увеличи (при самолетите).
При "Савониус" няма аксиална тяга.Там целта е да се "хване" и насочи възможно по-голям въздушен поток към лопатките и да се осигури достатъчно място (по направление на оста), за да може да се отвежда работния въздух. Последното важи за конструкции, снабдени с "насочващ кожух".
Да, спрямо скоростта на обичайния за региона вятър, трябва да се подбере броя на лопатките, защото при по-голяма скорост те също попадат във "вакуумната следа" на предходните.
Общо погледнато - колкото по-силен вятър, толкова по-малко лопатки (минималният оптимум е не по-малко от 3), за да има ефективност.
Радико:
--- Цитат ---Радико, този PDF съдържа адски грешна информация
--- Край на цитат ---
И кое точно е адски грешното бе nizo Защото аз не можах да намеря такава. Всичко написано там съвпада напълно с моя личен опит. Ако ти имаш различен такъв сподели го да видиме каде точно съм се заблудил като съм експериментирал.
П.П. може и да не съм прав, но в този форум само един човек е публикувал собствен клип на такава въртяща се турбина.
sbk1:
https://www.youtube.com/watch?v=eOtGmBBAOTU
Работеща, вече няколко години, има и на повече киловати.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия