Автор Тема: Вятърна помпа за вода  (Прочетена 31276 пъти)

Неактивен Т. Андреева

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 10
Вятърна помпа за вода
« -: Февруари 19, 2016, 10:51:50 pm »
Здравейте,
Имам сондаж с ръчна помпа на моето място. Много бих искала да инсталирам и вятърна помпа. Но не мога сама да я направя. Може ли някой сръчко от форума да ми направи нещо такова с подръчни рециклирани материали https://youtu.be/Nudo9MJBrUg или такова https://youtu.be/AnhbuniOkzg? Срещу заплащане, естествено. Приемам оферти на лични. Във Варненско съм.

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #1 -: Февруари 20, 2016, 05:16:47 pm »
Такова нещо може да Ви направи някой само на ентусиазъм (като подарък), иначе, дори и частите да ги вземете без пари отнякъде, трудът по подобен проект би Ви излязъл златен... в смисъл - значително повече, отколкото да вземете нещо готово промишлено и да си го монтирате.

И то не е само трудът по направата, а после и по подкарването... което си означава поне 3-4 дни на палатка на полето.

При самоделките основният проблем е, че човек никога не знае откъде ще се появи проблем и какво ще се счупи. Едно такова самоделно устроиство може да се нарече "зряло" и "годно за експлоатация" едва след поне 1-2 години безпроблемна работа и постоянно наблюдение.

Сама разбирате - при промишлените разработки в проектирането на едно устройство се ангажират цял отбор специалисти - един по свойства на материалите, друг по механика, хидравлика и т.н. така че крайният продукт е предварително доста добре обмислен отвсякъде. И въпреки това в началото има фалове, налагат се преработки. И като краен резултат не винаги продуктът се оказва успешен. Какво остава за самоделка, където самотният разработчик обикновено си няма и грам идея от важни аспекти на разработката си. И като резултат - нещо се чупи, друго се износва много често, трето след известен период на работа дефектира... Всичко това се преодолява по един единствен начин - ако разработчикът продължава да влага време и усилия, продължава да се занимава с продукта си, да го наблюдава и с годините да отстранява недостатъците му един по един (което е трудоемко, времеемко и в крайна сметка доста скъпо мероприятие). Така от една страна продуктът "узрява" (вече е с отстранени основни проблеми), а пък ентусиастът се превръща в специалист в областта. Разбира се, предварително е ясно, че има смисъл човек да се специализира по този начин в области, които не са пазарно разработени от големите компании, или пък такива с голям пазарен интерес... Преценете сама доколко това е валидно в случая, и дали си струва да търсите подобни продукти/специалисти (аз не познавам нито един такъв). Защото едно е да сделаш нещо колкото да го снимаш, да пуснеш клипчето в нета и да се похвалиш с него на приятелите си, а съвсем друго е да разработиш и направиш реално устройство, вършещо истинска работа и имащо необходимост само от елементарна поддръжка веднъж годишно да речем...
« Последна редакция: Февруари 23, 2016, 10:01:43 pm от atos »

Неактивен макс1962

 • Активен
 • **
 • Публикации: 247
 • Пол: Мъж
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #2 -: Февруари 20, 2016, 05:47:12 pm »
RyroVeso, плюс от мене. По-добре не може да се обясни.

Неактивен Т. Андреева

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 10
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #3 -: Февруари 21, 2016, 09:01:03 am »
Вижте, тука не става дума за атомна електроцентрала, а за вятърна водна помпа. Разбирам, че се опитвате да вдигнете една евентуална цена, не преувеличавайте все пак.

elektros

 • Гост
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #4 -: Февруари 21, 2016, 10:08:50 am »
Варианта с механика е труден и изисква много поддръжка, а и там при вас с тези силни ветрове си е направо предизвикателство. Много по-лесно обслужваем и лесно изпълним е вариант с фотоволтаик, може да се опрости максимално и с един панел от 200 вата да работи по-добре от тези конструкции. Още повече че задачата е за място, което се ползва основно летния сезон, когато има предостатъчно слънчеви часове. Един панел с контролер и въпроса приключва. Да не говорим, че маханиката създава шум, което е предпоставка за излишни свади и скандали  със съседите....

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #5 -: Февруари 21, 2016, 11:41:18 am »
Госпожо, никаква евентуална цена не се опитваме да вдигнем. Опитваме се да споделем с Вас горчивия си личен опит...
Това което не се плаща с пари се плаща с много време и нерви - Ваши и най-вече на евентуалния ентусиазиран "сръчко", който не е преценил реално ситуацията.
Ако сте решили да спестите някой лев, ползвайки услугите на някой "сръчко от мазето" - просто забравете. Макар и да не е атомна електроцентрала или космическа совалка, това си е сериозна аеро-хидро-механична разработка, която човек е доста трудно да направи от прима-виста, а още повече да е надеждна и лесна/евтина откъм поддръжка.
Най-прост пример от клипчетата, които сте дали: тази велосипедна верига и предавките, които се виждат на едното, как си представяте че ще се държат, когато се набият с прах и се напекат на 40-градусовата жега лятото (където тяхната собствена температура ще е 70-80'С)? Нима си представяте на всеки 2-3 дена да тичате на полето в едната ръка с шише кореселин, а в другата - с бурканче грес? А зимата, когато ги навали сняг и замръзнат, и някой порив на вятъра ги напъне внезапно и скъса веригата? Ще зазимявате съоръжението ли?
Това че някой го е направил в Боливия, където е вечна пролет, и му излиза изгодно (по неговия джоб) да си полива по този начин плантациите с кока, не означава, че и на Вас ще ви свърши подобна работа... Отново прост пример - зидането на камина или направата на комин също изглежда пределно проста работа. Обаче ако не хванете майстор, който е направил поне десетина такива - я ще се опушите вкъщи, я ще се отровите от въглеродния оксид... А в комина няма нито механика, нито движещи се, износващи се части.

Ако все пак сте решила да тръгнете по пътя, по който смятате - поне намерете човек С ОПИТ в правенето на подобни системи - ако може и вятърни, и водни, и механични едновременно. Такъв, който ВЕЧЕ е "избил" цената на разработките си, разбивайки я между десетки и стотици клиенти... Иначе нямате никакъв шанс за успех и да не си скъсате нервите.

НИКОГА и по никакъв начин самоделката не може да Ви излезе по-евтина от готовото пазарно решение. Дори и да Ви излезе - това е защото някой Ви е подарил нещо. Ако не беше така - светът щеше да е пълен със самоделки...

Просто лично мнение. Чудеса не стават, за съжаление... Всичко друго са самозаблуди и фантазии.

Неактивен Т. Андреева

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 10
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #6 -: Февруари 21, 2016, 01:32:46 pm »
Благодаря на всички за вниманието и съветите. Имаше една фирма Bulwind в Бургас, която правеше и малки "виладжийски" ветропомпи, но докато се наканя да си поръчам, изчезна от уебпространството и от 2 години никакви следи.

Неактивен Vector

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 559
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #7 -: Февруари 21, 2016, 06:11:21 pm »
Е, щом има ръчна помпа, защо да не стане.Тя системата си я има.Трябва едно вятърно колело и едно бутало да се закачи за ръчката.....
Бихте ли качили снимка на помпата? Мисля, че нещата могат да станат лесно.
« Последна редакция: Февруари 23, 2016, 10:09:36 pm от atos »

Неактивен Т. Андреева

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 10
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #8 -: Февруари 22, 2016, 09:08:38 am »
Е, щом има ръчна помпа, защо да не стане.Тя системата си я има.Трябва едно вятърно колело и едно бутало да се закачи за ръчката.....
Бихте ли качили снимка на помпата? Мисля, че нещата могат да станат лесно.
Ето снимка
Каменното е само корито, не кладенец. Ако се използва тази помпа с прът, той трябва да се откача и закача лесно, за да може да се помпа и ръчно. Освен това и самата перка няма да се ползва непрекъснато разбира се. Освен ако не и се монтира някакво генераторче за малко ток. Защото мястото е извън селото.
А ето къде съм аз https://www.facebook.com/dabrava/
« Последна редакция: Февруари 23, 2016, 10:10:23 pm от atos »

Неактивен Vector

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 559
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #9 -: Февруари 22, 2016, 10:00:20 am »
Еми да.
нужна е конструкция-3 греди/тръби/винкели или др. закрепени около коритото .
Перка която да е закрепена върху конструкцията /мисля, че не може перката да е на ос - т.е. да се върти по посоката на вятъра,защото буталото няма как да се усуква-най вероятно има решение за този проблем-но трябва да се рови в мрежата/
Буталото /прът/тръба/шпилка трябва да е закрепено за дръжката или буталото на помпата-свързването към колелото -трябва да има лагер ,както и свързването към помпата-отново лагер ..
де монтирането на буталото може да стане лесно - с развиването на крилати гайки или  обикновени ...
Така ги виждам нещата /не са сложни/-но  аз не бих се хванал с изпълнението -ако е за мен-бих пробвал,но иначе.... нужни са електрожен за конструкцията , изрязване от дебела /голямо фи/ВиК тръба -перки или да се потърси готова перка,лагери и т.н.
Тук има колеги които работят с такива инструменти и предполагам могат да изработят нещата..
« Последна редакция: Февруари 23, 2016, 10:12:36 pm от atos »

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #10 -: Февруари 22, 2016, 10:08:05 am »
Уважаема Т.Андреева, казано на шега, поставяте на изпитание изобретателската чест на всички в нашия Форум. Разбираме ви, имате желание и ентусиазъм, да облагородите имота си, но, ето, и аз ще споделя и попитам туй-онуй:
1. Пропускате важна информация за евентуалния "сръчко" - каква е дълбочината от която ще се черпи водата във вашия кладенец - това е фундаментален въпрос отнасящ се до помпите, защото има основно два вида помпи: 1/ Засмукващи от някаква дълбочина (като същите са горе - на отверстието на кладенеца) и 2/ Изтласкващи от нивото на водата (потопени в нея) нагоре към повърхността.
Разликата между двата вида е огромна, не само като конструкция, но и като дебит. Засмукващите помпи например не могат да изпомпват от дълбочини по-големи от 7-8 метра, а Изтласкващите (тип "Бибо") за вашия конкретен случай просто е невъзможно накой "сръчко" само с подръчни материали да я направи. То и за засмукващите е валидно същото.
2. Какъв дебит ви устройва - само за миене и пране, или и за поливане на градината? Важно е! И в двата случая обаче, изпомпаното количество вода ще пълни някакъв резервоар.

Каквото и друго да си помислите, имайте предвид, че проектирането и изпълнението на подобна цялостна конструкция опира (независимо от вида и произхода на подръчните материали) до цени от порядъка на над 1500-2000 лева.

Предвид всичко това, ще ви попитам простичко - заслужават ли си въобще усилията да се прави такова съоръжение?!
С едно електрическо "Бибо" ще имате много по-надеждни и евтини резултати.
Поздрави!
пп. Да не забравяме, че още в древен Египет, Гърция и други древни поселения, е правен опит да се реши вашият "мерак" - в почти всички случаи - неуспешно!
Всичко друго е само гол ентусиазъм!
...
Изхождайки от заданието Ви, с вятър директно да задвижваме помпа, мисля, че това е обречена на неуспех кауза.
Ако трябваше за себе си да правя нещо такова, бих се спрял на вариант - Перката да върти генератор на ток, и с този ток да захраня споменатото "Бибо".

Неактивен az_skeleta

 • Активен
 • **
 • Публикации: 294
 • Пол: Мъж
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #11 -: Февруари 22, 2016, 10:10:19 am »
Не съм специалист в областа, но имам една идея: За какво отивате на бутало? То според мене върви трудно. Не е ли по добре да се използва схемата с бидоните и в долния и край да се закрепи обикновенна помпа без ел. двигателя. Така имаме стандартно изделие с резервни части, и независимост от посоката на вятъра.
 Другото което е по удачно и според мене е фотоволтаичния панел както писа електрос. Така има и ток и вода. А като не се ползва, се прибира за да не хваща погледа.

Неактивен Т. Андреева

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 10
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #12 -: Февруари 22, 2016, 10:52:45 am »
Цялата дълбочина на сондажа е 7 м. Водното огледало е някъде по средата. Ще има резервоар на височина около 1 - 1,50 м. Ще се ползва за неинтензивно поливане на лична (не за пазара) зеленчукова градина и домакински нужди.
Цитат
Каквото и друго да си помислите, имайте предвид, че проектирането и изпълнението на подобна цялостна конструкция опира (независимо от вида и произхода на подръчните материали) до цени от порядъка на над 1500-2000 лева.
"Надежда всяка тука оставете."   :D
Цитат
Уважаема Т.Андреева, казано на шега, поставяте на изпитание изобретателската чест на всички в нашия Форум.
Ами, това е проста конструкцийка, тука се третират къде по-сложни и футуристични технологии. Преди няколко години и аз дадох своя доброволчески принос в превеждане от френски на 16 уебстраници с текст, схеми и чертежи за реактора на Пантоне.

Неактивен GMG

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 481
 • Големите неща се раждат в малките часове!
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #13 -: Февруари 22, 2016, 10:57:28 am »
   Колега Андреева, не слушайте колегите!
Давайте смело, то ще си покаже  ;)

Неактивен Т. Андреева

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 10
Re: Вятърна помпа за вода
« Отговор #14 -: Февруари 22, 2016, 11:02:56 am »
   Колега Андреева, не слушайте колегите!
Давайте смело, то ще си покаже  ;)
Благодаря, колега.  :)