Справочници, схемотехника, теория > Зарядни устройства за оловни акумулатори

Схема за автоматично зарядно устройство

<< < (3/6) > >>

juliang:
Да, ако имаш интелигентна система която да следи и коригира зарядния ток на всеки един от елементите - тогава няма проблем да се зареждат колкото искаш батерии последователно.
Най-просто BMS (Battery Management System) работи по този начин:

Това ти гарантира еднакъв заряд на всички елементи. Но за система работеща с 20-тина батерии по 100 амперчаса (съвсем примерно) вързани последователно цената на такава система ще е ... стряскаща :)

EDM electronics:
Не съм си правил труда да разглеждам принципна схема на BMS-модул, но съм убеден, че тя е импулсна. Самите мосфети, които играят ролята на ценер са или без радиатор за по-малки мощности или на малък радиатор за големи мощности. Реостатните схеми не отговарят на съвременните изисквания.

Цените на тези модули са толкова ниски, че не си заслужава човек сам да си ги прави, а и те са направени със специализирани схеми /китайските обикновено/ или процесорни с високо качество и мултифункционалност /примерно на някои майстори от БГ/.

Та колеги, не са скъпи тези модули. Примера който съм дал горе с модул за киселинен акумулатор е малко скъп, като се има предвид, че вече никой не ползва киселинни акумулатори - те се намират вече в аналите на историята...все едно да говорим за кинескопи...

juliang:
Доколкото съм запознат (а аз не съм се интересувал много от тая технология) BMS-а има връзка с всяка точка между 2 клетки. Тя мери разликата в напреженията между входа и изхода на всяка клетка и така разбира коя клетка колко е заредена. Когато пада на напрежението на дадена клетка падне под определена граница, BMS-а включва резистор в паралел с нея, като по този начин намалява тока преминаващ през клетката.
Това ме навежда на мисълта, че BMS-а трябва да бъде конструират съобразно тока на зареждане на дадения пакет, за да може да се подберат съответните байпасиращи резистори. Не можеш да байпасираш батерия 18650 и автомобилен акумулатор с един и същ резистор, нали? :)
Затова казвам, че стойността на един BMS който балансира 20 бр. 100 амперови акумулатора ще е стряскаща - не толкова електрониката, колкото силовите елементи и резисторите ще са скъпи. Резистор байпасиращ 10 ампера при 12 волта (демек 150 вата) си е цифра, а ще трябват поне 20 парчета...

Vesay:
Мда, разбирам, че BMS е едно много добро решение, но ми се струва твърде скъпо за оловно-киселинни батерии. 25 долара парчето за мен губи смисъл да се прилатаг при оловно-киселинни батерии. Ако има по-евтини ОК. Варианта на locco изглежда финансово приемлив, но ми се струва, че е малко енерго неефективен - може и да греша все пак не съм чак толкова добре с електрониката.

PyroVeso:
Еми има ли байпасващи ре-/транз-истори, дето греят простора, няма как да не е енергийно неефективно, особено за по-големи мощности...
Импулсно му е майката, с процесорче - за да следи и оптимизира режима на зареждане, но пък цената...
За съжаление хубавите неща са скъпи и/или трудо-/време-емки за направа сам.
Решението на locco е иделано примерно за соца, когато токът и времето бяха евтини, а акумулаторите - съответно скъпи :)
И сега е екстра за малки мощности и скъпи акумулатори... Със сигурност е по-добро от зарядните на много от прехвалените марки UPS-и, които за 2 години скапват акумулаторите и то почти без да са ползвани.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия