Алтернативни енергоизточници > Nikola Tesla
Еднополюсния двигател на ТЕСЛА
juliang:
И от мен малко въпроси, ако е възможно и не те затруднява...
1. Дали ще ти е възможно да "щракнеш" една осцилограма в която да се вижда само 1 или макс. 2 такта? Много ми е интересно да видя в детайли при един такт какво се случва на втория канал, защото на горната осцилограма се вижда как тръгва от "-" и се качва до "+" преди да отпуши транзистора, но мащаба е малък. А на втората осцилограма за съжаление е само момента около отпушването и не мога да проследя изменението в един цял такт.
--- Цитат на: Yoro в Декември 13, 2015, 09:50:29 am ---... Началото и края на намотките са от едната страна...
--- Край на цитат ---
Това не е много ясно, предполагам че искаш да кажеш че бобината се навива така, че началото и края на кабелите да се получат в един и същ край на бобината (предполагам външния след като се монтират около ротора) и да няма кабели, които да вървят по дължината на бобината, напреко на намотките?
--- Цитат на: Yoro в Декември 13, 2015, 09:50:29 am ---... Само на едната бобина има тригерна намотка и тя е за всичките транзистори...
--- Край на цитат ---
За всички транзистори на всички намотки? Това не означава ли, че механичното разположение на намотките около ротора става изключително важно и всякакво отместване ще води до закъснение или изпреварване на превключването на транзисторите на не съвсем точно поставената бобина? Не е ли по-добре всяка бобина да си има собствен тригер който да отпушва нейните си транзистори? Така положението на бобините около ротора вече няма да е от толкова критична важност. Каква е причината за това схемно решение при теб?
--- Цитат на: Yoro в Декември 13, 2015, 09:50:29 am ---... При монтажа бобините трябва да са симетрично поставени спрямо ротора.
--- Край на цитат ---
Предполагам това е продиктувано от горния ми въпрос...
az_skeleta:
Юлиане, целта е да има един мощен импулс, вместо много маломощни. Затова бобините трябва да са разположени така че да работят едновременно.
Yoro:
juliang, за това писах, че трябва да се направи точно.Ако бобините не са разположени на точните си места няма да се получи.Пробвах го и с тригерна на всяка намотка и беше още по трудна настройката.Началото и края на намотките е от едната страна за да не пречат на ротора.Сигурно някой от вас ще го направи и още по ефективен, но това ще е с промяна на схемата или габарита на макарата.Само, че ако някой прави такива експерименти не трябва после да ме пита защо нещо не се получава.Може да стане по ефективен, но може да има и обратен ефект...Това което ви показвам ако не го променяте и направите ТОЧНА настройка на механиката ще работи.Схемата както съм я показал се настройва само от потенциометъра.След настройката той се заменя от съответния резистор и той трябва да е поне 5W.Потенциометъра е също 5W.Масата на осцилоскопа е на плюса на захранването.За да имате големи импулси на батерията трябва кабелите да са 32кв.мм.Това е необходимо не заради тока а за да няма затихване на импулсите.
Михаил Кузмов:
Jul... , наистина това е хардуерно решение, няма смисъл от множество тригерни намотки. В случая 5 сектора по 72 градуса ! Както вече написах, ако се зададе и работна точка на транзистора по напрежение, смятам че нещата ще бъдат мн. по контролируеми.
Успех ако ще репликирате !
juliang:
В тоя случай си мисля, че оригиналната постановка на Бедини с махалото ще е по-удачна. Едно по-тежичко махало, на което има голям и силен магнит, и под нея сериозна бобина с дебел кабел, способна да генерира голям импулс... Така се елиминират изискванията за точност на разположението и синхронизирането на много бобини които да изгенерират един общ импулс.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия