Автор Тема: Тесла - митове и легенди  (Прочетена 18058 пъти)

STAX

 • Гост
Тесла - митове и легенди
« -: Септември 16, 2015, 11:48:06 am »
 Реших да направя тази тема, защото интернет е пълен с истории за "безплатна енергия". Много често тези истории се свързват по един или друг начин с името на Тесла. И почти винаги тези истории след малко по-внимателен анализ много, ама много заприличват на една друга история ...... онази с компютрите и компотите:-)
 Какво имам предвид ли? Ми ето една популярна история:

Загубеният завинаги вечен двигател
Уникалните открития и изобретения на Тесла биха могли да предизвикат истинска революция, ако на учения не му бяха попречили човешкият скептицизъм и черногледство. Поне така твърдят изследователите на Тесла, които смятат, че той е бил на път да изобрети прословутия вечен двигател. Това се случило през 1931 г. , когато Никола Тесла направил демонстрация пред публика на загадъчен автомобил. За експеримента стандартният двигател с вътрешно горене на един автомобил бил отстранен и вместо него бил поставен електродвигател с мощност 80 конски сили и 1800 оборота в минута. И до ден-днешен обаче не е ясно откъде идвалата енергията, която осигурявала на двигателя променлив ток. Известно е, че преди определения за експеримента момент Тесла купил от местен магазин 12 електронни лампи, малко проводници, шепа различни по цвят резистори и събрал всичко това в кутийка с дължина 60 ст., широчина 30 см и височина 15 см. От нея стърчал и някакъв странен лост с дължина 7.5 см. След това Тесла поставил кутийката отзад на седалката на водача, след което хванал лоста и обявил на изненаданата публика : “Сега вече имаме енергия”. Резултатът бил потресаващ: ученият карал машината цяла седмица без друг двигател или източник на захранване, при това развивайки скорост до 150 км/час. Освен това транспортното средство притежавало по- добри характеристики от останалите автомобили с мотори с вътрешно горене. Ако този експеримент беше приет радушно, навярно днес щяхме да се возим в автомобили с вечни двигатели. За съжаление нямаме този късмет. Смаяни от това, което видели при опита на Тесла, хората започнали да говорят за “нечиста сила” и магия, което много обидило изобретателя. Сърдит от реакцията на народа, той извадил тайнствената кутийка от автомобила и се върнал обратно в своята лаборатория в Ню Йорк. Огромна загуба е, че тайната на тази кутийка не е разгадана и досега.

 
Такаааа .... хайде сега да поразсъждаваме малко! Значи този пич Тесла взема една кола (колата е Pierce Arrow модел 1931), която сигурно тежи поне 1500кг и има аеродинамика на тухла четворка, слага и един променливотоков двигател - 80кс при 1800 об/мин и вдига 150км/ч.
 Е тук вече имам няколко въпроса:
 1. Може ли въпросната кола с такъв двигател да развие такава скорост? Мисля, че не е чак толкова трудно да се провери този модел с какъв бензинов двигател е оборудван стандартно, каква е мощността му и каква скорост развива.
 2. Освен това, ако двигателят работи на 1800 оборота в минута каква скорост ще развие? Излиза, че или Тесла е набримчвал ел. двигателя до много по високи обороти от споменатите, примерно до 5000-6000, или е сменил и скоростната кутия. Нищо такова не се споменава!
 3. Какви пътища са имали тогава, че бай ти Тесла да си джитка насам-натам със 150 км/ч? Щото и аз сега карам със 150 по магастралата, ама като има неравности и дупки (примерно в участъка Пловдив - Пазадрджик) не е много гот.
 Хайде да видим какво става по нататък? Взел 12 лампи, резистори и други тинтири-минтири и направил една кутия, която осигурявала захранването на двигателя!
 Това пък понамирисва от всякъде! Какво ще направиш толкова с 12 лампи и някой друг чарк около тях?
Каквото и да направиш, първо ще трябва да осигуриш на лампите ток за отопление на катода (освен ако не са със студен катод), високо анодно напрежение и чак тогава лампите да започнат да работят. Тоест ти трябва енергия предварително! Но дори и като заработят и влязат в подходящ режим, лампите си остават едни шантави прибори, които работят при високо напрежение, нисък ток и са трудни за съгласуване с двигател. Вярно е, че съществуват специални "токови" лампи, които при ниско анодно напрежение работят при сравнително голям ток, а двигателят може да е специално изработен за да се съгласува добре с лампите. Но все пак в цялата тази история аз не откривам никаква логика! Ама никаква! Да не говорим, че описание на процеса или поне идеята от къде идва тази енергия липсват.И мисля, че всичко това е измислено от някой залюхан журналист жаден за сензации, който хабер си няма от техника. А ако беше жив Тесла щеше да се напикае от смях.

 Интересно е, че името на Тесла много често се спряга, когато се заговори за "енергия от вакуума, от ефира и т.н." но в повечето случаи това не са негови думи а чужди интерпретации по темата. Аз съм чел негови лекции и не съм забелязал в тях да се споменава за безплатна енергия в този смисъл. Има негови разсъждения за оползотворяване на енергията от водата (класическите ВЕЦ), вятъра (говори за вятърните мелници), и слънцето, както и едни малко неясни описания свързани с преобразуването на топлина (тоест топлинна машина).

 Интересно е също така как работят повечето изобретатели - радетели за безплатна енергия. Намират нещо нарисувано в интернет по принципа - някой, някъде казал, че нещо си работело....май:-)
 В повечето случаи няма нито разумно обяснение на принципа на работа и физическите процеси, на които се базира устройството за така наречената "безплатна енергия". Хайде това както и да е! То може да не е обяснено и пак да си работи:-)
 Лошото е, че в повечето случаи дори няма достатъчно информация за устройството, така, че то да се повтори едно към едно. Или документацията е толкова усложнена, че нищо не и се разбира, или има много неясни моменти и се оставя на въображението на читателя кое как става. Е експериментаторите повтарят като хамави, едното не тръгва почват второ, трето, пето ..... и все не става! Този похват на работа много ми напомня за работата на един друг човек - Едисон. Вижте какво пише Тесла за него:

Когато Едисън умира през 1931 година, Тесла заявява: „Той нямаше хоби, не обичаше никакъв вид забавление и живееше в пълно пренебрежение към най-елементарните правила за хигиена... Неговите методи бяха неефективни до крайност, огромни усилия трябваше да бъдат положени, за да се получи каквото и да било, освен ако не се намесваше сляпата случайност; най-напред аз бях жалостив свидетел на делата му, знаейки, че само малко теория и изчисления биха му спестили 90 процента от труда. Но той имаше истинско презрение към книгите и математическите знания и се доверяваше изцяло на изобретателския си инстинкт и американския си практицизъм

 И резултатите от този тип работа са налице. Тоест няма резултати:-)
 Някой от вас, може ли да покаже някакъв резултат от работата си? Има ли човек, който да е създал устройство с КПД>1, или да има поне ясна идея как да се постигне това и защо би проработило? Не, нали?:-)
 И като няма физически доказателства за съществуването на такова устройство, нито теоретична идея за създаването му какво остава? Да пишем глупости, че имало много такива изобретения ама големите петролни компании ги потулвали! Ама чакайте малко, как така хем ги потулват хем интернета е пълен с устройства за безплатна енергия? Излиза, че не големите петролни компании са мошенници, а всички тези които бълват в интернет неработещи конструкции и пропаганда. Защото много от тях ви продават примерно схеми, обяснения, части - тоест имат изгода да се разпространява митът за безплатната енергия.
 

Неактивен dmitarp

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 267
 • Пол: Мъж
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #1 -: Септември 16, 2015, 12:11:59 pm »
Устройство с КПД> 1, може да се създаде само за сметка на трансформирането на масата в енергия. И такова устройство съществува

STAX

 • Гост
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #2 -: Септември 16, 2015, 12:48:37 pm »
 Мисля че от поста ми се разбира, че не става въпрос за това! А и в повечето случаи, когато се говори за "безплатна енергия" в сериозната литература се има предвид  енергия от така наречените възобновяеми енергийни източници (вятър, слънце, вълни и морски течения и др). А в по несериозните издания, под думите "безплатна енергия" се има предвид някакъв източник от неясен произход (ефир, вакуум) и т.н. и почти никога не се говори за ядрен разпад или синтез. Така че е повече от очевидно, че в повечето случаи не говорим за трансформиране на масата в енергия, и въпреки това се има предвид КПД>1 или КОП>1 или нещо друго от този род.

Velektra

 • Гост
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #3 -: Септември 16, 2015, 01:13:54 pm »
Според вас това устройство откъде "хваща" енергия?
http://global.narika.jp/product/electrostatic-high-voltage-genecon

Безплатна ли е тази енергия? Колко е КПД-то?

Неактивен dmitarp

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 267
 • Пол: Мъж
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #4 -: Септември 16, 2015, 01:21:50 pm »
Енергията идва от ръката на човека

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 775
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #5 -: Септември 16, 2015, 05:29:42 pm »
Здравейте,
Безплатна енергия е неправилен израз, е добил гражданско значение.
Безплатна енергия е примерно безплатна вода,  такава може се намери от извора, същото е гейзер от нефт. Такива места са изключително редки.
За това трябва да се потрудиш и да направиш кладенец да има вода. Същото и с енергията трябва дупка да се направи, кладенец да има енергия.
Енергията и масата са еквивалентни с линейна зависимост. Може се каже че масата е кондензирана енергия. В тази схема се пропуска информацията връзка между информация и енергия е в нелинейна зависимост и тук са проблемите.
Мога да направя два опита с увеличаване на информацията се отделя енергия, съответно с намаляване на информацията се отделя енергия. Опитите са прости и повтаряеми.

Неактивен dmitarp

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 267
 • Пол: Мъж
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #6 -: Септември 16, 2015, 05:36:51 pm »
давай, демонстрирай

Неактивен Михаил Кузмов

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 953
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #7 -: Юли 03, 2017, 09:42:36 pm »

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 263
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #8 -: Юли 03, 2017, 11:40:32 pm »
Аааааа...верно ли, бре...не може да бъде ;D ;D ;D

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 067
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
 • Скайп: ksurnev
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #9 -: Юли 04, 2017, 08:57:40 pm »
https://russia.tv/brand/show/brand_id/4822/
За който знае  руски...

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 283
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #10 -: Юли 04, 2017, 11:02:49 pm »
От интервюто на Тесла: "
Цитат
Почитателите ви се оплакват, че нападате относителността. Странно е твърдението ви, че материята не притежава енергия. Къде е тя?

Първо е била енергията, после материята.
"

Това ме озадачи и се чудя, дали това интервю е достоверно и дали не е манипулирано от заинтересовани сили.

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #11 -: Юли 05, 2017, 07:42:16 am »
Материя и енергия са равнозначни, както и организирана енергия и съзнание.
"Разликите" са донякъде в структурирането на споменатите неща, донякъде в гледната ни точка.
Да кажем, че материята е ледът, енергията е водата, а съзнанието е парата (но със структурата на леда).
Нещо от сорта...

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 735
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Тесла - митове и легенди
« Отговор #12 -: Юли 08, 2017, 12:36:27 pm »
Според мен е несериозно да се говори относно работата на Тесла, във каквато и да е форма, на база на препратки от 2-ра или 3-та ръка. За съжаление такъв тип разисквания, само добавят обърканост и в някаква степен некомпетентност относно изобретенията на този гениален откривател-изобретател. 
За неговата работа може да се говори само на база на патенти и препратки към лекции, лични изказвания и записки на Тесла. Само тогава може да се получи синхронизирано разбиране на неговите виждания, и което е по-важно, усещания за природата и нейните закони.

Относно засегнатата, и много популяризирана тематика за  КПД> 1, мисля че формата на концептуализирана от Хевисайд и изразена тук: https://ia600207.us.archive.org/1/items/electricalpapers01heavuoft/electricalpapers01heavuoft.pdf
(по-долу на ст. 214, и приложено като снимка )
е доста добра формулировка за една отворена система отколкото концепцията на КПД която предполага затворена система.
Най-кратко казано  имаме уравнението на некомпресиращ се флуид, изразяващо три динамични характеристики на средата:

dX/dx + dY/dy + dZ/dz  = -К    ( по-малко флуид или силови линии се „влива/т“ в определена точка в пространството, отколкото се „излива/т“, тоест имаме, така казано, всмукване на енергия )
dX/dx + dY/dy + dZ/dz =   0   ( равно количество флуид или силови линии се „влива/т“ в, и „излива/т“ от, определена точка в пространството   )
dX/dx + dY/dy + dZ/dz = +К  ( по-малко флуид или силови линии се „влива/т“ в определена точка в пространството, отколкото се „излива/т“, тоест имаме, така казано, изхвърляне/отдаване на енергия  )

Ако обособим подобен поглед, мисля че може да избегнем противоречивостта което дефиницията КПД, и съответно неравенството КПД> 1, автоматично изразяват.