Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Стърлинг

Да направим заедно Стърлинг!

<< < (11/13) > >>

dmitarp:
Според теоремата на Карно, КПД не зависи от избора на работно вещество, може да е газ, течност, твърдо , и или да си сменя фазите си, това не е от съществено значение. Единствено  значение има температурната разлика.

Радико:
dmitarp
В момента изобщо не говориме за КПД
ще ти върши ли работа един двигател с тегло 200-300 кила, КПД 98% и мощност от феноменалните 15 вата.
От съществено значение са и други параметри като литрова мощност, или съотношение мощност тегло.
КПДто е друга бира.

CPU:
Наи-важно за работния флуид е да има голяма топлопроводност и голяма течливост. Иначе има много реализации с най различни газове, с течности, със смеси от газ и течност и даже с вода, която променя фазата си от вода в пара и обратно. За да се правят опити и измервания обаче, първо трябва да имаш двигател, с който да експериментираш.

Работните флуиди са най-малкия проблем. Темата е за направа на двигател, и проблемите са много повече при изработката и допуските, уплътненията и използваните материали. Много важно е и да има и регенератор, който спестява изхвърлянето на два пъти повече енергия, отколкото изходната.

Трябва да се обърне внимание на следните моменти:
- мн. добро охлаждане във фазата на сгъстяване около работното бутало за да се приближим до изотермичното сгъстяване
- охлаждането да продължи по пътя от раб. цилиндър до студената част на дисплейсъра и този път да има минимален обем
-след това задължително, преди преминаването в топлата част трябва да се мине през регенератор, който също не трябва да е обемист, за да не се увеличава мъртвия обем ( аз лично се запънах на това място)
- високотемпературни материали за топлата част
- в работмия флуид не трябва да има масло
- работното бутало трябва да работи без смазване, (има даже с въздушни лагери и междина 18 микрона)
- трябва да има картер, който да е херметичен и да може да се надува поне до 3-5 бара
- 90 до 115 градуса изпреварване на раб. бутало
- да се мисли и за някакво регулиране на мощността
и вероятно още доста неща.

Радико:

--- Цитат ---, с течности, със смеси от газ и течност и даже с вода, която променя фазата си от вода в пара и обратно
--- Край на цитат ---
CPU прости ми за невежеството, но в по горния цитат за стърлингови двигатели ли иде реч

--- Цитат ---първо трябва да имаш двигател, с който да експериментираш
--- Край на цитат ---

Ами той чичо ти НОН4О има двигателя не забелязваш ли снимките дето е публикувал по горе.
Има само един проблем. При първите експерименти главата му се е разтекла от нагряване  но не е проработил. И са кво следва ти кво предлагаш. Да направиме още един двигател "малко по различен разбира се" Да му стопиме и на него главата и да се заемем със следващият.

Три часа усилен труд спестяват пет минути мислене. В настоящият случай по правилно ще е да се каже три години усилени експерименти спестяват 5 часа мислене.
Извинявай, но аз понеже съм завършил само СПТУ не съм загубил способността си да мисля креативно и тези 5 часа ще ме затруднят по малко от безкрайните експерименти.

П.П. а пък създателят на "Дженерал Илектрик" и толкова не е завършил.

Чичо НОНЧО:
Част Трета....

Всъщност няма част Трета.

99% съм готов. Ако това нещо, дето изглежда толкова лаишко вземе че тръгне значи сме на съвсем верният път.
Утре е денят 'Х'!! Ако някой от "колегите", които ме познават лично няма нищо по-добро за правене и има желание нека заповяда! Ще държи камерата  ;D ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия