Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Стърлинг
Да направим заедно Стърлинг!
valex:
Едно от най-добрите приложения на стърлинга е да върти помпата на парното.
Ако някой не е забелязал как се смята максималното КПД и от там максимална мощност от двигателя спрямо температурните разлики пускам пак линка https://sites.google.com/site/pervoeznakomstvosservisom/
Чичо НОНЧО:
Интереса към темата май се изчерпа. Или пък-не?
Ще представя един мой проект от преди 2 години, който смятам да завърша скоро и се надявам на много критики. Те със сигурност биха ми помогнали, тъй като работя "на сляпо"!
ГАМА СТИРЛИНГ
Част 1- Гореща страна. (Тъй наречения Displacer.)
Буталото, което можем да наричаме Заместител, Избутвач, Превключвател или там май имаше някаква суперсложна чуждица - Радико я знае ;D
Та- неръждаема тръба Ф100, която съм изтънил максимално възможно-до 97мм с цел олекотяване и което ще осигури луфт с цилиндъра в рамките на 1.5 мм на страна.
Тук обаче идва и първото ми съмнение - дали този луфт ще е достатъчен. Или пък дали няма да е голям? Предстои да разберем! Така или иначе работата е свършена.
В корпуса на буталото съм пробил миниатюрен отвор с цел да се избегне деформацията му от разширението на флуида. Това може да се окаже грешка, но пък е лесно отстранима!
Цилиндъра е от две части с цел да е термо разделен и да се разглабя лесно за ревизия. В задната част предвиждам водна риза.
Максималният ход на буталото е 100мм.
Поздрави, НОН 4О
CPU:
На мястото на този луфт от 1,5 мм обикновенно стои регенератора, през който трябва да мине нагрятия въздух, преди да слезе в студената част и обратно. Ти предвидил ли си такова нещо?
Направи един чертеж или поне скица за да се види кое как е.
Отвора в преместващото бутало ( displacer, вытеснитель) може да потрябва ако си предвидил надуване на мотора с 5-10 бара.
Чичо НОНЧО:
Здравей,CPU!
Присъствието ти винаги ме зарежда с положителна енергия и за това ти отговарям с удоволствие!
Да, светнат съм за регенератора. На този модел обаче не предвиждам такъв - той е по- скоро опознавателен. А "обикновенно стои" е по-присъщо за Бета модел мисля. Споменах, че в задния край на горещото бутало е предвидена водна риза.
"Отвора в преместващото бутало ( displacer, вытеснитель) " е против температурно разширение. Не разбирам как би му повлияло налягането!
Радико:
Мисля, че е необходимо да се намери някакъв малък здрав метален съд издържащ на налягане. да му се прикрепи тръбичка с манометър. Да се пълни с различни газове и след това да се загрява при което да се следи при каква температура с колко се е повишило налягането на газа в съда. така ще се подбере най подходящият за целта газ, тоест този с най голямо специфично разширение.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия