Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (19/211) > >>

Зелен Калчо:
Елпунто, трябва ти калциев двухлорид! Една торба струва между 20 и 30 лв. и ще ти изкара дълго време.

miro13:
Зелен Калчо рамките на ФВ са на АL сплав-хлора ще ги изпапа . ;)

valex:
Китайците са на това ниво: http://www.aliexpress.com/item/500W-24V-MPPT-Grid-Tie-Micro-Solar-Inverter-On-Grid-Inverters-Pure-Sine-Wave-DC22-50V/32267119645.html
 $113.42 :)

ELPUNTO:

--- Цитат на: valex в Февруари 09, 2015, 01:33:53 pm ---Китайците са на това ниво: http://www.aliexpress.com/item/500W-24V-MPPT-Grid-Tie-Micro-Solar-Inverter-On-Grid-Inverters-Pure-Sine-Wave-DC22-50V/32267119645.html
 $113.42 :)

--- Край на цитат ---

valex инверторите които предлагаш НЕ са подходящи за моята ФВ централа.
Те имат 50 V входно напрежение  ??? , това значи към всеки ФВ панел да свържа по един.
Или общо 8 бр. х 113 $ = 904 $   >:(

Не ме устройва нито като цена , нито като схемно решение, куцо е.

Аз имам избран инвертор цената е 1070 $ (без ДДС).
Но той е с вградени контролери за акум. батерии. Пикова мощност 5 кВт, номинална 3 кВт,
плюс всички екстри. Към него мога да свържа до 21 бр. ФВ. Напълно достатъчен да поеме
захранването на жилището, даже ще имам резерв по мощност.

Но за сега не искам да добавям инвертор, просто НЕ е нужно след като използвам ФВ САМО за
отопление.Не е ефективно да преобразувам DC в AC когато имам само активен товар т.е.
реотани за отопление, безмислено е.

Просто трябва да се измисли едно елементарно контролерче, което да превключва 2 - 3 релета, за подбор на подходящата мощност на нагревателите в зависимост от слънчевата
радиация.Без АЦП а само с две групи делителя по напрежение и по ток.Микрокомпютър ще изчислява I x V = Рmax Не се гони нито бързодействие, нито прецизност, достатъчно е да се
прави това изчисление през 5 - 6 мин.
Това контролерче ще е универсално, то ще може да обслужва ел. нагревателни уреди от
200 Вт до 2 000 Вт, разбира се ще е нужен подбор на делителите (резисторите) за конкретния
нагревателен уред.Това ще е специализиран нагревателен уред захранван от ФВ.
Когато енергията на ФВ се използва за отопление не е ефективно да се преминава през акум. батерии и инвертор.По ефективно е енергията да се преобразува директно в топлина и да се акумулира като топлина, когато има излишък от ел. енергия.

Когато енергията на ФВ захранва цялата ел. инсталация на жилището с всички ел. уреди, осветление и т. н. тогава има смисъл от инвертор и батерии.

Прилагам схема на силовата част на МРРТ контролер.

juliang:
Е добре де ... следиш напрежението и ако то падне под някакви граници - изключваш някакъв консуматор. Като се вдигне - включваш. Един микропроцесор с .... предполагам 3 или 4 изхода и един вход да мери напрежението.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия