Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (14/211) > >>

ELPUNTO:
На 6 февруари вечерта заваля сняг.В София снегът образува покривка около 20 см.
Зима е  . . . тя е още в правото си  . . .  :(

На 7 и 8 февруари ФВ панели НЕ произведоха ел. енергия.ФВ са покрити плътно със сняг
дебел 10 - 15 см.Снегът върху ФВ започна да се свлича в горната им част, но през нощта
той замръзна и се образува нещо като "праг".Този "праг" стопира снега върху панелите и
така вече ФВ НЕ МОГАТ да се самопочистват.Трябва продължително време 7 - 8 дни да има
плюсови температури за да се стопи изцяло снегът върху ФВ.Докато има сняг върху ФВ, те
практически НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ел.енергия.

Така беше и в началото на януари 2015 г.Снегът 5 дни покриваше ФВ.Накрая се качих на покрива и около 1 час чистих ФВ от замръзналия сняг върху тях. :(
Не изпитах никакво удоволствие . . . лазих по заснежения покрив, омотан с въже за безопасност, ако може да се нарече безопасност.  >:(

Сега като си помисля, че ме чака същата процедура настръхвам, а задникът ми се покрива
със скреж.  ???

Мисля си, че може да се положи върху панелите нагревател за подово отопление.
Така може би ще се помогне на снега да се свлече, особено ако се нагрява в
долната част на ФВ.

Обръщам се за съвет и помощ към ФОРУМА, колеги ако някой е ползвал нагреватели за
топене на сняг или за размразяване, моля да каже, може ли с такъв нагревател да се разтопи
сняг върху ФВ панели ? Колко метра нагревател и с каква мощност ще е необходим за да се
стопи снега от 8 бр. ФВ панела ? Размерите на панела са 170 см. х 100 см.

Ще вметна, че снегът върху топлинните колектори на Солара почистих за 30 мин. без затруднение.

edin:
Няколко идеи, които аз бих пробвал. Преди сняг, върху панелите, слагаш полиестерна мрежа. Като навали я дърпаш и снега пада. Другата идея е да се сложи поне на долната половина, найлон или целофан.

GreenHulk:
а някаква вибрираща пластина ако се сложи да тръска снега периодично?

Радико:
Вибраторите ще вършат работа само когато снега или леда е започнал да се топи, поне да е омекнал. Без нагревател няма да мине. стотина вата на М2стигат но ако са повече ще реализираш икономия защото грубо казано два пъти по мощен нагревател ще разтопи снега за три пъти по малко време. още повече ако е добавено и малко вибраторче.

Velektra:
Не съм се занимавал с ФВ, затова само питам: ако не им пречи солта да им хвърлиш отгоре на снега  :-\

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия