Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
krasias:
Velko, промени наклона на панелите спрямо слънцето, измий панелите ако са запрашени, виж дали нямаш някъде засенчване дори една клетка да е леко засенчена се срива целия панел. Не е възможно да намалее толкова много тока.
Аtos:
Най-вероятно е ъгълът, както казваш...
За зимата е добре да е около 60 градуса, понеже Слънцето не се издига толкова. Най-лесният тест е да лепнеш една сламка перпендикулярно някъде по рамката (може и с пластилин) и да вдигаш панела, докато сянката от сламката изчезне, някъде по обяд около 13 часа :D
velko:
Ok.Най вероятно не е проблема в ъгъла колкото в системата като цяло,миналия ден също бе слънчево 390вата ги движеше като консумира 3А от батериите около 9 А от панели ,което аз мисля е ок.Като това е пикова косумация т.е.когато фризер хладилник и лаптоп водна помпа работят заедно.Когато остане само водна помпа 50-70вата по обяд даже акумулаторите са заредено 100%.
Но вчера нещо стана-при същото слънце и съща консумация 380-400вата.за кратко батериите падат и прави баипас от Евн.Почти цялата консумация 12-16 ампера се захранва от акумулатори т.е.все едно че няма панели.Когато направи байпас тока който влиза в батериятта е макс.5-7А.
Как мога когато е слънчево да измера тока на всеки панел?Рестартирах диспечера,но днес е плътна облачност и няма как..Моля за помощ.. :)
velko:
Надявам се ме разбрахте.В единия случай имаме слънце и при максимум консумация захранването се поема от панели и батерия ,когато падне консумацията батерията се зарежда и системата прави байпас от евн към 17-часа
Във втория случай при същото слънце изобщо не може да работи на панели и батерия -веднага прави байпас а тока които влиза за заряд е около 5 А....
velko:
Krasias,утре ще провера всеки панел и ще проверя на шината на диспечера колко дава ако има малко слънце разбира се.Ще си купя два панела Poli-si.*200w*21.7v.и ще се получи-400w.Voc-43.4.Ipm-11A.Така ще имам 1kw.ФВ-мощност,и за тази година финал.... :D
Може ли да сложа два стари акумулатора от кола в комбина с тяговите.Те са втора ръка уж от мобилен оператор.Когато ги купих човека ми показа имаха по малко съпротивление от нов акумулатор..
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия