Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
ELPUNTO:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Юни 26, 2016, 11:16:02 am ---ELPUNTO, завиждам ти благородно! Живея в блок. Не че не мога да монтирам ДЕЦ на покрива, но ще си имам проблеми! Бих прибавил още един въпрос! На този етап от капиталовложения, кога виждаш изплащане и начало на ползване на БЕ (безплатна енергия)? Относно поддръжката, в какъв период от бъдещето ще настъпи нужда от някаква подмяна на нещо?
Извинявай за лаическите въпроси, но някога имах представа, сега вероятно нещата са променени!
Поздрави!
--- Край на цитат ---
М. Кузмов на този етап не мога да ти отговоря кога ДЕЦ ще произведе достатъчно
ел. енергия и ще възстанови ("избие") инвестицията.
Причините са няколко :
- до 23 май не знаех колко енергия е произвела ДЕЦ, просто нямах контролен електромер
на изхода на Диспечера. Сега имам и знам колко енергия е използвана в домакинството, колко
е произвела ДЕЦ и колко е черпено от мрежата.Трябва време за да се натрупат данни.
- домакинството НЕ изразходва енергията която може да произведе ДЕЦ.
Ако примерно през летните месеци юни, юли , август и септември добивът на ДЕЦ е
300 кВт/часа в месец ( по 10 кВт/часа на ден), домакинството изразходва 120 - 150 кВт/часа
в месец. Това значи , че повече от 50 % от енергията остава НЕОПОЛЗОТВОРЕНА. :(
Аз просто не знам какво да правя с излишъка от енергия ?
- За сега нямам технология за дългосрочно "складиране" на енергия топлинна и електрическа.
Ако мога да натрупвам излишъка от енергия през лятото и да го използвам през зимата,
това ще повиши ефективността на ДЕЦ и Слънчевото парно.
Имам няколко идеи, според мен изпълними, но ми трябва време, помощ от няколко специалиста и . . . пари . . . :(
Поддръжката
Това което е уязвимо и ще трябва да се подменя след време са АКУМУЛАТОРИТЕ.
Сега имам 4 бр. оловни батерии 12 V / 180 Ачаса.Общият капацитет на пакета батерии е около 9 кВт/часа. Настроил съм системата така, че да разрежда батериите до 46 V.
(Батерите са свързани последователно и подават на Диспечера напрежение от 46 V до 54 V)
Това е около 47 - 50 % от капацитета им. Мисля, че така батериите работят в щадящ режим и
се надявам да издържат 5 години. Но дали ще издържат . . . ще се разбере след време ???
Друго за подмяна няма.ФВ панели имат гаранционен срок 20 години :o т.е. двадесет години
имат К.П.Д. 13% . След това К.П.Д. пада но ФВ работят.Диспечерът е електронно устройство
би трябвало да работи надежно.Носещата конструкция е от метали - алуминий, неръждавейка и 3 мм. ламарина с прахово покритие. Кабелите са с UV покритие.
Системата трябва да работи надежно поне 20 - 30 години, да сме живи и здрави, а ако ме надживее . . . ще ми пишете в отвъдното ;D
velko:
Привет на всички любители на слънчевата енергия!Впечатленията ми от дец са много добри.Соларния диспечер е супер,сутрин е 06.00.изкл.мрежата и включва вечер към 20.00.Имате ли идея как може да се направи система следяща слънцето.Пример да движи 2 бр.панели..
dmitarp:
има два начина, единия системата следи слънцето директно с камера или фотометър и направлява панелите, при другият системата се наглася с алгоритъм, който използва календар и предварително се знае във всеки един момент, за дадената географска ширина къде е слънцето. И двата начина се приложими, като втория в зависимост от точността на календара може да натрупа известна грешка.
krasias:
velko, искаш да си направиш соларен тракер, позиционер. Ами има много идеи, ще ти трябват линейни мотори, фоторелета, а може и с цикличен таймер, може и софтуерно управление по азимут. Зависи кое ще предпочетеш, и дали можеш да го направиш.
Радико:
За мен вторият начин е малко по добър защото в облачно време при първия могат да настъпят определени недоразумения. въпреки че е по лесен и относително по евтин за изпълнение. Относително защото разликата ще е не повече от 30 лв.
http://www.robotev.com/product_info.php?cPath=1_29&products_id=186
А това все пак е магазин със сравнително високи цени.
Тук обаче нещата са малко по различни:
http://www.banggood.com/search/real-time-clock-module.html
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия