Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
nizo:
locco, заема който се взе е 16 млрд. лева, плюс още 3-5 млрд., да речем, че сме докарали 21 млрд. заем. Не знам с какъв Правец 8 смяташ, но като разделиш 21 000 000 000 / 7 000 000, просто задраскваш 6 нули и остава 21 000 / 7 ... т.е. 3000лв. на човек, а не 40 000лв. Грешката ти е 13.3 пъти или в проценти 1333% грешка в измерването. Щом грешите толкова много, то не е добре да обяснявате на другите хора "ситуацията", защото може да ги въведете в заблуждение и умопомрачение. Може някой да реши да скочи от балкона ... знае ли човек.
mind:
--- Цитат на: nizo в Юни 23, 2016, 06:22:40 pm --- и остава 21 000 / 7 ... т.е. 3000лв. на човек
--- Край на цитат ---
Иначе по темата, парадоксът е, че най-голям добив на енергия има точно когато най-малко ти трябва. Предвид трудността при съхранение, австрийците са измислили оползотворяването й за охлаждане. Имат разработени такива инсталации, които са доста опростени, работят на принципа на изпарението и не изискват почти никаква поддръжка.
Относно акумулаторите, които доста оскъпяват инсталацията, има разработени органични батерии с цена $27 за 1KWh. https://stormrage.wordpress.com/author/stormrage/
ELPUNTO:
--- Цитат на: dmitarp в Юни 23, 2016, 08:22:31 am ---ELPUNTO,
. . . . .
Аз също проучвам възможността да си инсталирам соларни панели и имам един въпрос към теб, от практична гледна точка, колко време в часове на месец или година отделяш за да поддържаш, почистваш твоята система?
--- Край на цитат ---
dmitarp за поддръжка и почистване на ДЕЦ на практика отделям НУЛА време.
Единственото почистване на ФВ панели бе през зимата. Три пъти лазих по заснежения покрив
омотан с въже и разчиствах снега от панелите. Това е опасно и твърде неприятно, но се налага
когато панелите са покрити със сняг. Тогава добивът е 0 кВт/ч.
Това почистване може да се избегне, ако имам система за размразяване на панелите. Все още нямам такава система.
Друго почистване или поддръжка няма за сега. ДЕЦ е надежна и интелигентна система, работи добре.
В началото отделях време за наблюдаване и изучаване поведението на ДЕЦ. Следях добива в слънчево време и в облачно,
променях настройките докато постигна оптимален режим на ДЕЦ. Това време мина, сега просто записвам показанията
на контролния електромер и на ЧЕЗ електромера.Записвам данните и водя статистика почти всеки ден.
Така ще мога да разбера ефективността на ДЕЦ, но за да е пълна картината трябва да се следи работата на ДЕЦ през всички сезони,
поне за една година.
Михаил Кузмов:
ELPUNTO, завиждам ти благородно! Живея в блок. Не че не мога да монтирам ДЕЦ на покрива, но ще си имам проблеми! Бих прибавил още един въпрос! На този етап от капиталовложения, кога виждаш изплащане и начало на ползване на БЕ (безплатна енергия)? Относно поддръжката, в какъв период от бъдещето ще настъпи нужда от някаква подмяна на нещо?
Извинявай за лаическите въпроси, но някога имах представа, сега вероятно нещата са променени!
Поздрави!
Аtos:
Мишо, прочети цялата тема...
--- Цитат на: atos в Януари 20, 2015, 10:07:27 pm ---juliang, човекът ти каза, че не гледа на това като на бизнес инвестиция - няма намерение да продава тока, че да я "избива" и после да печели (да се храни от това).
Като си купуваш кола или къща за колко време я "избиваш" ?
Или ако правиш ремонт, за колко време "избиваш" цената на плочките в банята?
Лично аз ако имам условия и възможност бих си направил яка домашна соларно-волтаично-вятърна инсталация за около 20 киловата,без значение колко ще ми излезе... в гаража-2 електромобила, в двора-кладенец и тогава ще ме хванат за жезъла и енерго и петрол и ВИК...
--- Край на цитат ---
Цените на тока едва ли ще вървят надолу (а дано, ама надали) :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия