Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
velko:
Здр Juliang той инвертора е мрежови работи само с мрежа.Бутна ли шалтера изкл.автоматично.Ами по електромера следя,когато не работи инверт.хладилн.TV лаптоп си има консумация.Когато има слънце и работи системата същите три консуматура електромера не отчита;!Миналата година сметката бе около 45-50лв.Сега е 29-30.Което ми харесва.Има обаче консуматори като ел фурна ,ел двигател 2,2 kwч.Това иска сериозна инвестиция.А иначе инверт.е интелигент. следи синусуид.в мрежата и пуска малко по висок ток и запушва енергото....поне така ми каза инж.от които го купих,и е така мисля принципа....
velko:
И да питам че не съм в час. ???Как се прави групово свързване ?Аз взех 2бр. разклонители с 3 гнезда общо 6 входа и на ввсеки панел щепсел и вкл.иот разкл. вадя общ кабел към инвертора.Ако съм сбъркал моля за коректив благодаря .....
velko:
Днес имам време и правих наблюдения.При облачност и липса на слънце от 580 wФВ мощтност-6А на вх Инв.или 1-А на 100w.Като изгря слънце отиде до 15А и закрепи на 12А.или 2А-100w.A в обедната жега падна на 9.5А.Измерих U на вх.инв.-20vбез товар а като работи 15 v.като от 15-22v е MPPT диапазон инвертора.....
velko:
Незнам колко вата реално имам?В данните на инв.пише че при 600w.ФВ ти дава 600 реална което ако е така трябва да имам 25 А.по ОМ калкутора а деиствителноста е друга,но аз съм доволен.Колеги ако имате мнения идеи и опит споделете....
krasias:
Здравей velko, ти искаш да захранваш с инвертора хладилник и фризер, а компресорите на фризера и хладилника са асинхронни двигатели и то под товар. Всеки монофазен асинхронен двигател при първоначален пуск черпи седем пъти над номиналния си работен ток. Така ако фризера ти е 160W това е 0,72А нормална консумация, но при пускане ще бъде 5,04А или 1108,8W ти трябват за да пуснеш фризера, после тока отново си става 0,72A. Инверторите най трудно работят с асинхронни мотори защото защитата изключва в началото от големия ток. Аз например имам 400W инвертор който не иска да захрани 120W хладилник защото защитата му изключва от пусковия ток на компресора. Това се решава с инвертор с по голяма мощност. Другото което разбирам дотук от писанията ти е че не си наясно с токовете, като например тия 12А как ги измерваш като ток на късо или консумация на инвертора. И така ако искаш да си оптимизираш системата първо направи сечението на проводника от панелите до инвертора поне 6кв мм., направиш ли това ще ти кажа как да изравниш напрежението на фв. панелите и да ползваш пълната им мощност.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия