Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
velko:
Благодаря за инфото...Това което мисля да направя е да уеднаквя параметрите на панелите.А иначе е удоволствие да замръзва елекромера.Идеята ми е да направя 1500-2000w.Само че неприятното е че като няма консуматори мрежовика подарява ток на ЕВН.
velko:
А днес около 11,00 имаше добро слънегреене и направих тест.Изключих всички фв.измерих тока на късо на един и беше 5.5А.Когато го включих във инвертора на входа на които съм монтирал 30А-DC ми показа 1,5-2А.Нормално ли е да има 50%пад?Нямам представа защото като хоби се занимавам от няколко месеца.....
.
Аtos:
Да, velko, нормално е!
krasias е прав - нисковолтовите ти панели се явяват КОНСУМАТОРИ в подобна верига!
Измери им повърхностната температура в работен режим и ще се увериш, че е така.
Групирай панелите с по-ниски и еднакви напрежения и ги свържи последователно докато стигнат сборното напрежение на големите панели!. Така от тях ще получиш комплектен панел с напрежение, изравняващо се по параметри с големите. Този "сборен панел" вече можеш да свържеш успоредно на големите. Разликата ще е явна, успех ;D
П.П. Запомни едно - различни "по ватове" бива да свързваш успоредно, но "по волтове" - не!
Различни "по волтове" не бива да се свързват последователно - големият "храни" малкия!
Радико:
Не бе атос, той очаква тока през консуматора да е равен на тока на късо съединение. Къде забравихте закона на ом. Той важи и при фотоволтайците.
ELPUNTO:
velko казваш, че си свързал ФВ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ???
--- Цитат на: velko в Май 13, 2016, 07:09:15 pm ---Здр..Пиша за да споделя какво си направих и какъв е проблема при мен.Закупих си няколко ФВ панела.1-150w.2x100w.4x50w.1-30w.Свързах ги последователно към мрежов инвртор 600w.истинска синусоида.Захранвам хладилник и фризер.Проблема е следния.Всеки фв.панел го мерих а ампер мер и дава стоиности на късо както са указани от произв.Общата им мощност е 23.-24А.Когато измеря общата мощност на входа на микроинвертора е не повече от 12А.Моля за мнение от къде за загубите които се получават?? ;D
--- Край на цитат ---
Ако това е така, то токът който ще тече през всичките ФВ се определя/ограничава от ФВ с най малка мощност т.е. 30 W панел. Не е добро решение да се свързват различни по мощност и ток ФВ последователно. :( Прегрупирай ги, ако трябва просто изключи най малкия.
Инверторът ти е 600 W. Това номиналната мощност ли е или върхова ? Колко струва той ?
Ако е китайски, то много е вероятно това да е пиковата му мощност.
Дай повече ИНФО за инвертора. Напрежение на входа, ток на входа, как се свързват ФВ към входа,
колко групи по колко ФВ и т.н.? Без тези тех. данни трудно ще получиш полезни съвети.
Относно кабела, свържи ФВ панели с кабел 6 мм. кв. желателно кабелът да има UV покритие.
Какво е разстоянието от ФВ до инвертора ?
До 15 м. разстояние не би трябвало да имаш такива големи загуби.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия