Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Домашна електроцентрала
Аtos:
Ами...направете такава тема, лошо няма. Аз не съм специалист, но ще я чета с интерес, както и много други предполагам!
Аз по тези реализации мисля просто, изключително просто:
Повече площ на панелите - повече енергия.
Повече капацитет на акумулаторите - по-добро съхранение...това е според мен. Какво ми пука дали ще постигна свръхефективност чрез безброй контролери, които само усложняват проекта?
Все едно да живея в езеро и да измислям система за пестене на вода?
Мисля, че един от грешните (но необходими ЗАСЕГА) подходи в случая е "да се нагодим" към условията на стандартна ЕРП мрежа!
В един автомобил има ли устройства, които да изискват захранване над 12/24 волта (изключвам искрата за запалването) ?
Новите плазмени TV SONY имат захранване...19.5 волта!
В момента работя по един обект, където половината от осветлението е LED, с нищожна консумация и ниски волтажи, нямате си на идея колко светят тези неща! Знаем го и на практика, но е друго, като ги видиш много различни, на куп!В различни "гами", спектри, нюанси...каквото си поискаш! Кеф ти светещи ленти, лампи с димиране, без димиране...различни форми и размери - китайците не спят:)
Проблем ни беше, че светлината от едни лампи е много силна (бяха от тези, които не се димират), а мощността им...2 вата!!!
Тенденцията е все повече уреди да се правят с "адаптори". За бита вече се изработва електроника, работеща с ниски волтажи. При автономно захранване на къща нямаме далечен пренос на енергия, което предполага високоволтово напрежение (поради ограничаване на загубите).
Май трябва да се помисли и в тази насока?
Радико:
както и безсмислието на променливият ток 50 Hz. превръщането на правия ток от панелите в променлив изяжда поне 30% от него.
Аtos:
Да, според мен ще дойде време, в което уредите в такава къща (а тези къщи ще стават все-повече), ще са всичките на 12-24 волта и изключение ще е пералнята (примерно), и още някой и друг уред, за които производителите ще предлагат "адаптери" (с обратно действие) специално...
EDM electronics:
От няколко години в жилището ми съм с 12V инсталация и изцяло LED осветление, основно панели. Панелите съм ги правил аз, тогава още не се продаваха или бяха много скъпи. Но при ръчното ползвах най-добрите диоди 5730 с температура 4500К /за мен най-добрата и не дразнещата/. В панелите сложих и диоди с друга температура, така се разшири спектъра на светлината и бих казал /противно на схващанията на такива дето не са пипали светодиод/, светлината е по-добра от на обикновената крушка - никакъв тормоз за очите.
Проблемът при нисковолтовите инсталации е като при този на Едисон - големи загуби от активното съпротивление на проводниците. Винаги съм се чудел, що някой си мислят, че при променливия ток са по-малко загубите, та там има и реактивно съпротивление в +. Загубите са от ниското напрежение и нуждата от по-голям ток. Затова ако се пренася високо постоянно напрежение, не мисля, че загубите ще са по-големи от променливото.
При светодиодното осветление най-важното е инвертора. Да е с високо КПД. А такива не се намират на пазара. Китайските са пълни боклуци. КПД около 75%. Въобще качествено не може да се купи. В момента разработвам AC-DC инвертор от 1 kW с КПД 95-97%.
PyroVeso:
Лошото е, че за да прекараш няколко стотин вата при 12V на 50 метра без огромни загуби от съпротивление и без опасност да се подпалиш ти трябва меден кабел, дебел колкото палеца ти, а това са десетки, ако не и стотици килограми мед... Не мога да си представя и какво ще представлява инсталацията на подобна триетажна къща... Иначе ако консуматорите са ти на 2-3 метра няма никакъв проблем :)
От друга страна качествените съвременни DC->AC инвертори са с над 90% (та чак до 94-95%) КПД. При това не се налага подмяна или усилване на съществуващата ел-инсталация на дома. Не на последно място - променливият ток лесно се трансформира с помощта на обикновените и широко разпространени трансформатори. Може само честотата да му вдигне малко (примерно до 400 Hz, което е стандарт при самолетите), което допълнително би намалило габаритите на трафовете.
Накратко - нещата, наложили се в практиката, не са случайни. Дори си мисля, че нашите 220V са доста по-добре от американските 110V - те повече се гърмят, палят и аварират. Вярно, нашето е малко по-опсано ако бръкнеш директно в контакта, но за всичко друго си е плюс.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия