Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Домашна електроцентрала

<< < (34/211) > >>

Аtos:
Малко съм бос по химия...не е ли опасно с водород?
Сгъстеният въздух ми се вижда по-приемливо решение някак...още повече, че в метанови бутилки може да се постигне страшно свиване/налягане, малко шумен вариант все пак...

Радико:
със водород не става, мислено и бистрено е много пъти във форума.
единственият шанс е с използването на бутилки пълни с вещество абсорбиращо водорода при определени условия примерно титанов карбид, но цената обезсмисля идеята, поради този проблем водородният автомобил все още не е факт. На практика за съжаление все още никъде по света не се предлага рационално решение на проблема по съхранението на лятната енергия.

Радико:
Малко на офтопик, но оказа се, че знам, по-точно преди малко ми хрумна, или ми дойде от някъде, но има решение за проблема със продължителното съхранение на водорода без големи загуби. Като се замислих по-сериозно върху идеята, оценявам вероятността за успех на 90-95%
За момента по разбираеми причини не мога да дам подробности тук в темата. Идеята е достатъчно лесно изпълнима и с достатъчно малко вложени средства при това което ме кара да се притеснявам да давам информация по въпроса.

PyroVeso:
Ами не би трябвало да бъде проблем в голям съд, примерно от неръждавейка, да се напомпа водорода под 200 atm, примерно. Въпросът е колко трябва да е голям този съд... Защото 1 м3 водород при стандартни условия тежи само около 90 грама... При 200 atm това ще са 1,8 кг., което ми се струва доста малко за цял кубик съд...

По данни на ELPUNTO за нуждите на отоплението на къщата му, освен от слънчевото парно и ДеЦ-а, се е наложило да изгори още около 1000 м3 природен газ (метан). Та по груби сметки - ако тези 1000 куб.м. ги напомпаме под 200 atm, то пак ще си трябват едно 50 кубика съд, за да ги съхраним... а това си е цяла голяма стая, примерно 5 х 4 х 2,50 м. Цената на материалите за подобно съоръжение и изграждането му никак няма да е розова.

dmitarp:
Първо при 200 атм, 1 кубик водород ще тежи 18 кг, което е около 700 кВ.ч, енергия
Второ 1000 нормални кубика природен газ, ако се компрессира до 200 атм, би заел 5 кубика. 1000 кубика газ, са около 9800 кВ.ч

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия