Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили
Автомобилът на Chobi
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Altium в Април 14, 2020, 01:00:16 am ---Аз по-горе цитирах въпроса ти, не виждаш ли?
И ти отговарям, че той е супер елементарен за решаване и знам отговора и ще го развия както си му е редът.
Но ако го реша ти обещаваш ли да ми отговориш на моя въпрос в червено, понеже за пореден път го прескачаш?
И аз съответно нямам гаранции, че дори да ти отговоря ти пак няма да го игнорираш.
--- Край на цитат ---
Хайде моля няма нужда, както се казва след дъжд качулка, та нали вече дадох решението, а вие може би и това не сте видели. Вие сте цитирали въпроса, след като аз вече дадох отговора: https://mazeto.net/index.php/topic,9337.msg112250.html#msg112250 Браво на вас, заслужавате похвала пред строя :)
Относно вашия, въпрос, ами да бяхте прочели дискусията от самото начало, и да видите коментарите като например на juliang: https://mazeto.net/index.php/topic,9337.msg67221.html#msg67221 (които подхожда правилно към анализа), аз никога не съм дискутирал въздушното съпротивление понеже то е комплексна функция, и зависи драстично от фронталната проекция на движещия се обект, да не говорим изобщо за вихровите проблем които се появяват, и точно затова поставих изрично идеализираните условия за мисловния експеримент, но вие си пеете вашата песен и хвърляте цифри които изобщо не разбирате.
--- Цитат на: Altium в Април 14, 2020, 12:22:38 am ---И понеже съм на ръба да не напиша едни много лоши думи спрямо опонента...
--- Край на цитат ---
Altium, още от началото ви казах, при положение че хвърляте камъни по главите на другите и пишете силни думи, и явно не можете да критикувате интелигентно и аргументирано, не се захващайте с такива спорове . В крайна сметка, аргументираната дискусия е изкуство и някои я могат а други не. Щом като мислите че с "лоши думи спрямо опонента" правотата ще премине на ваша страна, може би трябва да преосмислите разбирането си за това какво означава да изразите мнението си така че да покажете на четящите колеги вашата аргументирана гледна точка, а не само да хвърляте "лоши думи". И това го погледнете като добро пожелание, а не като критика.
Bat_Vanko:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 13, 2020, 11:13:55 pm ---С нежелание, но ще го направя. Обикновено очаквам хората които мислят (и претендират) че разбират, и особено поправят другите да осъзнаят грешката си, но щом като така лесно се отказвате да се задълбавате в проблема добре (въпреки че началните условия и масата бяха специално избрани за лесни изчисления, а и то вече е ясно че Altium не може да реши този въпрос): 330 секунди, за да се достигне от 0 m/s до скорост 33 m/s.
--- Край на цитат ---
epwpixieq-1 ма мноооооого си в грешка. Какви са изходните условия на задачата: тяло с маса 2250 кг получава всяка секунда по 225 W мощност след колко време (в секунди) то ще достигне скорост 33 m/sec при положение че няма абсолютно никакво триене. Всички (с някои малки изключения) знаем че енергията на едно движещо се тяло е равна на масата по скоростта на квадрат разделена на две - Е = (m . V2 )/2. Когато тука заместим масата m=2250 kg и скоростта V=33 m/sec ще се получи енергия на тялото Е=1 225 125 J. От друга страна енергията е равна на интеграл (или сумата за някои англоговорящи) на мощността във функция от времето - Е=P.dt. Или при константна мощност Р=225W тялото ще събере тази енергия за време t=5445 sec.
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 13, 2020, 11:13:55 pm --- Хайде сега, въпреки че вашето виждане е коренно различно, да видим дали можете да разберете защо е така.
--- Край на цитат ---
Предполагам че сега всички разбраха на какво се дължи Вашето нежелание да направите сметките отново - абсолютното непознаване на теорията.
montanar:
Според мен сметката Bat_Vanko е абсолютно верна :)
Време е Пикси да разтръска шаманския тотем и да стане за смях :P
dmitarp:
Оставете го epwpixieq-1 да се научи, та той все още не знае защо във формулата Е = (m . V2 )/2, се дели на две.
madsatbg:
--- Цитат на: Altium в Април 14, 2020, 12:22:38 am ---
.....
И въпроса ми е: как реално с 450V/0.5A=225 вата този електромобил ще се движи със 120 км/ч и ще я поддържа, след като при тази скорост загубите от въздушно съпротивление + триене на гумите са толкова големи, че за да ги преодолее му трябват минимум 17 киловата?
......
--- Край на цитат ---
А ако искаш сериозен отговор ще си позволя да изложа моето разбиране на лаик :
Бай Чоби, позволявам си да го наричам така защото се познаваме, казва, че тези начални ватове са само за стартиране на определен процес.
В колата са използвани чтири / 4 / ел. двигателя по осем / 8 / киловата или общо 32 киловата.
Ти си грамотен, смятай нататък с 32 киловата каква скорост може да развие.
Може би сега ще ме попиташ, а от къде взема тези 32 киловта?
Ето това е правилния въпрос. ;)
Отговора на този въпрос е за един милиард в каквато валута се сетиш. :P
/ проф. Стефан Найденов 25.02.1991г . https://www.youtube.com/watch?v=CTffCk9n8es /
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия