Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили

Автомобилът на Chobi

<< < (110/141) > >>

juliang:

--- Цитат на: rokssi2 в Март 22, 2015, 10:47:00 am ---Здравейте колеги.Качвам ви моята схема която работи.При захранване 16 волта и 1.8 ампера на изхода захрнвам 220 волта 40 вата лампа.На изхода има 180 волта и лампата свети почити като на 220.Аз съм любител и затова ви моля без подигравки.Премам всякакви съвети.

--- Край на цитат ---
16 x 1.8 = 28.8 вата. Нормално е лампата да свети почти като 40 вата, при подадени 30 вата.
Но все пак ... браво, имаш си повишаващ импулсен преобразувател. Работещ при това.

dymelsoft:
VALEX това HCPL3120 е два пъти по-скъпо от VO3120 и на всичкото отгоре два пъти по-бавно :)  ;)
Иначе си е ОК щом ти върши работа.   ;)

ful:
       Chobi: Прочетох изложението ти за ел.мобила и коментарите. Направих и някои сметки.
 От тях излиза, че получаваната ел.енергия от (общото) у-во е 200W-225W. Приемам , че подавате тази енергия на 4-те ел.двигателя( всеки по 8Квт) или общо това е 900W. Не разбирам как с такава малка по стойност енергия достигате 150км/час. Н.Тесла захранва асихронен ел.двигател 80к.с=58880W( двуфазен) за да достигне 150км/час му подава 400в променливо напрежение и през намотката на статора тока е 140-150А. 60Hz.(USA стандарт от 1931г)  Значи той е създал почти автономен променливотоков генератор даващ такава или по-голяма енергия. И при него има начален пусков импулс и допълнителна зах.енергия за постоянно функциониране на у-то, което започва и генирира след това много по-голяма по стойност от нужната му за да започне да работи. По време на генерация, непрекъснато връща (зарежда) изразходваната в началото пускова и друга за фун. на генератора.

lz1jer:
   Браво, rokssi2! Истината е някъде там. По-напред коментирахме, че общо взето транзисторите си водят собствен живот в концепцията на г-н Чобанов. Имам предвид, че се включват в точно определен момент на базата информация от няколко обратни връзки. Зарежда се една двойка кондензатори и когато е готова се разрежда в товара. През това време се зарежда другата двойка и т.н. Ключът КЛ. работи на една честота, К1 и К2 на друга, а К3 на трета. Идеята е, че може би става някаква магия когато кондензаторите са развързани от източника на захранване и се разреждат върху товара, който най-вероятно трябва да има индуктивен характер за по-интересно. Аз комутирам "КЛ" с една честота, а К1 и К2 синхронно с друга. К3 не съм го пуснал още нарочно. Искам да определя времето за заряд на кондензаторите и после за разряд, но се натъкнах на проблема, който описах малко по-нагоре, къде от недоглеждане, къде от липса на знания. Ако е възможно преименувай основните компоненти, така както ги е написал г-н Чобанов, за да можем да си говорим директно по схемата. Аз съм на етап изграждане на силовата част и ми е рано за логиката и компараторите.

nizo:
ful, не е такава работата, както си я описал. Chobi каза, че това което дава е един от модулите в колата. По негови думи, този модул вади над 100% КПД, като в колата има много повече такива модули.
За съжаление много неща не се изясниха. Сякаш конструкцията е по-ефективна от гледна точка на това, че не губи 1/2 от енергията при заряд на кондензатор, а по-малко. Същевременно Chobi твърди, че на изхода има повече енергия от вложената. После пък каза, че СЕ нямало, имало ефективност. Не се изясни и това, дали колата се зарежда периодично или се самозарежда. Пробега написан на вратата е явно общия пробег откакто колата е електричка, а не пробег постигнат с един заряд. Има вариант пък, колата наистина да не се зарежда и това да е пробег с един заряд, но това така и не се потвърди от Чобанов.
Нежеланието на Чобанов да обяснява, поне на мен ми говори, че това е просто една самоделна кола електричка, която има по-добро КПД от останалите електрички. Явно Чобанов търси популярност за да си намери инвеститор с който да произвеждат такива коли.
Аз лично съм експериментирал с нещо подобно. Моята идея беше да имаме вързан товар (лампа), а след нея един кондензатор. Този кондензатор пък се явява захранване на DC/DC увеличаващ конвертор, който пък да връща енергията на кондензатора в захранващия акумулатор. Може да се заблуди човек, че има СЕ, защото и товара захранен и 50% от енергията отива обратно в акумулатора, но всъщност и само 50% от енергията захранва товара. 50% върху товара, 50% обратно към батерията ... печалба никаква, но кой знае, може и да има някакъв Bedini ефект и да има малко в плюс, но пък и ако приемем, че имаме загуби, то просто няма смисъл да се занимаваме с такива неща.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия