Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Електролиза - същност и фактори, които влияят на нейната ефективност
Moon_Watcher:
--- Цитат на: Vetap в Септември 25, 2014, 10:10:58 am ---Може би не му е тук мястото, но нека да попитам! При експериментите на електролиза с чешмяна вода, винаги се отделя някаква жълто-кафява пяна, която според мен намалява ефективността на процеса. Някой знае ли какъв е химическия състав на тази пяна и как да се отървем от нея? В известна степен т.н "кондициониране" помага, но не я отстранява изцяло.
--- Край на цитат ---
Къде се генерира пяната? Предполагам, че на анода. Ако е така, той е с променен външен вид (цвят). Би трябвало да изглежда доста различно от катода.
Vetap:
При използване на дестилирана вода също се получава същото- жълто - кафява мазна пяна. Не мога да определя къде се формира, на катода или на анода, просто се издига на повърхността на електролизера. При добавяне на NaOH, няма такова нещо. Аз си го обяснявам с разграждане на някои включения в неръждавейката?! Както вече казах, след кондициониране на пластините, на повърхността им се образува някякъв бял налеп и жълтата гадост намалява, но не изчезва напълно.
Аtos:
Ясно е тогава, както ти каза Moon_Watcher, причината може да търсиш само в електродите и химичните процеси, произтичащи от реакцията.
Пробвай с различни по вид електроди и обръщане на напрежението...
В конкретния ти случай NaOH може би неутрализира соли в електролита или измества други съединения, получени от електродите.
Провери след добавяне на NaOH дали има утайка после на дъното- час след опита ти например?
Иначе си е чиста галванизация, нормално е да се насища електролитът с отпадъчните вещества от реакцията...
Михаил Кузмов:
Ако работиш с SS 304, въобще не питай ! Само 316L, или по недостъпната 904L ! Подготовката, и по нататъшните процедури са описани в документа D9.pdf ! Аз не съм се докопвал до 904L, за това работя с 316L !
http://philipex.com/standarts_bg.php Тук четете за състава ! Обръщане на поляритета е допустимо единствено, преди смяна на електролита, след работа да речем няколко месеца ! Тогава на дъното пада ...... ( ?? ) ! Да обясни Moon_Watcher ! Или при лоша подготовка, кондициониране и в последствие бързо замърсяване ! Пяната е показател за "мръсотия" ! И в никакъв случай чешмяна вода !
Дестилирана или дейонизирана ! George Wiseman твърди че дейонизираната била по чиста !? Снабдете се и четете тези книги, ако искате да научите повече за процеса, и всичко останало ! Да направите сплитери, които няма да имат равни на себе си !
Михаил Кузмов:
Някой искаше да види, как изглежда пламъка ! Направих три къси клипа, с ниска резолюция, с надежда да ги кача в мазето ! Нищо особено за гледане ! Този пламък, дори не може да прави шоу ! Но, вижте каква работа върши ! Приложил съм 200 W еквивалент на импулсното захранване което показах по рано !
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия