Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Електролиза - същност и фактори, които влияят на нейната ефективност
PyroVeso:
vsl, ами не знам какво правим тук, обаче всичките ни досегашни резултати говорят в полза на казаното от колегата Moon_Watcher, или не е така?
Ако ви е интересно моето мнение, ето какво наблюдавам: Много колеги, в резултат на "нестандартни" идеи, купища експерименти, свързани с немалко вложени средства, време, усилия, безсънни нощи, ентусиазъм, енергия и т.н.. накрая стигат до заключенията, поднесени им наготово преди десетки години в учебника по физика или химия за 6-и клас от така презряната "стандартна", "класическа", "закостеняла", "официална" наука... От тази гледна точка нашият форум изпълнява в най-голяма степен функцията на ОБРАЗОВАТЕЛЕН форум, или още по-точно на форум, попълващ пропуски в знанията от периода, когато съответният колега е предпочитал да избяга от час за да пуши цигари в тоалетната или да цомби някоя съученичка в парка, отколкото да чуе нещо от съответните науки.
Извинявайте за грубата ирония, ама точно така си е! Наистина ценните идеи и постижения се броят на пръстите на едната ръка. Това усещане се усилва особено много като чета теми като тази на колегата с "горенето" на водата... и където целя Бургаски клуб за алтернативна енергия го поздравява за неговата "гениалност"... Искате ли да се обзаложим тук, на каквото кажете, че колегата няма да изкара и 1% енергия отгоре? А най-голямото постижение, което може да докара (това с топенето на различните метали), Илия Вълков го е докарал преди много години...
Както и да е! Изобщо не искам да кажа, че не трябва да се мисли нестандартно и да се пробват щури и немислими идеи. Нека обаче не пилеем време и енергия за неща, отговорът на които е предварително ясен от десетки и стотици години. Нека не се изживяваме като неразбрани гении, ощетени изобретатели и какви ли още не мъченици (дори и това да е така!). В едно съм се убедил - научният и логическият подход е помагал и ще помага невероятно много при направата и проверката на всяко едно ново откритие!
Иван Димов:
Само да поясня какво има предвид колегата mi68 под градиент. Когато на една игла подадеш 1000 V напрежение, на върха и` напрежението ще е доста по-голямо. Освен това полето се свива, т. е. имаме нарастване на интензитета с разстоянието. Именно затова частиците се ускоряват повече. За това може да допринася и пулсирането на полето. Да не говорим, че катализаторът облекчава отделянето на водорода, който после изгаря до вода без катализатор и така отделената енергия сигурно е повече. А като сложим и магнит става вихрушка и непременно трябва да направим калоритмични замервания.
Аtos:
--- Цитат на: Moon_Watcher в Септември 11, 2014, 08:40:58 am ---Ами нека да е следствие, но в крайна сметка то е движещата сила на електроните.
Въпросът е в това, че електромерът не се интересува, коя е причината за движението
на електроните. Щом те се движат по проводниците, той измерва разход на
електроенергия. Има ли някой да смята, че това не е така?
--- Край на цитат ---
Да,аз лично смятам,че при индуцирането на напрежение имаме ПРИХОД на енергия, не разход(чрез трансформиране механична енергия в електричество), но това е друга тема:)
--- Цитат на: PyroVeso в Септември 11, 2014, 10:00:41 am --- Нека обаче не пилеем време и енергия за неща, отговорът на които е предварително ясен от десетки и стотици години.
--- Край на цитат ---
PyroVeso, откъде да знаем предварително кои от "ясните" отговори са верни и кои - не?
Нали затова дискутираме тук, защото се предполага, че много от знанията получени в училищната физика(дори да не си "цомбил" съученички) са догматични и ограничени - в тоя смисъл - неверни.
Само че никой не може да каже с точност: Това и това е вярно, а ето това и това - не.
Ала някои колеги наистина не знам за какво пишат - да си четат после постовете ли и да изпадат в еуфория пред "зрителския захлас" ли...що ли...?След като не четат другите постове, а продължават да пишат в изблик на нарцистично вдъхновение?
В конкретния случай за такова "горене" на водата , Moon_Watcher изнесе подробна лекция,аз го казах пък по другия, простия начин - ефект=0.
Когато виждаш, че някой те оборва, поне опонирай, дай доводи и аргументи...а не да го игнорираш и да продължаваш самовлюбено със следващия си пост, все едно, че никой не е казал нищо.
Съгласен съм с теб по останалата част напълно!
Moon_Watcher:
Казусът е съвсем прост. Имаш затворена електрическа верига, по която тече ток и включен в нея
електромер. Причината за протичането на ток не е задължително да е вследствие на електромаг-
нитна индукция, но това в случая не е важно. Аз казах, че въпросният електромер ще отчете ця-
лата изразходвана електроенергия и попитах дали някой смята, че това не е така. Ако правилно
съм разбрал твоят отговор, ти смяташ, че това не е така. Правилно ли съм разбрал?
Moon_Watcher:
--- Цитат на: atos в Септември 11, 2014, 10:42:16 am ---Нали затова дискутираме тук, защото се предполага, че много от знанията получени в училищната физика(дори да не си "цомбил" съученички) са догматични и ограничени - в тоя смисъл - неверни.
--- Край на цитат ---
Ти, лично, защо смяташ, че много от знанията по физика, които предлага училището са догматични
и ограничени? Можеш ли да се обосновеш с пример за такова ограничено и догматично знание, което
си получил в училище и впоследствие си бил разочарован, когато си разбрал как стоят нещата в
действителност?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия