Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Електролиза - същност и фактори, които влияят на нейната ефективност

<< < (30/38) > >>

Moon_Watcher:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Септември 19, 2014, 10:03:26 pm ---Фарадей е добил срещу 2.34 W приложена мощност 1 лт. за 1 час ! Така ли е ? Moon_Watcher трябва да потвърди или да коригира !

--- Край на цитат ---

Нека да сметна първо и тогава ще видим. И така, за да се отделят 22,41 литра водород са необходими 192970 кулона (2*96485). Съответно, за един литър те ще са 192970/22,41 или 8611 кулона. За един час, те могат да бъдат осигурени от ток с големина 8611/3600 = 2,392 А. От тук насетне, мощността зависи само от напрежението, което се използва при електролизата. Ако приемем, че мощността, с която е работил Фарадей е 2,34 W излиза, че е работил с напрежение под 1V (2,34/2,392 = 0,978 V), което няма как да е вярно, при положение, че стандартното разложителното напрежение на водата е 1,23 V. Както вече стана дума, постигнатото минимално напрежение, за което аз знам, е 1,65 V. При това положение, минималната мощност, с която може да се получи 1 литър водород е 1,65*2,392 = 3,95 W.

Михаил Кузмов:
Хъм ! Къде ли съм намерил тази невярна информация ?
Момент, пишеш 1 лт. водород ! Мисля че става въпрос за сместа от газове ?
До момента, да не би да се разминаваме ? Винаги съм имал в предвид окси-водород !

Moon_Watcher:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Септември 22, 2014, 01:14:59 pm ---Колкото до метода, предварително "разкрачване" на молекулата, започнат от Пухарич и продължен от Ст. Майер, ами не се получава с него (поне от мен)! Описан е подробно в патенти ! Не успя и съмишленика ми, работещ по свой метод ! Боб Бойс прилага три честоти, и три последователни импулса, и твърди 600%, но не би !

--- Край на цитат ---

Не искам да обиждам никого, но това са просто едни фантазии, които по никакъв начин не кореспондират с действителността. Ще го кажа още веднъж по малко по-образен начин и всеки, когато го налетят фантазии от подобен характер, да си представя следната картина: Водороден катион се движи в електролита към катода. Когато го достигне, започва да си търси електрон за да стане електронеутрален и да се отдели като газ. Не го ли получи - няма измъкване от електролита. Получи ли го - вече е направен разход на количество електричество съответстващо на този електрон. Няма значение дали този електрон се е появил от пулсиращ или какъвто и да е ток. Той си е просто електрон. Няма различни видове електрони. Същото се отнася и за водородния катион. И той е само един вид. Няма значение, че се е появил от "разкрачена" (това направо ме хвърли в оркестъра! ;D) водна молекула. Както и да се е появил, той си иска електрона и толкова. Ако всеки, който се занимава с електролиза, разбере това, ще си спести много труд, пари и време за извършване на предварително обречени неща.

Moon_Watcher:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Септември 22, 2014, 04:10:21 pm ---Хъм ! Къде ли съм намерил тази невярна информация ?
Момент, пишеш 1 лт. водород ! Мисля че става въпрос за сместа от газове ?
До момента, да не би да се разминаваме ? Винаги съм имал в предвид окси-водород !

--- Край на цитат ---

Да, за водород-кислородната смес сметката е друга. Тогава водородът няма да е литър, а 0,66667 литра и съответно кислорода - 0,3333 литра. Тогава, количеството електричество ще е  5741 кулона, съответно токът - 1,595 А и минималната мощност - 2,63 W. Тази мощност е близо до тази на Фарадей, но пак я надвишава. Излиза, че Фарадей е работил с 1,467 V напрежение, което пак не вярно, защото минимално възможната теоретична стойност е 1,48 V  и още никой не я е постигнал. Поне аз не знам.

Михаил Кузмов:
Преди няколко дни, съфорумник ми изпрати доста материал за прочит, относно работата на проф. Конарев ! В/у неговите трудове имам най малко поглед ! Въпреки някои експерименти с мн. малки токове ! Ще го помоля ако може тук да пусне всичко тъй като това е негов принос ! Няма да е излишно, да се запознаят и коментират повече глави на раменете !

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия