Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Работа и Енергия - еквивалентни ли са?
Аtos:
--- Цитат на: lazy в Ноември 02, 2014, 09:29:08 pm --- Не плащам лева на час, а плащам ЕНЕРГИЯ, която се мери в килоВат/часове!!
--- Край на цитат ---
Добре де! Ха твойта да е!
Плащаш в лева/ месец, което е същото...
И енергията се мери в джаули, а това "киловатчас" е измишльотина на енергото, за да може да ни калкулира!
Може да си измисля и мегават/ден, ако ми върши работа тази дименсия, разбира се!
Bat_Vanko:
За да не ми са толкова хаотични понятията, обясни ми моля те, кое е първичното МОЩНОСТТА или ЕНЕРГИЯТА? Кое от кое се получава?
Аtos:
http://mazeto.net/index.php?topic=9215.msg64069#msg64069
"Работа имаме,когато имаме ПРЕНАСЯНЕ(транслация) на енергия или материя в пространството.
Основните понятия с които работим в случая имат нужда само от подредба в съзнанието-просто е:
СИЛА-аксиома,всеки знае какво е.
ЕНЕРГИЯ-потенциална способност на дадена материя да упражни определена сила.
РАБОТА-енергия, впрегната в действие,когато се упражнява въпросната сила на практика.
МОЩНОСТ-извършена определена работа (ИЛИ СПОСОБНОСТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНА РАБОТА)за единица време.
Последното бърка много хора,защото се мери в еднакви единици.Както казах по-горе в постовете:
КОЛИЧЕСТВОТО ЕНЕРГИЯ СЕ МЕРИ С ВЪЗМОЖНОСТТА И ДА СВЪРШИ ОПРЕДЕЛЕНА РАБОТА!
Без значение дали работата вече е свършена или е ВЪЗМОЖНО да бъде свършена от тази енергия - оттам идват недоразуменията в представите ви!
Когато работата вече е извършена,можем да мерим МОЩНОСТ,когато още не е извършена,мерим само ЕНЕРГИЯ,но само и единствено чрез работата на която е способна!"
Maistora52:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Ноември 02, 2014, 11:07:53 pm ---... обясни ми моля те, кое е първичното МОЩНОСТТА или ЕНЕРГИЯТА? Кое от кое се получава?
--- Край на цитат ---
Според мен "първична" е Идеята и за двете! ;D ;D ;D - но преди тази Идея, която е вид Енергия, първични са взаимодействията на всички нива на съществуване на материята.
Под въпрос е защо има ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ! - дали в Природата надделява склонността към ентропия (в случая -хаос) или надделява склонността към "удобство" (в случая - подреденост, йерархия, съподчиненост, покой...)
Аз не мога да отговоря... но по-добре ми е, когато всичко е "тихо" (най-малък разход на енергия!), мирно и спокойно ("лежащ", "седнал" или по най-краткото направление!)
Останалото, както казва Хамлет - е Мълчание!
Bat_Vanko:
atos, без да се обиждаш, но философстваш като политик! :) Много говориш, а нищо не казваш! С това по никакъв начин не способстваш за обогатяване на моите "хаотични" знания. Ако и ти не го проумяваш - ще те разбера, ако не желаеш да споделиш - поне си признай и не го увъртай! И не се самоцитирай, освен ако не си водиш картотека на най-добрите умозаключения!
Аз разсъждавам така: когато делиш едно тяло на съставните му части, в крайна сметка достигаш до първичното (това от което е създаден) - атоми. Когато разделиш енергията на времето, за което е получена, достигаш до моментната мощност (защото мощността може да бъде само моментна). От съвкупността към първичното. Същото е и при работата - там първичното се явява силата.
Ако ти имаш някаква друга интерпретация на нещата - сподели я!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия