Справочници, схемотехника, теория > Практически опит
Изработване на детайли от полимерни материали
EDM electronics:
lda_has идеята ти е много добра!
Аз си го мислех това със заваряването, но знам, че става за полиетилен и полипропилен. За ПВЦ то не се топи толкова, но щом казваш значи ще става.
Топлия силикон го ползвам от десетки години, но той не е надежден, отлепял ми се е, а на мен ми трябва надеждност, в тая тръба ще вкарам електроника за 1 500 лв. и нагоре, не искам да потъне, трябва ми сигурност на корпуса, иначе досега да го бях залепил с епоксидна смола. Но и смолата не е еднородна с ПВЦ-то, та се съмнявам след време при температурни разлики, дали няма да подаде.
Имам поялник-духалка за СМД, ще взема с него да пробвам, защото има малки накрайници, които да нагряват само фугата и да си нарежа лентички от отпадния материал. Другия вариант е на големия пистолет да направя от тенеке някаква фуния с малка дупка около 5 мм. Ще направя една странична проба, да не си окепазя детайла. Но така или иначе фугата ще армирам с телбод и смятам, че ще стане бетон.
lda_has, нещо не разбрах от поста ти:
Да не би да предлагаш да сложа ивици ПВЦ в пистолет за топъл силикон и да го ползвам, като заварка? - това ми се вижда доста добра идея, мдааа... :D
Ама те май продават и поялници за заварка на пластмаса, ще се огледам, не се сещам къде бях виждал, само такова нямам... :D
lda_has:
Предложих ти само технологията, а не да ползваш силикон.За телбода си напълно прав бях забравил. Навремето така лепях касетите в цигарената фабрика където работих, а после и броните на колите защото бяха скъпи. Ставаха като нови. Пробвай и с по малък отвор от 5 мм. препоръчвам ти.
Аtos:
EDM electronics, "торпедото" ти има подозрително фалистична форма... :D
Сега сериозно - пластмаси се запояват с обикновена духалка за интегрални схеми. Този материал (ако правилно съм разбрал е за канализационни ВИК тръби) се размеква добре точно на 190 градуса. Опитай с някое останало парче и с тесен накрайник на духалката на 195-200 градуса например, фугите би трябвало да самозалепнат.
Важно е нагряването да става в тясна зона, за да не се размекне целия детайл. Може да насипеш и стружки от същия материал, както препоръчва и хасковлията, ако фугите са по-големи.
Друг вариант е да завъртиш детайла на струг, а там, където е "главата" да притиснеш вдлъбнат метален калъп като чашка, стига да намериш нещо подобно. От механичното триене ще се получи повърхностно загряване, разтопяване и самозапълване на фугите. Е, шкуренето и полирането няма как да ги избегнеш после...
mind:
--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 13, 2019, 10:28:40 pm ---
в тая тръба ще вкарам електроника за 1 500 лв. и нагоре
--- Край на цитат ---
Аз лично, ако навирам електроника за 1500 лв. няма да спестя 50-100 лв. за плътен детайл. Нито материала е скъп, нито стругарските услуги, предвид че се обработва лесно. С каквото и да се лепи или заварява, риска от една микро-шупла е голям и ойде електрониката.
Също, бих сложил вътре сиропорени топчета и пароизолационно фолио да защити от конденз. Ако това чудо е в багажника на колата при слънчево време и после го шопна на дъното на водоем, където температурата е 4-5оС, има голяма вероятност за такъв.
И последно, ревизионен отвор за проверка на състоянието.
EDM electronics:
Не е лесно да се намери стругар, който да го направи. Всички ми отказваха да дялат дърво и накрая го дадох на мой приятел, има струг вкъщи, та той се прежали.
Този вариант с дървения калпачок съм го предвидил, но като резервен, т.к. ще стане по-тежко. Ползвам дъб, а той тежи, като желязо.
Но съм измислил как да подсигуря нещата:
Ще изрежа един кръг от ПВЦ с вътрешния диаметър на цилиндъра и ще го залепя вътре с полиуретаново лепило в началото на закръглението. Така ще изолирам носовата част от останалата.
Всъщност това торпедо няма да потъва, то ще плува, но почти изцяло потопено, само един байрак ще се вижда. Целта е да е устойчиво на морски условия - вълни. Двигателя ще е външен, под корпуса и заедно с руля, и стабилизатора ще образува тежък кил. Няма да е възможно обръщане. Или дори и да се обърне от голяма вълна, ще се върне веднага в нормалното си положение.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия