Начало > Новини от света на технологиите

ZERO REGIO – Ломбардия и Рейн на Майн представят проект "нулево замърсяване"

<< < (3/3)

ppankov:

--- Цитат на: NRG в Февруари 04, 2009, 12:25:42 pm ---До mzk, горивните клетки имат КПД около 50%...

Здравей rebel!
Благодаря за инфото!
Разясни моля:
-15 евро-цента на каква единица водород се

продава на тази колонка?
-8 евро на килограм?
Тоест, 39.4 кв.часа топлина за 8 евро, тоест

8/39.4=0.20 eвро-цента за киловат-час

енергия. Прилично...Дори е много добре...Имайки предвид, че електролизата им не е с по-високо КПД от 75-80%, и охлаждането струва енергия също, то цената е в рамките на 10-15 евро-цента на киловат-час.
Обичаните от нас въглеводородни енерго-носители се продават на още по-ниски цени. Например литър бензин е еквивалент на около 7-8 киловат-часа. 1.6лв/8кв.ч=0.10 евроцента. Метана и пропана няма да ги смятаме, но са още по-евтини.
С водородната икономика и внедряването й в

автомобилната индустрия има един характерен

проблем за кокошката и яйцето - т.е. има

инфраструктура, няма автомобили, има

автомобили, няма инфраструктура. Въпреки всичко, водородна икономика ще настане. Няма как да се изпусне бизнеса на 21 век. Прекалено голяма е плячката. Много пари са в играта.

Ето и моята прогноза относно кога и как ще настъпи масов водороден бум:
Когато цените на въглеводородите нарастнат достатъчно, за да се уеднаквят с водород добиван посредством електролиза (в тази връзка, най-добре ще е да гледаме на горивата в енергийни еквиваленти. В точни цифри. Толко и толко джаула, толко и толко кв.часа, върху цена).
През идните години-2-5 вероятно, ще започне масово навлизане на водородни системи. За битови нужди, за персонален енергиен източник(да захранва лаптопи, телефони), горивни клетки и ДВГ, но най-вече горивни клетки.

--- Край на цитат ---

NRG,
благодаря ти за това, че имаш отношение по въпроса.
Конкретно - газообразния H2,  се оразмерява и той на килограм при налягане 350 бара, подобно на метана, съответно
няма същата плътност, както LH,  но до 10 килограма зареждаха А-класата и Пандата.
Така, нямам намерение да защитавам конгломерати като Даймлер, БеЕмВе,ФИАТ, Линде Гас, Сапио - Хайдроджен, Дженерал Електрик и т.н.
Просто споделям във форума на добра воля.
За цената и ефективността на тяхната електролиза, нищо не съм споменал дотук...засега е корпоративна информация. Само ще спомена -  Saviko Consultants Ltd., Denmark.
Последно, днес ми съобщиха за новата цена на LH, около 5 евро е момента около Мюнхен.
Колко водородни сериини автомобила има в България в момента?
Инфраструктурата за водородна мрежа може да поникне в цялата страна буквално за около 14 месеца.
Някой да търси водородна колонка? Или криогенен танк? Промишлен електролизер?
Ако има такъв нека заповяда, може и инфраструктурата да изградим, също няма проблем.
Както и метанова и пропан-бутан, бензин, дизел - всякаква ретайл инфраструктура за продажба на горива изграждаме и подържаме, от терминал до ведомствена бензиностанция.
Изградили сме из цялата страна такива, с различни цветове - жълти, зелени, червено-сини и т.н.
Дизел генератори? Няма проблем ! Предлагаме !

Въпроса е, че виждам ясно алтернативата на пазара, такава каквато трябва да бъде, лесно достъпна,екологично чиста, евтина, независеща от политическа конюнктура, световни пазари и прочее...
А и самият аз знам какво причиняват петролните горива, но това е друга тема.

Много ми хареса предложението на MZK - горивна клетка "Направи си сам", стига да изнамерим материал за протонната мембрана, клетката е готова.
Локална или местна манифактура? Почти лавиноообразно ще стане и всеки, който е сръчен в ръцете и не го мързи от този форум, най малкото ще печели от труда си.

Петър:

--- Цитат ---Пандата с един литър минава почти 380км, BMW-то 7-ма серия към 320км, Мерцедеса А-класа с неговата F-cell почти 400.

--- Край на цитат ---

--- Цитат ---Конкретно - газообразния H2,  се оразмерява и той на килограм при налягане 350 бара, подобно на метана, съответно
няма същата плътност, както LH,  но до 10 килограма зареждаха А-класата и Пандата.

--- Край на цитат ---

--- Цитат ---Последно, днес ми съобщиха за новата цена на LH, около 5 евро е момента около Мюнхен.

--- Край на цитат ---

Всеки може да смята - математика за 3 клас. :)

mzk:
Целенасочено попитах за ефективността на горивните клетки (да не се бъркат с разграждащите водни клетки- електролизери), защото мембраната е много скъпа. Иначе процесът е окисляване на водорода и извличане на електрони (електричество). т.е. батерия.

Има порести акумулатори за съхранение на водород, за които не съм чел.

Водородният резервоар големите корпорации ще го измислят. Особено ако може да се зарежда на колонката.

Ефективността на ДВГ е кофти по принцип, затова се прибягва до клетката. Водородните станции и въобще инфраструктурата е ясна. Много се радвам на нещата които Rebel говори. В АЕЦ се произвежда водород като страничен продукт, т.е. ВВЕР- водо-водороден. Кофти е много със съхранението и откакто стана "газовата криза" се чудех по какъв начин може да се трансформира, така че да не е толкова избухлив.

Водородният резервоар ако гръмне е кофти да. Не съм запознат точно с условията, но първо си мисля, че трябва по някакъв начин да влезне въздух.

ppankov:

--- Цитат на: Петър в Февруари 04, 2009, 08:37:08 pm ---
--- Цитат ---Пандата с един литър минава почти 380км, BMW-то 7-ма серия към 320км, Мерцедеса А-класа с неговата F-cell почти 400.

--- Край на цитат ---

--- Цитат ---Конкретно - газообразния H2,  се оразмерява и той на килограм при налягане 350 бара, подобно на метана, съответно

--- Край на цитат ---

--- Цитат ---Последно, днес ми съобщиха за новата цена на LH, около 5 евро е момента около Мюнхен.

--- Край на цитат ---

Всеки може да смята - математика за 3 клас. :)

--- Край на цитат ---

Държа да отбележа, че свойствата на газообразен H2 и течен LH са различни,т.е. 1 литър течен LH отговаря на стотици литри газообразен H2. Засега стандартите са такива, че колонките тарират и продават на килограм H. Когато се стандартизира LH  за други марки автомобили, ще се претарира в литри LH
Резервоара на бавареца е около 77 литра за LH, сътветно е двойно армиран, доста подсилен, по метода на "гъбата", специален материал вътре в него "абсорбира"
LH,веднага след резервоара ,при отдаване към двигателя преминава през изравнител на налягането, където налягането пада към 10 пъти, после в самия двигател е поместен още един клапанов изпарител, който изравнява налягането до локалния дебит на смукателния колектор, където
H e вече изцяло в газова  фаза.
Засега резервоара има определен живот, определящ се от цикъла на презареждане, "гъбата" в него подържа около 10 000 цикъла на презареждане.
Подобно на пропан - бутана, LH е в две фази течен и газообразен.
При ракетните технологии, повече от 20 години се ползва този резервоар, но така и не е доразвит или по усъвършенстван, поради самото естество на балистичните ракети.

ppankov:
Браво NRG, това е страхотна новина !
Откога чакам, подобна новина  в България.
Честно казано, попадал съм на сайта на LabTech Int.Co.Ltd, но не знаех, че се намира в Младост :)
Ето, в диалога се появи полезната информация :)
Поздрави

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия