Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Космология

<< < (81/103) > >>

hyparh:
Триото Юпитер, Сатурн и Марс от вечерта на 11-ти и малките часове на 12-ти юли. За Сатурн в първите няколко минути атмосферата беше доста стабилна, след което започнаха турбулентни потоци с трептене и "замазване". Около час и половина по-късно за Марс нещата се бяха оправили и се получи доста добре. Казват, че прашните марсиански бури постепенно утихват, но изглежда ще отнеме време докато прахоляка се поуталожи и проясни гледката към повърхността.

За Марс качвам два RGB варианта, както и анимация от седем кадъра, където се вижда ротацията. Планетата се приближава все повече и ъгловият ѝ диаметър расте.

Аtos:
Хипарх, прави ми впечатление, че досега не си пускал снимки на Венера?
Тази вечер се виждаше доста ярко (с невъоръжено око), дай нещо да видим, ако имаш?

hyparh:
Проблемът с Венера е, че в момента се пада на запад, а с телескопа нямам видимост в тази посока и от двете места, от които снимам. Също така при снимане с цветна или черно-бяла камера, планетата не може да предостави кой знае каква гледка, понеже е плътно покрита със сравнително еднороден облачен слой. Но пък добре се вижда фазата ѝ, която се променя (подобно на лунната) за разлика от тези на останалите планети. Детайл от облаците може да се изкара с UV филтър с пропускливост около 350nm: https://www.baader-planetarium.com/en/filters/baader-u-filter-(venus-and-uv---350nm).html Този тип филтри са доста скъпи.

Качвам една моя RGB снимка от 2012г. и един сет на D. Peach, където добре се вижда колко много помага UV филтър за изкарване на детайла.

coke2k:
Какъв ти е телескопа, ако не те притеснява да споделиш разбира се?

hyparh:
Coke2k, може да погледнеш отг. #29 (стр. 2) от тази тема. Там съм описал каква ми е техниката, има и снимки.
Ето още една от преди няколко дни на изкараните неща, в готовност за наблюдения.

Който се интересува от това чудесно хоби и какво ще му е необходимо за конкретна цел, може да разгледа форума на българските астрономи-любители. Поне болшинството са такива, има и няколко професионалисти към Рожен или други обсерватории.
https://forum.starrydreams.com/

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия