Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Космология
mind:
--- Цитат на: atos в Юни 21, 2018, 06:16:12 pm ---Да не ти казвам, че това твърдение е абсолютна глупост, че пак ще ми се засегнеш...
--- Край на цитат ---
В случая няма от какво да се засягам. Това да наречеш "глупост" основни положения във физиката, не е на личностна основа.
--- Цитат на: atos в Юни 21, 2018, 06:16:12 pm ---Център на масата и център на тежестта на тяло е ЕДНА И СЪЩА точка винаги!
--- Край на цитат ---
Това, че тук на Земята почти съвпадат с някакво миниатюрно отклонение, което няма никакво практическо значение, е прието да са една и съща точка. Но всъщност са две насложени точки на две различни неща, маса (количество) и тегло (сила).
Нали темата не е "Инженерство", а "Космология" и не говорим за... боулинг топка, а за Луната. Ако вземем две еднакви маси от най-близката(светла) страна и от най-далечната(тъмна) страна, на Земята ще имат едаква маса и еднакво тегло, но като ги върнем по местата си, масата ще се запази, а теглото (спрямо земната гравитация) на "светлата" ще е по-голямо от теглото на "тъмната". Общият им център на масата остава на средата на разстоянието м/у тях, а центъра на тежестта или по-скоро центъра на приложената сила се смъква по-близо до Земята.
Да си го представим в по-малък мащаб...
Магнитно топче, едната полусфера S, другата N, има обща точка за център на масата и център на тежестта, но поставено на желязна повърхност, ще има поведение на тяло с изместен център на тежестта(силата). И няма как да е по-иначе, тъй като силата на всяка точка от масата е различна, но центъра на масата си остава непроменен, количеството вещество и в двете полусфери е еднакво.
juliang:
--- Цитат на: atos в Юни 23, 2018, 12:49:08 pm ---За останалото и аз мисля така - поддържа се някакво информационно затъмнение, което пък дава храна за фантазиите на такива като нас :D
--- Край на цитат ---
А по-простото обяснение е че ние просто не знаем какво е това и нямаме възможност да разберем какво е.
Нямаме кораби които да развиват тази скорост. Нямаме кораб който да е готов или да бъде готов до времето, до което тоя камък ще напусне слънчевата система.
Ето тук има някои обяснение по въпроса: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Mozhem-li-da-ulovim-mezhduzvezdniia-asteroid-Oumuamua-video_98348.html
Радико:
mind
Има и други фактори относно възможността центъра на масата и центъра на гравитацията да не са в една точка.
Не съм имал възможност и време да го потвърдя експериментално, но имам сериозни основания да допусна, че тела от различни материали с еднакво тегло имат различна маса. Когато имам възможност ще го проверя с достатъчно прецизни измервания. За сега нямам прво да го нарека друго освен хипотеза въпреки, че съм го почувствувал със ръката си.
При това положение едно разнородно в това отношение тяло би имало различни центрове. Вмятам го това въпреки, че не виждам какво е общото на проблема с тзи центрове и темата.
juliang:
--- Цитат на: Радико в Юни 23, 2018, 08:24:09 pm ---... но имам сериозни основания да допусна, че тела от различни материали с еднакво тегло имат различна маса.
--- Край на цитат ---
Няма как да се случи това, защото дефиницията на тегло е обвързана с масата.
--- Цитат ---Теглото се дефинира от физиката като силата на тежестта (гравитационната сила съгласно закона за всеобщото привличане), упражнявана върху тяло с маса m намиращо се в дадено гравитационно поле.
--- Край на цитат ---
Радико:
Заеби ти дефинициите защото фактите определят дефинициите а не обратно.
Значи фактът е следния:
Взимаме два чука с еднакво тегло, но от различни материали. Единият е железен другият не е. Оказва се, че чукът който не е желзен с много по малки усилия нанася много по големи щети при работа. Изводите ги оставям за вас.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия