Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Космология
juliang:
--- Цитат на: atos в Юни 17, 2018, 07:08:32 pm ---Имате совалка, която е изведена в околоземна орбита (подобно на спътник). Двигателите и са изключени, понеже вече е изведена в орбита! От Земята с телескоп (бинокъл, далекоглед) виждате само едната и страна - "корема и". За една околоземна обиколка (без значение дали е за 1 ден, два или седмица), совалката прави завъртане - 360 градуса, без да се върти около себе си, нормално е!
Някои от вас твърдят, че ако внезапно изчезне земната гравитация, тази совалка, отлитайки в открития космос ще започне да се "премята" от носа към опашката си???
Абсурдно!
--- Край на цитат ---
Атос, искам да проиграеш мислено един експеримент - слагаш в совалката която се движи по описания от теб начин жироскоп. Той какво ще покаже? Дали няма да измества оста си спрямо оста на совалката? Това дали няма да значи, че совалката все пак се върти?
Совалката променя положението си спрямо някоя от осите - в зависимост как е разположена в пространството.
Интересното ще е да се прехвърли този експеримент на Луната. Ако там се постави махало на Фуко, според теб какво би показало то? Защото аз твърдя че ще се отмества, т.е. Луната все пак се върти... :)
mind:
--- Цитат на: atos в Юни 17, 2018, 07:08:32 pm ---Значи - периодът на завъртане на един човек, "съвпада" с един земен ден (егати...как може да има пък точно такова съвпадение?) баси мамата ;D
--- Край на цитат ---
Да, какво се учудваш, ако си на екватора и тичаш с ~ 1600 км/ч в обратна посока на въртене на Земята, няма да се завъртиш около себе си, ще стоиш като закотвен спрямо Луната, но спрямо Слънцето ще направиш 1 оборот за година (баси съвпадението). Спрямо друга галактика не мога да ти кажа как ще се премяташ :) Оправи си координатните системи.
Относно сондите, първо са снабдени с двигатели и второ - използват това, което ти написах по-горе.
Аtos:
--- Цитат на: merlinbg в Юни 17, 2018, 09:08:46 pm --- Замислих се, какво се случва, когато завъртиш чук вързан на връв около себе си и след това го пуснеш. Това ми заприлича на спортната дисциплина "Хвърляне на чук", разрових се в нета за клипчета и намерих няколко, които потвърдиха моите изводи. Примерно като това https://www.vbox7.com/play:be07b243. Изгледайте го и вие си направете ваши изводи върти ли се чука или не в първите 20-30 метра след хвърлянето. Надявам се това да сложи точка на спора.
--- Край на цитат ---
Чукът го въртят с въже, не с гравитация - действа се периферно на тялото.
Аtos:
--- Цитат на: juliang в Юни 17, 2018, 09:27:12 pm --- Защото аз твърдя че ще се отмества, т.е. Луната все пак се въти... :)
--- Край на цитат ---
Естествено, че се върти (ти тъп ли си?), но не около себе си!
merlinbg:
--- Цитат на: atos в Юни 13, 2018, 11:00:59 am ---За разлика от нея, ако Земята се откъсне от слънчевата си орбита, тя ще продължи да се върти!
Ако завъртите един чук на въже с около 2 об/сек. той се "върти около себе си" също с 2 об/сек. И ако въжето се скъса, чукът ще отлети по моментната тангента, но няма да се върти около себе си с 2 об/сек. в никакъв случай!
(да не се преекспонира с неправилната му форма и съпротивлението на въздуха върху нея)
--- Край на цитат ---
--- Цитат на: atos в Юни 17, 2018, 09:44:58 pm ---Чукът го въртят с въже, не с гравитация - действа се периферно на тялото.
--- Край на цитат ---
Хммм... сега вече съм объркан. Или просто котка по гръб не пада? Въпроса е риторичен.
П.П. Без лоши мисли, не се заяждам. Просто наистина съм объркан.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия