Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Космология

<< < (24/103) > >>

Аtos:
Естествено, че се завърта, но не се върти около себе си!

--- Цитат на: juliang в Юни 16, 2018, 07:51:37 am ---Атос, представи си че Луната е една релса, дълга 10 000 км и насочена с острата си част към Земята. Сега пресметни линейната скорост на края който е по-близо до Земята и скоростта на другия край. Ще се съгласиш че края който е по-далеч от Земята ще се движи по-бързо, щото обикаля по окръжност с по-голям радиус.

--- Край на цитат ---

И какво следва от това? Следва, че релсата не се върти около себе си, а около друго тяло. Когато едно тяло се върти около себе си, точките по периферията му се движат с еднаква линейна  скорост (визираме тяло със  горе-долу симетрична форма и плътност).
Аз повече нямам какво да кажа...просто онемях от доводите на някои пишещи...

Радико:
Атос "тялото" за което говоря, примерно едно гюле ще направи пълно завъртане около себе си за разстояние по допирателната равно точно на една обиколка на кръга по който е обикаляло докато се е въртяло на връвчицата. Точно същото ще се случи и с луната. тръгне ли да се отдалечава от земята на разстояние половината от орбитата и ще бъде вече обърната със скритата си страна към нас.
Обаче аз ще повтарям до заключване на темата, че това са банални безинтересни факти за хора които ги е страх да разсъждават. Важното е, че до момента най смисленото обяснение на този дисбаланс е изкуственото му предизвикване. Всички други опити за обяснение са смехотворни. За хора които могат да разсъждават аналитично разбира се.

Михаил Кузмов:

--- Цитат на: atos в Юни 16, 2018, 10:05:33 am ---Естествено, че се завърта, но не се върти около себе си!

това не го разбрах
--- Край на цитат ---

mind:
Аз писах веднъж, но явно съм го написал нескопосано. Сега ще пробвам пак с картинки.
Оста на въртене е една неподвижна, постоянна ос (мислена линия), която обикновено е част от координатна система и не се върти. В противен случай ще върти координатна система около себе си и така по никакъв начин не може да се определи някакво движение. За по-лесно разбиране, съм нарисувал оста квадрат. Картинка 1 е официалното становище.

Това, което предлага атос като модел е картинка 2. Защо обаче, според мен е несъстоятелно? Получава се така,че оста се върти заедно с тялото или заедно с координатната система. Възниква въпроса - какво ще стане, ако орбитата на движение е триъгълник... или движението е по синусоида, като спазим правилото едната страна да сочи извивката? По коя точка ще определим някакво завъртане и колко точно ще е то?

Иван Димов:
   Явно ще трябва да преподавам елементарна механика. Прилагам файл. Вдясно на Луната съм закачил два вектора като по-късият е по-близо до Земята. Тези два вектора можем да приемем, че изобразяват абсолютната скорост. Долу вляво съм нарисувал два малки вектора, изобразяващи относителната скорост спрямо центъра на Луната като на самия й център съм сложил голям вектор, изобразяващ абсолютната скорост на Луната при допускането, че сме изключили гравитацията и движението е по права линия. Горе вляво съм представил абсолютната скорост като сума от абсолютната скорост на центъра на Луната и относителната скорост (периферната скорост спрямо центъра на Луната). Ясно се вижда, че ако гравитацията изчезне, Луната ще продължи да се движи праволинейно и да се върти като фалцирана футболна топка.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия