Алтернативни енергоизточници > Testatika, електростатични генератори

Размисли около източването на атмосферно електричество

<< < (2/4) > >>

Радико:
mzk
Ти силно ме заинтригува и се разрових в форума но уви намерих в общи линии това:

--- Цитат ---Други устройства на Tesla / Re: Tesla Power Antena / radiant energy receiver
« -: Юни 14, 2012, 21:39:19 »
Енергията е доста по-близо до нас отколкото е йоносферата :) 10-12 км , просто принципа на снемане още ни се губи.

US учени създадоха уред, пленяващ енергията на светкавиците
Специалисти от американския холдинг Alternative Energy информираха, че са открили начин за използване на електрическата енергия на мълниите. От Alternative Energy засегапазят в тайна новия метод.
Според Дон Джилеспи, един от ръководителите на проекта, вече е създаден и изпитан малък прототип на уреда, с който ще се добива електричество от светкавиците. През 2007 г. ще бъде изградена електроцентрала, която ще "пленява" мълнии, ще натрупва тяхната енергия и ще снабдява потребителите с електричество на цена половин цент за киловатчас.
--- Край на цитат ---
Иначе никакво его не ме гони просто отбелязвам, че при сегашното състояние на технологиите тази идея е неизпълнима поради технологични проблеми. Забележи не казвам невъзможна а неизпълнима.
П.П.
Все пак ако нещо ми е убегнало при търсенето дай линк.

Иван Димов:
   Първият, който е "уловил" атмосферното електричество май беше Франклин с едно хвърчило по време на буря. И едва е оцелял от "срещата" си с тока на мълнията. Рискът от инциденти при този начин е по-голям от евентуалната полза от електроенергията. За големи мощности ще са нужни огромни съоръжения - не е за нас тази работа.

mzk:

--- Цитат на: Радико в Юли 22, 2014, 12:46:31 pm ---mzk
Ти силно ме заинтригува и се разрових в форума но уви намерих в общи линии това:Иначе никакво его не ме гони просто отбелязвам, че при сегашното състояние на технологиите тази идея е неизпълнима поради технологични проблеми. Забележи не казвам невъзможна а неизпълнима.
П.П.
Все пак ако нещо ми е убегнало при търсенето дай линк.

--- Край на цитат ---

http://mazeto.net/index.php?topic=433.msg2831#msg2831 (отг. №15)


--- Цитат ---здравейте отново,значи ето до къде стигнах аз...1 малък хелиев балон,от тези дето се продават по пазарите,увит със алуминиево фолио вдигнат на около 30 метра,без никакви трансформатори и кондензатори...крушка 12 волта/5 вата свети слабо постоянно.ще търся кондензатор с малка утечка,но нямам идея за капацитет
--- Край на цитат ---

Радико:
Аз имах подобен случай преди години във Вакарел При пускането на малко захранващо трасе на завод "ЗИНО Вакарел" (който не съществува вече) При измерване на съпротивлението с мегаомметър показа перфектно съпротивление а после при измерване с веригопроверител състоящ се от батерия и крушка даваше верига "Крушката светеше"
След подмяна на три мегаомметъра разбрахме, че всъщност крушката светии без батерия, че за да светне са и достатъчни 2 метра кабелче, че местнита така си осветяват домовете вечер защото тогава имаше режим на тока. И най накрая установихме, че ако замениш крушката с малък високоговорител и диод можеш да слушаш радио софия поне на 20 метра от говорителчето  Причината беше, че на 3-4 километра от Вакарел е антената на радио София  която по това време излъчваше 2000 киловата мощност. Подозирам, че в Царево случая е аналогичен. Там военните имат радарни установки за корабите.

mzk:
По принцип е възможно, но Вакарел никога не е излъчвал с 2000кВт, всъщност в България никога не е имало предавател с такава мощност. ( http://www.predavatel.com/bg/1/ihtiman#vakarel ). 2000кВт са около най-мощните радиопредаватели в света.

Експериментът трябва да се проведе отново и да се види спектъра какъв е, за да се потвърди дали е някакъв атмосферен потенциал. Мога да асистирам с необходимото оборудване.

Не съм сигурен дали твоят случай не е трибоелектричество.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия