Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

генераторът на Руслан Кулабухов

<< < (150/170) > >>

Радико:
edin  Не само електричеството и магнитното поле са на 90 градуса.
Очевидно е, че и самото магнитно поле се състои от две компоненти на 90 градуса.
Както и е очевидно, че това е за друга тема.

Velektra:

--- Цитат на: EDM electronics в Февруари 26, 2016, 10:09:21 pm ---Не само не знам, но ме и срам. Знам, че имаше някакво обяснение, но честно казано не си го спомням. Слушам, да го чуя?

--- Край на цитат ---

Краткия отговор е: ЗЗЕ.
По-дългия (но накратко) е: Например имаме бобина в колектора на транзистор. При отпушване на транзистора в нея се натрупва енергия. Например 12V и 1A става 12W. При рязко запушване на транзистора тока спира. Само че "рязко" не е равно на 0, а е някакво време. Например нано секунди. Тъй като енергията (12W) се е натрупала в бобината то, не зная защо така е решила, но природата иска да си я запази. И при намалянето на тока до 0А за тия нано секунди, за да се запази енергията, напрежението се повишава. Повишава се с толкова, че като го умножаваш с намалящия ток да дава в случая все 12W.
Така че получаваш повече напрежение, но не и повече мощност!
Естествено важно е е от коя страна на ключа (транзистора) е бобината. Дали и прекъсваш плюса или минуса.
Това е накратко.
Друг е въпроса че при свиването на магнитното поле вътре в бобината, поради прекъсване на минуса се случват и други процеси, които може да се използват за получаване на така желаната добавка.

Само не ме карай сега да правя опитна постановка, за да ти доказвам това.
Ако искаш направи ти, за да докажеш, че не съм прав.

Ако можеш 7,5 минути да издържиш индийски английски виж това:
https://www.youtube.com/watch?v=pyOlJERlYK8

EDM electronics:
Да, обяснението ти е логично. Онова другото незнайното в него го дообяснява Бедини и Исмаел Авизо.
Иначе нямам намерение да пробвам, защото съм направил навремето доста импулсни металотърсачи, а те работят именно с импулса от обратната индукция. Та тогава с цел подобряване на параметрите съм си играл много и съм наясно.

Чел съм преди години записките на Тесла, ако наистина са негови. Там той говори именно за такива експерименти. Изчислява енергията на импулс от кондензатор върху бобина и така получавал еди колко си конски сили и т.н. Не разбрах обаче как стават тия конски сили. В книгана на Джери Василатос пък е описан първият опит на Тесла, именно с единичен импулс на кондензатор в проводник /индуктор/. От този опит той тръгва и прави ТТ. С негова помощ снема енергията от автономния индуктор. Та в този смисъл се въртят нещата около това, но явно има и още нещо, което  :D ...не знаем...

По отношение на резонанса
Преди 2-3 вечери гледах клиповете на Васмус. Видях го как разстройва честотата и бяга от резонанс, но установката му работи, макар и по-неефективно /разбира се ако все пак това е истина въобще/. Искам да кажа, че процеса на СЕ не е свързан с резонанса, а той го прави максимално ефективен, както и при конвенционалните схеми впрочем.

Velektra:

--- Цитат на: EDM electronics в Февруари 26, 2016, 11:06:26 pm ---.....
Искам да кажа, че процеса на СЕ не е свързан с резонанса, а той го прави максимално ефективен, както и при конвенционалните схеми впрочем.

--- Край на цитат ---
Напълно съм съгласен! Наколко пъти споменавах, че според мен резонанса само изтисква максимума от потенциалната енергия.

На времето, когато правих с един познат металотърсачи пък избягвахме точно импулсните, защото вярно че имаха по-голяма дълбочина, но не можеха (или много трудно можеха) да елиминират "земното".
При тях се "анализира" обратния импулс, защото при прекъсване на веригата, бобината става второ захранване, което обаче се влияе и променя параметрите си от съдържанието в почвата. Точно се променя продължителността на това време на преходния процес според съдържанието в почвата.
При първия такт от захранването (например 12V) се създава импулс, който прониква в земята, а след прекъсване на захр. от батерията започва да се следи и анализира обратния импулс създаден от бобината към + на батерията.
Ееехх, какви времена бяха...

За ТТ се иска повече време и писане.

П.П. Извинявам се на Руслан Кулабухов за оспамването на темата.

mi68:
Здравейте,
Параметрични усилватели да гледам. Това е преден етап на базата на усилвател става генератор. Усилването става като се изменя някой параметър. Трябва нелинеен елемент и имаме готов усилвател. За ниски амплитуди нещата са линейни.
За генератор ни трябва инвертор или отрицателно динамично съпротивление. Това може го направи положителна обратна връзка ПОВ.
Ако средата си изменя параметрите възниква индукция. При резонанс имаме минимална енергия за напомпване и изменения на средата. От тук идва прираста на енергията и съответно СЕ.
Това е като с водата. Ако имаме извор ето свободна вода, но рядко се намира. Ако се издълбае кладенец пак има вода, но трябва работа.
До сега не съм намерил точка да сложа усилвател и да имам енергия. Може би трябва да сложа усилвател до далекопровод, това отпада, не живея близо, остава копането и правенето на кладенец, т.е. привличане или имплозия.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия