Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
генераторът на Руслан Кулабухов
dymelsoft:
DZORO66, нещо не разбрах от твоя пост. 48 навивки 2.5мм ??? . Навивките общо са 210. Това се вижда и от тук : http://www.youtube.com/watch?v=lTwq_EbYy7U . В момента колега навива прототип по указанията на Руслан. До няколко дена ще имам пълно копие и ще кажа колко е индуктивността. Кабела трябва да е многожилен.
coke2k:
Защо трябва да е многожилен?
mito_kupona:
Кабела трябва да е многожилен, защото се работи на високи честоти. При високите честоти се получава така наречения скин ефект и тока протича по повърхността на проводника, а колкото повече, са жилата толкова повече площ или повърхност има за протичане на тези високочестотни токове.
Да ама никъде в демонстрациите на Капанадзе не видях многожилни проводници, даже използва изолирана медна шина на 220 киловатовата установка в Турция.
coke2k:
При високи честоти се използва литцендрат - това е многожилен кабел (LITZ), жилата на който са изолирани с лак или оплетка едно от друго. Същото е ако се ползват няколко паралелно навити емайлирани проводника, НО използването на многожилен монтажен кабел тип ПВ - А2 не е литцендрат и скин ефекта си го има както и в едножилния кабел. Личното ми мнение e, че руснаците, а и всички останали ползват многожилен кабел защото лесно се огъва и до тук с предимствата. Според мен ползвайте твърд едножилен монтажен проводник ПВ-А1.
mito_kupona:
LITZ проводниците имат много голям капацитет между жилата си и мисля, че няма да са подходящи в случая, но ние още не знаем, какво се гони, голям капацитет на гранатата или нищожна индуктивност, или малко съпротивление. При обикновените многожилни проводници съпротивлението е по-малко, отколкото в едножилен проводник, а и безкислородната мед има по-малко съпротивление и държи на по-големи токове. Може би затова руснаците използват именно такъв проводник.
А Капанадзе използва обикновен рекордоман 6мм2. Всичко е въпрос на експерименти и оптимизация на процесите в това устройство, но първо трябва да го пуснем да работи.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия