Диодчетата в тия ленти са толкова маломощни, че стават само за декорация, не и за осветление.
Все още не мога да се ориентирам в означенията на тия LED-ове, но съм попадал на съвсем мънички "семки", които светят учудващо ярко, както и на сериозни и скъпи елементи, които нямат необходимия светлинен поток за осветление.
Преди време си правих крушки за колата (че по магазините бяха на страшни цени). За съжаление съвсем съм забравил какви диодчета точно купих, но светлинния им поток беше страшен.
Габаритна крушка от 9 диодчета в сравнение с фар за мъгла:
Крушка от 18 диода в сравнение със 7 ватова обикновена крушка (за плафона):
След няколко дена тази крушка отиде в багажника и на нейно място сложих 12 диодна - просто нощно време ако някой трябва да се качи и отвори вратата, след това 20 секунди ми трябват за адаптация на очите преди да тръгна. В колата можеше спокойно да се чете вестник или етикет с дребен шрифт.
9-диодна крушка за осветление на задния номер - сравнение със заводската:
Първоначалните ми екземпляри - нескопосани, дървени, но няколко светят вече 4-та година в колата:
После реших да си правя таблото. Там нещата бяха вече поуточнени, бях натрупал опит и "скочих в дълбокото" с едни съвсем мънички диодчета, които обаче вадят страхотен светлинен поток. Сравнение на диодчето със заводската крушка:
Диодна крушка за индикациите - фарове, аварии и предупреждения:
червените диодчета осветяващи стрелките в сравнение с 1/4 ватов резистор:
Вече на мястото им под стрелките:
И резултата:
Иначе за битово осветление съм взимал от тези:
Стават за осветление на коридори, но не и за всекидневни - снопа им е насочен в една посока и тавана остава много тъмен. Но са по 3-6-9-12 вата, и хич не ги и изключвам... да горят по 20 стотинки на месец.
Взимал съм и от тия:
но ... явно не им държи електрониката когато са завити във фасунга сочеща надолу - почват да прегряват след няколко седмици. Сега стоят в кенефа и в килера, където не са във полилеи и се охлаждат по-добре.
Иначе цената им е съвсем поносима - 3-5 лева/бр с доставката.