Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Проект за експериментална проверка на жироскопа

<< < (3/10) > >>

@praktik:
Низо вгледай се по внимателно, направлението в точка А, не е ли по посока на радиус - вектора от центърът на въртене.

Vector:
Ускорение на диск или махало* бихме могли да получим като намалим диаметъра,постепенно  .Имаше някъде подобно задвижване ..

nizo:
Практик, не знам как да те просветля, братко. Вектор е линия построена на 2 точки. Когато казваш радиус вектор, се има предвид линия от центъра до външния периметър. Топчето никога няма да тръгне по радиус вектора. Засили колкото си искаш тона по въпросната схема. Аз ще си стоя в точка Б, сигурен, че никаква центробежна сила няма да ме сполети. Не знам за теб.

--- Цитат ---направлението в точка А, не е ли по посока на радиус - вектора от центърът на въртене
--- Край на цитат ---

Не, не е. Ти май не знаеш какво е вектор. Тоя вектор за който говориш съм го нарисувал с червено.

Радико, не разбрах постановката с ъглошлайфа. Нарисувай я. Доколкото усещам в нея няма нищо общо с центробежна и центростремителна сила. Центробежна няма. Центростремителна също няма. Топчето не се стреми да достигне центъра, нито се стреми да излезе извън радиуса. То се стреми да тръгне направо (90градуса на радиуса) и ще го направи във всеки удобен момент. Примера с ракетите е много удачен, защото всеки разбира, че една ракета ако нещо не я бута/дърпа си върви направо. Катапултите работят на същия принцип. Ако това което вие го говорите беше вярно, катапултите щяха да стрелят нагоре.  ;)

Радико:
Публикувам ти по долу схемата на Иван Димов. Замести в нея нарисуваната тежест със електродвигател който завърта макарата за жироскопа предложих за по прегледно ъглошлайф, но може да се приеме какъвто си искаш подходящ уред. Остава в сила условието от горния ми пост и трите възможни отговора.

nizo:
Заснех клип. Който разбрал, разбрал. Който смята, че има центростремителни и центробежни сили, нека първо ги демонстрира и после да ги смята. Който смята, преди да демонстрира е математик, догматик.  ???

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия