Практик, като прочетеш предния пост ще схванеш. Аз твърдя, че всеки атом в масата на жироскопа е ускорен по тангента, а не радиално. Пробвай. Вържи си една тежест на въже и го развърти ПЧС. Ако искаш да го изстреляш нагоре, трябва да пуснеш въжето когато е хоризонтално на 9 часа, а не когато е най-горе на 12 часа. В тоя ред на мисли, всеки атом е като малка ракета. За да тръгне нагоре, ракетата трябва да сочи нагоре ... т.е. на 9 часа. Ако тази центробежна сила съществуваше, то като пуснеш на 12 часа, тежестта ти трябва да литне нагоре, но тя ще литне на дясно.
Ето направих си труда да го нарисувам. В сиво съм сложил посоката на множество "ракети" и се вижда как се сформира вихър, който често виждаме в природата.
Иван Димов твърди, че такъв въртящ се диск ще повлияе на ефира?! Аз мисля, че ефира е магнитното поле на Земята, което е изградено от множество магнитни частици, които минават през всичко. Няма защо да вкарваме нови и нови термини.
Дали диска ще повлияе някак си на дистанция през преграда? Възможно е. От картинката се вижда, че въртящите се тела имат някакъв вид вихър, който обаче не се вижда. Т.е. той се проявява като някакво вътрешно напрежение върху материала, което най-вероятно влияе върху потока на магнитните полета през него.