Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

електричеството

<< < (2/7) > >>

@praktik:
Не е така, преди да протече мълнията, има йонизация на атмосферата, вследствие електростатичното поле на мълнията, няма как да протече ток ако няма свободни електрични товари преди това.

Радико:
Да това обяснение съм го учил и в техникума "нали съм елтехник" Но струва ми се, че ако беше така йонизацията щеше да протече лавинообразно разширявайки се като вълна а не в тесен канал.
както и да е, дори и така да е  при положение че е ясно наблюдаван двупосочен процес се налага извода за два противоположно действащи причинителя.

x_name41:
обикновенната мълния се формира при подходящо създадени условия, когато между земята и облака се създаде подходяща висока напрегнатост на електрическото поле за формиране на диелектричен пробив, тогава от земята (тъй-като тя е заредена отрицателно) се формират първоначални отрицателно заредени канали, а същевременно от облака се спускат положително заредени такива, при контакт помежду им (поради високата напрегнатост на електрическото поле), възниква мощен искров разряд, и протичане на ток, чува се и гръм, трясък и т.н., бла бла. Значи тези два "потока" се формират в резултат на разноименно заредените източници :)

Радико:
Ц
Не е точно така, от земята излизат нагоре няколко отрицателни "лидера" но положителният заряд на облака удостоява с внимание няколко милисекунди по късно само един от тях. тази малка разлика същественно променя нещата в действителност

x_name41:

--- Цитат на: Радико в Май 19, 2014, 08:56:25 pm ---Ц
Не е точно така, от земята излизат нагоре няколко отрицателни "лидера" но положителният заряд на облака удостоява с внимание няколко милисекунди по късно само един от тях. тази малка разлика същественно променя нещата в действителност

--- Край на цитат ---
всъщност да, Радико абсолютно сте прав

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия