Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Алтернативни горива
Комбинация от разлагане и синтез
@praktik:
Ми не става така кесим, пускаш ток през газирана вода и хопталя вадиш метан. Поинтересувай се, из нета бъка с инфо, аз какво да ти обяснявам не съм химик, ето виж едно видео, за получаване на най простият въглеводород СН4 метан, от животински екскременти.
http://videopook.net.ua/watch?v=0fiKe5DzoNP
ppipilica:
Я да питам че ми се върти идея да пусна ток през каша от вода и въглищен прах, има ли изгледи да стане нещо.
PyroVeso:
Колеги, реакциите, за които мечтаете, стават точно в Пантон-реактора. Основната идея там е, че:
в двигателя:
гориво(бензин, дизел, LPG) + кислород(въздух) -> изгорели газове + механична работа + отпадъчна топлина
в реактора:
изгорели газове + вода + отпадъчна топлина -> гориво(CO, H2, CH4) + кислород
Лошото е, че така полученото гориво са само газове, при това примесени с кислород (и "разредени" с азот) и няма как да го съхраняваме за "по-после"... най-целесъобразно е веднага да го изгаряме. Сумарният ефект от цялата работа е, че оползотворяваме отпадъчната топлина от двигателя и я превръщаме в допълнително количество полезна работа (механична енергия).
Колкото до синтеза на горива от въздуха - трудна работа! Най-вече защото концентрацията на CO2 е обезкуражаващо ниска (ppm). Оказва се, че растенията са невероятно хитри гадини, след като могат да го извличат от въздуха и да трупат биологична маса от това. Оказва се, че икономически най-обоснования метод да се извлича CO2 от въздуха и да се превръща в гориво е да се отглеждат някакви нисши растения, например едноклетъчни водорасли като хлорелата (линк 1, линк 2).
Преди много години, още докато си събирах изрезки от вестник "Орбита", "Наука и техника" и подобни, бях попаднал на статия за разработка на затворена система - аквариум с вода, в която се развъждат водораслите; поточна линия за извличането и изсушаването им; дизелов двигател за изгарянето им, който върти електрически генератор, а после връща "изгорелите газове" (главно CO2) обратно в аквариума... Беше се получило нещо сравнително "компактно", примерно паралелепипед с размери 5х5х4 метра, напълно затворен, в който влиза само слънчева светлина, а излиза ток - около 10KW на час.
Не знам по-нататък какво е станало с разработката - явно още не е достатъчно рентабилна, или има проблеми с надеждността и поддръжката, или пък фотоволтаиците отдавна са я аут-перформнали :)
Все пак идеята ми се струва че има бъдеще - изсушената и прахообразната хлорела може да се съхранява практически неограничено, а освен като гориво се оказва, че има и редица други полезни качества - оказва се, че може да се използва дори като храна, твърде питателна и полезна при това.
@praktik:
Pyro Veso това с водораслите " хлорела " ме впечатли. И даже човек да си ги отглежда в домашни условия, пак е на печалба дори и да не строи скъпо струващи реактори. Идеята е че може от тях да се прави пиролизен газ , с който да се отоплява , а защо и не да се произвежда електричество от агрегат захранван от този пиролизен газ.
А за Пантон - реактора, сериозно съм се амбицирал , поне за агрегатче да захранва, има едни китайски 900W по 200 лева. четиритактови , ако знаеш подробности по направата, моля те сподели , мисля да се захващам за работа , че ми омръзна само да пиша ;) Идеята е със агрегатчето , да пълня 4 акумулатора по 200 Ah , и по този начин да спестявам ток от мрежата. Сам разбираш че агрегатчето ще гълта много бензин, защото ще работи доста часове , примерно 4.24 часа= 96 часа . Затова искам да му приспособя един Пантон.
PyroVeso:
Нямаш абсолютно никакъв проблем!
Можеш да ползваш фрий-плановете от beinsa.info. Те са правени точно за малък агрегат.
Всичко прави от неръждавейка 304 или 316L. Дължина на вътрешната пръчка - 304 мм, диаметър - между 12 и 18 мм, заострена и заоблена от едната страна и леко вдлъбната от другата. Вътрешна тръба - задължително безшевна, вътрешен диаметър по-голям точно с 1,5 мм от диаметъра на пръчката. Дебелина на стената - не повече от 2,5 мм. Повърхностите на пръчката и на вътрешната тръба (и отвътре и отвън) трябва да са ОГЛЕДАЛНО ГЛАДКИ, блестящи. Външната тръба - сечението на свободното пространство в нея (т.е. без сечението на вътрешната тръба) трябва да е с 10-ина% по-малко от "оригиналното" сечение на ауспуха. Не си играй с шайби, втулки, медни глупости и тефлонови уплътнения - всичко се заварява и става вечно! Хубаво е да си намериш гъвкави (гофрирани) стоманени маркучи от неръждавейка (ама истински, не като тези с металната оплетка водопроводните, дето са гумени отвътре...).
Има някои трикчета, които ще ти кажа, ако наистина тръгнеш да правиш реактор. Даже бонус ще ти дам една туба "специална" течност - отпадък от производство, която освен вода съдържа ацетони и разни други такива хубави нещица. С него Пантона става дзвер и спестява още повече от основното гориво. С колегата Orenda сме пускали неговия генератор само на тая боза, обаче успява да държи ниски обороти и люти на очите само с нея :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия