Справочници, схемотехника, теория > Батерии, зарядни и десулфатизиращи устройства

Въстановяване на стари акумулатори

<< < (2/5) > >>

dbonev:
       Ако искаш да ползваш стари акумулатори ,и имаш достъп до голямо количество такива ,за да си избереш "правилния" стар   акумулатор , трябва да отидеш с гъстотомер и волтметър ,ако пък имаш и "товарна вилка" още по добре .Подутите от ляво и от дясно ги забравяш ,означава че са много стари (гледай датата на производство ,щампована е на кутията ) .Търси "по-пресни" като производство(от година две -не повече).Има такива , които са с нормална гъстота 1.27-1.28 ,а като ги натовариш с повече ток напрежението изчезва съвсем .Това са напълно изправни акумулатори по отношение на електролит плочи и т.н. ,но връзката между две съседни клетки се е нарушила .Като го натовариш с вилката , на мястото на прекъсване електролита започва да съска от големия ток и в двете съседни клетки има мехурчета .Така повредени батерии съм ги "оперирал" и са изкарвали още няколко години живот.Да се занимаваш с промивания ,заряд - разряд ,корекция на електролит и пр.,е много бавен процес И НАЙ ВЕЧЕ С  НЕИЗВЕСТЕН ИЗХОД !Ако годините му са няколко(3-5) и е сулфатизирал -не се занимавай - само ще изгубиш време!

Чичо НОНЧО:

--- Цитат на: @praktik в Януари 27, 2014, 10:24:56 pm ---Дали ще стане ако промия оловните мрежи на акумулатора с разтвор на NaOH натриев хидроокис. ( сода каустик )за да се премахне налепа от оловен сулфат ?

--- Край на цитат ---
Натриевата основа "промива" всичко ;D
Така ще го промие, че грам олово няма да остане.
 Ето ти идея за нов живот:
Измиваш хубаво от вътре, зареждаш с р-р на концентрирана сярна киселина( не знам колко точно ) Пускаш 12V 20А-примерно- и започваш да си произвеждаш ННО!
Ампеража регулираш с концентрацията на киселината. Ефективността не е голяма, но поне е безплатно! ;)

@praktik:
Нончо, аз електролиза на водород зная как да направя, ти като по умен кажи как се въстановяват стари акумолатори, защото няма нищо невъзможно.

Чичо НОНЧО:
 @praktik,
Нямам самочувствието на толкова умен! Обаче знам със сигурност, че умрелият си е умрял завинаги! Колкото и да е невъзможно!!
Нали ме разбираш?

PS Ако наистина знаеш.............

@praktik:

--- Цитат на: Чичо НОНЧО в Януари 28, 2014, 06:51:04 pm --- @praktik,
Нямам самочувствието на толкова умен! Обаче знам със сигурност, че умрелият си е умрял завинаги! Колкото и да е невъзможно!!
Нали ме разбираш?

PS Ако наистина знаеш как се прави електролиза на водород казвай. Щото аз вече 4 год. се мъча, но успявам да добия само оксиводород и дори Браун газ, но не и водород!
Приеми го като майтап де....

--- Край на цитат ---
Електролиза се прави , пъхаш си пръстите в контакта и готово ;D има и случаи на възкресение на мертвите  ;D ама ни е забранено от бога да знаем как  ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия