Начало > Новини от света на технологиите

“Industrial Heat” е придобила правата върху технологията E-Cat на Андреа Роси

<< < (13/88) > >>

juliang:
В разни високотемпературни инсталации се ползва натрий вместо вода. А що се ползва натрий ... предполагам заради големия диапазон в който той остава течен. Топи се под 400 градуса, а се изпарява над 1100.
Другия вариант е натриевия хлорид (обикновената сол). Тя се топи при 800 градуса и се изпарява над 1400. Малко й е височка температурата на топене и трудно ще загряваш директно вода с нея...
За съжаление директно в домашни условия трудно ще намериш приложение или ще изработиш този реактор. Ма то и телевизор трудно ще си направиш в къщи от транзистори, жици и стъкло за прозорци... а и едва ли ще се хванеш, при условие че готови телевизори ги има в магазина.

Аtos:
ppipilica, така поставяш въпроса, все едно вече си си го направил у дома и се чудиш какво да го правиш:)
juliang е прав, ако се продава, ще има система за регулиране на силата на процеса.

Все пак, ако си постигнал нещо в къщи, идея - вграждаш този реактор в средата на куб от огнеупорни тухли, нещо като старите ТАП-ове.Може допълнително да пуснеш вентилатор да ги охлажда...ето ти калорифер за цялата къща.
Оттам нататък можеш да си "забодеш" един стърлингов в която точка на куба искаш.

Топлината е енергия! Тя се разпределя и нагрява твърдите тела в пропорция, давам пример:
Ако на тяло с маса 1kg.му трябват "N" джаула, да се нагрее до 300 градуса, същата топлина ("N" джаула) приложена към 3 килограмово тяло, би го нагряла до 100 градуса.

Числата са примерни, споменавам принципа - да не се буквализира:)

ppipilica:
Тва взе да ми става все по интересно след като си спомних за изгорените 12 тона въглища тая зима. Въпроса с топлообменника някак все ще го измисля не е кой знае колко проблем, важното е да сглобя самия реактор и да намеря никел на прах и литиево-алуминиев хидрид.
Имам няколко въпроса та ако има запознати да помагат.
От какво да направя горивната камера, имам много ситен кварцов пясък но с какво да го забъркам и да направя форма, цимент, няква глина или нещо друго което да издържа продължителна температура от 1400-1500 градуса.
Тоя хидрат пише че се топи при 140 градуса а при 1400 сигурно вече се е разложил на съставните си части при което налягането сигурно би се повишило доста което значи че камерата трябва да е доста здрава.
Все ми се струва че и Руснака, Китаеца и Роси не казват всичко а нещо си премълчават какво е вашето мнение.
Айде да спретнем и една Българска реплика, не искам пари или материали, искам да ми помогнете с акъл, пък ако се подкваси ще кусаме дружно.
Благодаря на отзовалите се да помагат с идеи и акъл.

juliang:
Някъде мисля мернах, че водорода в тръбичката е под налягане. Ако е под налягане още при пълненето, като го загрееш до 1200 градуса ... нямам представа какво освен метал би го задържало вътре. Да не говорим за това, че водорода (по подобие на хелия) се измъква дори между молекулите на по-рехавите материали.
Иначе това което би задържало нещо при такава температура ... някои видове керамика, графит, волфрам... предполагам и някакви сплави от които правят соплата на двигателите на совалките :) ...
Предполагам някаква конструкция с метален кожух който да поеме натоварването от налягането и вътрешна керамична стена, която да предпази метала от високите температури ... би издържала. А вече самия метал може да се охлажда с вода допълнително отвън.

ELPUNTO:
ppipilica направил съм чертежите на LENR реактора (БГ версия  :) ).
Няколко размера са неуточнени, те ще се конкретизират, в зависимост от материалите
които ще се намерят.Като конструкция, реакторът е много прост.

Ако сериозно си решил да правиш експерименти, да се обединим, така по
лесно ще намерим материалите и ще го изработим.
В този случай нещата са ясни, трябва просто да се сглоби LENR реактора и
да се правят експерименти . . . докато реакторът заработи   8) 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия