Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Системи за обработка на въздуха и горивото

Имат ли осезателен ефект, магнитните приставки за пестене на гориво?

<< < (10/16) > >>

elektros:
Информация от достоверен източник- до началото на лятото следващата година по настояване на ЕС ще влязат в сила драконовски мерки относно нормите за изгорели газове, в градовете ще се допускат само автомобили с EURO 3  и EURO 4  стандарт за изгорели газове,  ще се сертифицира лаборатория, която ще издава едногодишни стикери на стари модифицирани автомобили, които покриват тези норми. В центъра на София със сигурност ще се влиза само от превозни среддства, отговарящи на EURO 4.   Няма не искам..... ;D Старите кошници имат избор- газова уредба, ровичкане в ECM-a и смяна на чипа с горивната карта, катализатор със сертификат, монтиран в оторизиран сервиз, или просто си стоят на паркинг в полето, а собственика с маршрутка влиза в града...Дано не е вярна тази информация или се позабавят още 3-4 години тези изисквания...

juliang:
Тъй като вече месец чакам оторизация от форума на Кадуцеус (явно 2-3-те заявки са се загубили... :) ) ще взема да попитам тук, дано някой ми отговори.
Става въпрос не за ДВГ, а за ... газова горелка. На природен газ. Техническата ми образованост (колкото я има) и показанията на уредите с които настройваме горелките ми говорят, че няма как... просто физически няма как да се изкара 10% икономия. КПД-то на последния котел който настройвахме в понеделник според уреда е 91.8%, и 10% покачване го метка в графата "перпетуум мобиле". Но пък ... тази последната горелка е с мощност 4 000 kW - колкото 50-тина автомобила, така че и 5% икономия ще има несимволичен финансов ефект. Обаче... просто не виждам откъде може да се "изпили" горивния процес повече. Температурата на изходящите газове е около 130 градуса - цялата топлина която се образува от изгарянето на горивото се поглъща от котела и отива за загряване на водата в него. Можем да намалим още температурата, но това ще доведе до конденз в изходящия трак и ужасяваща корозия.
Количеството на излишния въздух в изходящите газове е 3%, а ако задействаме оптимизацията по кислороден датчик пада до 1%. По-нататъшно намаляване на въздуха води до "цапане" и глоби от страна на контролните органи, а и е безмислено да изхвърлям въглеводороди през комина. Обедняването на сместа пък е ... още по-безмислено. Не виждам причина да вкарвам въздух, за който няма гориво и само минава транзит през котела, и който го топля нахалост и пак да го изхвърлям през комина.
Та така... прословутите магнити, оргони (каквото и да представлява това, аз поне не си го представям) биха ли могли да изстискат още някоя жълтица от икономия на гориво?
Макар че се досещам какъв ще е отговора, все пак да попитам - може пък да съм изпуснал нещо.

caduceus:
Колега, много съжалявам за пропуска във форума ми. Не знам как е станал - обикновено всеки ден влизам да проверявам новите заявки. Преди време изтрихме маса ботове и подобрихме защитата на форума, може да сме я изтрили грешно. Ако искаш пусни пак и ще те регистрираме.
Относно газовата горелка, имам подобно предложение за една доста голяма и чакам човека да се обади за уточнение. На мен също ми е интересно какво ще стане, но при всички положения изгарянето ще се подобри и ако електрониката реагира автоматично или може да се настрои ръчно трябва да има забележим ефект. За газ и метан се ползват зонови оптимизатори К3 и съм готов да ти предоставя един комплект за тест за период от десетина дни, но е добре да монтирам лично на тръбата за да няма грешки - или поне да видя снимки от мястото на монтаж преди и след него, за да се направи като хората. Възможно е да не е достатъчен и да се наложи да сложим няколко - все пак К3 са изчислявани за автомобили и примерно при камиони с голяма кубатура се слагат два комплекта К3 и един К2, та вероятно ще трябват малко тестове за да се види при дебита на горелката, обема на тръбата и скоростта на газа през нея, каква ще е степента на насищане с енергия на флуида. Оттам ще се види колко кутии К3 ще трябват и как ще се разположат за максимум ефект.
Така че обади се или ми пиши на лични, тел. ми е 0885 781469
Поздрави

ПП
Въобще не е нужно да вярваш в оргона или др. работи за да работи оптимизаторът  :) Вижда се по резултата.

juliang:
Тъй като ние сме по-скоро сервиз на тези горелки, не ползвател, ми е интересно чисто теоретично какъв ефект би имало едно такова устройство. Все пак производителя на тези горелки е от 100 години на пазара, има достатъчно опит и ресурси да провежда изследвания, и е усъвършенствал процеса на горене почти до границите на физичните закони. В изгорелите газове има само 1% кислород, а въглеродния окис е някакви 10-тина ppm-а... незначително количество. При условие че не изхвърлям гориво, и нямам излишен въздух който само да топля... как мога да постигна икономия?
Това което се прави е да се постави топлообменник на изходящите газове. В него те отдават и малкото топлина която иначе би излезнала в атмосферата. На изхода (в зависимосто от производството) може да докараме температура на изходящите газове около 40 градуса. Демек ... влиза въздух 20 градуса в котела, горивото гори, загрява каквото загрява и отзад излиза "дим" с температура почти равна на околната. Цялата енергия остава в котела и флуида който трябва да се загрее. Няма прахосване на неизгорели въглероди в комина, няма излишен въздух който да грея нахалост.
Това обаче е доста скъпа инвестиция, защото тоя конденз който се събира в топлообменника нещата съвсем не са "бистра водичка". Киселинноста на това "нещо" е изключително висока. Понякога направо се чудят къде да изхвърлят тази течност която остава. Налага се и използването на неръждавейка за всички повърхности които имат допир с нея. Става безумно скъпо.
Откъде може да дойде повишението на ефективността? Чисто физически... все пак трябва да обясня на инвеститора какво смятаме да правим с неговия котел.

gguest:
juliang,
съвет - не пипай горелките.
отговор на евентуалния обратен въпрос "защо" няма да напиша, разумните хора се сещат сами.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия