Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.

търся хлор

<< < (6/9) > >>

@praktik:

--- Цитат на: Сашо в Декември 08, 2013, 12:58:12 pm --- гледах на един руски клип един елемент на пелтие залепен за едно канче с вода и загряват канчето на обикновен огън ,а от клемите на елемента захранваха зарядното на джиесема бяха някакви ловци във тайгата , атук нещо подобно http://www.vbox7.com/play:8defcde122

--- Край на цитат ---

Да, практично и полезно  :)

Радико:
Само да вметна:
Пелтие елемент направен с използване на метала Самарий има КПД над 60%
Което надвишава повечето топлинни двигатели включително и стърлинговия.

@praktik:

--- Цитат на: Радико в Декември 08, 2013, 02:19:51 pm ---Само да вметна:
Пелтие елемент направен с използване на метала Самарий има КПД над 60%
Което надвишава повечето топлинни двигатели включително и стърлинговия.

--- Край на цитат ---
Имаш ли информация за този вид пелтие, продава ли се.

Радико:
За съжаление до сега не съм открил подобно нещо в нета, само откъслечни данни и недомлъвки за устройства в които е вложен такъв елемент на баснословни цени.
Преди доста време канадска фирма имаше намерение да прави такива домашни ядрени реактори с мощност до 50 киловата. После както се сещате някой развали нещата. със сигурност на този принцип вече 30 и повече години безотказно работят "Батерийте" на Вояджърите. на 13 милиярда километра от земята. Напоследък наблюдавам бясна патентна активност за неща свързани с този и подобни ефекти досега смятани за меко казано ексцентрични. 

bdimov:
Радико - не разбрах малко за Самария. Имаш в предвид че пелтиетата, при които се използва Самарий имат КПД 60% или че по принцип в пелтието се използва този елемент.
Колкото до намирането на такива елементи мисля че вече ги има под път и над път.  За справка
 http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%B5+TEC1-12710+89W

Този 89W елемент ако приемем че КПД-то му е 60% то при загряване/охлаждане с необходимата Т-разлика ще получим 53W. Цена на дребно ( в посочения магазин ) е 36 лева т.е. 360 лева за 530W или около 650 лева за киловат. Не знам ( защото не съм гледал ) , как вървят цените на фотоволтаиците ват/лев. на "вятърните мелници" и т.н. и дали има смисъл да се напряга човек да мисли по темата макар че това са различни начини за получаване на енергия и не може да ги сравняваме тотално.

П.С. Темата все пак не беше ли "търся хлор"  :D Не съм гледал из форума но ако няма тема да пелтиенцата и тяхното приложение по-добре да си отворим  друга тема , модератора да премести оспамването тук и да се понаредят малко нещата :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия