Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.

търся хлор

<< < (4/9) > >>

krasias:
Мога само да попитам откъде го купуват, това ще стане утре и да ти пиша.

@praktik:

--- Цитат на: bdimov в Декември 07, 2013, 07:40:31 pm ---Krasias не съм сигурен, така че не споря. Още повече че ти работиш с хлор.
Сашо , ако не човека му е за охлаждане има толкова други методи много по-безопасни че няма смисъл да се коментира :)

И като спомена за охлаждане ( не че темата е затова де ) тука ли някъде бях чел че пакет ( батерия ) от Пелтиета може да достигне доста ниски температури от порядъка на -70 и надолу градуса.

--- Край на цитат ---

Каква е тази батерия пелтиета, дето можело да се постигне от -70 градуса надолу. Трябват ми по ниски температури от тази във фризерите.

bdimov:

--- Цитат на: @praktik в Декември 07, 2013, 08:46:49 pm ---Каква е тази батерия пелтиета, дето можело да се постигне от -70 градуса надолу. Трябват ми по ниски температури от тази във фризерите.

--- Край на цитат ---
Ами знаете че Пелтие елементите, когато им се подава прав ток от едната страна се охлажда за сметка на загряване от другата ( Така работят и евтините диспенсери за минерална вода. Два съда за вода, топла и студена и между тях пелтието, което хем охлажда едната хем загрява другата. Мисля че съда за охлажданата вода е около 3 пъти по-голям като обем от загряваната ).
Та като се налепят едно за друго няколко пелтиета и им се подаде прав ток едното охлажда от едната страна и загрява от другата, после загряваната страна тъй като е долепена до другото пелтие се охлажда от него, което загрява от другата и т.н. Само не съм сигурен че пакета от пелтиета е от еднакви такива или всяко следващо е по-мощно от предходното ( знае се че има най-различни пелтиета с най-различни мощности и работни напрежения ). Така най-охладената страна на първото пелтие може да достигне доста ниски температури.
В другия вариант, когато на пелтието не се подава ток, а се нагрява с външен източник от едната страна и се охлажда от другата то същото произвежда Е.Д.Н.

@praktik:

--- Цитат на: bdimov в Декември 07, 2013, 09:07:10 pm ---Ами знаете че Пелтие елементите, когато им се подава прав ток от едната страна се охлажда за сметка на загряване от другата ( Така работят и евтините диспенсери за минерална вода. Два съда за вода, топла и студена и между тях пелтието, което хем охлажда едната хем загрява другата. Мисля че съда за охлажданата вода е около 3 пъти по-голям като обем от загряваната ).
Та като се налепят едно за друго няколко пелтиета и им се подаде прав ток едното охлажда от едната страна и загрява от другата, после загряваната страна тъй като е долепена до другото пелтие се охлажда от него, което загрява от другата и т.н. Само не съм сигурен че пакета от пелтиета е от еднакви такива или всяко следващо е по-мощно от предходното ( знае се че има най-различни пелтиета с най-различни мощности и работни напрежения ). Така най-охладената страна на първото пелтие може да достигне доста ниски температури.
В другия вариант, когато на пелтието не се подава ток, а се нагрява с външен източник от едната страна и се охлажда от другата то същото произвежда Е.Д.Н.

--- Край на цитат ---

У, чудо, ами какво напрежение може да се получи от такова пелтие, примерно, лятно време ако се охлажда със лед от едната му страна, пък другата да се нагрява с слънчев рефлектор ? Акумулатор дали ще може да зарежда ? акумулаторът ще ми трябва, щото по една седмица кисна на язовира, и трябва да го зареждам периодически. Но това става само лятно време.

bdimov:
Това вече нямам представа. Взимаш едно за проба правиш експерименти и смяташ. Но казваш лято/язовир и т.н. Та от цялата тази картинка не знам откъде ще дойде леда в такива количества.
Аз съм си мислел друго. Ако се наредят достатъчен брой в панел, от едната страна да се нагрява от слънцето ( лятото залепени на черна ламарина ) , а от другата да се измисли начин да се обливат постоянно с тънък слой вода. Този начин е приложим за селски район, където има много вода за поливане и няма да е проблем. Примерно в района на Пазарджик и по-точно село Дебръщица. Някога като ходех за по-дълго време помня че имаше една тръба от която поливаха. Той ми беше казал че това е била някаква каптажна вода, която принципно не била за питейни нужди, а за поливане и цената на кубик вода била символична. Тази вода излизаше на 7-8 градуса. Черна ламарина лятото минава 100-те та и даже понякога 120-130 градуса. Това е доста голяма температурна разлика, пък и си поливаш двора  ;D

Мисля да приключим тези приказки поне в тази тема, защото много е разводнихме.   

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия