Автор Тема: Бургаски професор откри как да се отървем от енергото и сами да си правим ток  (Прочетена 34447 пъти)

Неактивен gotiniq7

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 409
 • Пол: Мъж
 • Домашен екпериментатор
  • Документална видеотека
 • Скайп: zarov_inc
Чрез хладилна уредба или климатична инсталация можем да произвеждаме електроенергия,вижте как:
Можем да произвеждаме ток без гориво с помощта на хладилни уредби и климатични инсталации. Те ще работят даром на този, който ги е построил.
Инсталацията ще работи без ток, тя си произвежда ток и се захранва. Това представлява иновативната технология на проф. Димитър Митев, който е с над 30 години преподавателски стаж във ВХТИ "Асен Златаров" в Бургас. Той обаче обясни, че засега му е отказвано финансиране за откритието, като основните виновници за това са българските учени.
Целта е да заменим всички електросилови системи, ползващи гориво, които произвеждат електрическа енергия, в това число и механична, с машини, работещи без гориво, обясни проф. Митев.
Ще се използва хладилна уредба или климатична инсталация. Необходимо е да се създаде симбиоза между тях и цикъла „БК“ на Ренкин.
Притежателят на хладилна уредба, която работи с тази технология, получава от 1 до 5-6 пъти мощността на двигателя на хладилната уредба, като енергията може да се използва за собствени нужди и да се подава в електрическата система. Студът му остава подарък.
Притежателят на симбиоза от климатик и „БК“ на Ренкин ще може да получава електроенергия в зависимост от мощността на климатика и приложения способ, от 3 до 10 и повече киловата, необходими за удовлетворяване на домашни нужди.
„Може да се произвежда ток вкъщи от 5 до 10 киловата. Договорихме се да започнат да произвеждат генератори от 5 до 10 киловата в Троян, в Пловдив вече пуснахме подобна инсталация. Ще вземем готовите елементи от климатиците и само ще трябва да ги окомплектоваме и да сложим турбината с генератора. Ще работи непрекъснато, ще се подаде в нашата мрежа, ще се отопляваме, осветяваме и т. н.“, обясни още проф. Митев. Към получената енергия можем да включим друг климатик, който да ни отоплява, а нея да вкараме в електрическата система, добави той. 50 киловата ще получаваме на ден. Всичко това става и за промишлеността, например за сушене на зърнени продукти като пшеница.
Технологията е проста. Към хладилната инсталация се добавят топлообменник и турбина. Цялата система ще бъде голяма колкото един климатик. Няма да се заплаща нищо допълнително, освен нейната стойност – около 2000 лв. Ще се произвежда прав ток и чрез преобразувател ще се прави променлив ток.
„Едно домакинство може спокойно да се поддържа с тази енергия, тъй като на ден ще произвежда по 120 киловата. Когато трябва повече енергия, вземаме от мрежата. Можем да намалим консумацията на електроенергия от мрежата и да добавяме енергия в нея, когато на нас не ни трябва. Така ще се намалят и разходите“, обясни проф. Митев. Няма да замърсяваме околната среда, ще намалим консумацията от мрежата, технологията може да бъде използвана и в промишлеността, добави той.
Той подчерта, че три пъти е подавал проект до ЕС за отпускане на финансиране, западните специалисти са отчели, че е добро предложението с по 80 от 100 точки, а в България – 30 точки от 100.
„Предлагаха ми пари за лиценза, останалото било тяхна работа. Казах им, че нямат толкова, колкото струва. Аз искам официално признание на технологията, каза проф. Митев. Факт е, че енергийната мафия ще бъде сериозно ощетена, ако тази технология заработи.

Цитирам мои разсъждения точно по темата:
 Re: Обсъждане на цикли на Стърлинг и Карно при термопомпите
« Отговор #50 -: Март 24, 2013, 08:10:21 pm »
Значи в това има хляб със сигурност. Доказателството за това е високият КОП на климатиците и в двата режима на работа. За работен флуид е добре да се ползва въглеводорода Бутан, има го в изобилие и кипи около 0 градуса по целзий при нормално налягане. При 2 атмосфери температурата на кипене вече е 20 градуса, което за нашия случай е супер. Номера е след това да се охлади работния флуид и да се завърти отново в затворен цикъл. На същият принцип има действащи геотермални тец, които работят от горещи извори на 80 градуса - двойноциклични ТЕЦ. Ние обаче ще ползваме слънчевата топлина.

В новата си книга проф. Митев описва подробно технологията
« Последна редакция: Ноември 27, 2013, 03:14:04 pm от Maistora52 »

Неактивен oneman

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 249
 • Пол: Мъж
 • Направи го за да го разбереш
От къде може да се купи книгата?

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 505
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника

Неактивен piton2012

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 274
Може да не съм прав, но ми се струва, че така наречения професор не е открил нищо ново. Попрочел е нещо извън учебниците, но това не е достатъчно. На теория става. И чертежи има предостатъчно. Не негови разбира се, а например на В. Шаубергер. Иначе бързат да изчислят стойността, че и признание търсят. Ето и една книжка в която има някакъв хладилно нагревателен апарат. Може би я има и някъде във форума.

Неактивен gotiniq7

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 409
 • Пол: Мъж
 • Домашен екпериментатор
  • Документална видеотека
 • Скайп: zarov_inc
MIT разработва соларна система с „обратен климатик“ за енергия за развиващия се свят.
Слънчевата енергия изглежда е очевиден избор за развиващия се свят, но бедните региони се нуждаят от системи, които са прости, работят самостоятелно и са евтини за изграждане и поддържане. А това обикновено не е така. Способността да се осигури отопление заедно с електроенергията би била от полза, защото много общности, нуждаещи се от топла вода, имат не по-малко остра нужда и от светлина. Екип от Масачузетския технологичен институт е разработил решение, което отговаря на тези нужди с една система за слънчева енергия, която е „климатик, построен наопаки“.

Споменаването на „развиващия се свят“ извиква картини на пустини, джунгли, пясъци и горещ климат, но някои бедни региони се намират в умерения пояс. В южната част на Африка, например, може да стане много студено през зимата. Завършилият MIT Матю Орош забелязал това, докато работил за Корпуса на мира в Лесото, където местните клиники се нуждаят не само електричество, но и от топла вода. „Чували сме сестрите да казват, че ще избегнат измиването на ръцете си през зимата, тъй като водата е толкова студена“, казва той. “Така че топлата вода там е много добре дошла!“

Според Орош, 30 000 клиники и 60 000 училища в цял свят нямат електроенергия, но се радват на достатъчно светлина, която може да отговори на техните енергийни нужди. В доклад, който ще се публикува в едно от специализираните научни издания скоро, Орош описва как екип от MIT, в който Орош участва, е създал нестопанска организация, наречена Solar Turbine Group (STG) за разработване на нови системи за слънчева енергия за развиващия се свят.

Отговорът, който са измислили за проблема, е нов тип система за слънчева енергия, която за първи път е инсталирана в здравната клиника на село Матьотьо в Лесото. Прототипът изглежда доста конвенционален с параболични огледални корита, фокусиращи слънчевата светлина върху тръба. Въпреки това изглeдът може да лъже, тъй като това не е нито парна система, нито генерира топла вода. Вместо това STG разработил системата, използвайки цикъла на Ранкин с органична течност (ORC).

ORC система е такава система, в която водата се заменя с органична течност, подобна на тази, използвана в климатиците. В действителност, системата на STG не само използва течност за климатик, а по своята същност е климатик, който работи в обратна посока.

Обичайно климатикът използва течност с много ниска температура на изпарение, като амоняк или органични химически течности. В климатика компресираната течност се разширява до достигане на състояние на газ вътре в бобината. Това разширяване извлича топлината от бобината и я прави много студена. Тази студенина е това, което охлажда топлия въздух, докато преминава през ламелите на климатика. Газът след това минава през компресора, който го превръща отново в течност, но при този процес течността става гореща, затова преминава през друга бобина, която се охлажда с външния въздух, преди да изпрати течността обратно, за да се разшири в първата намотка. Казано съвсем просто, влизат електричество и горещ въздух, а излиза студен въздух.

В системата на STG цикълът се движи в обратна посока. Вместо да охлажда къщата, системата използва слънцето за затопляне на течността и да я превърне в горещ газ. Този разширяващ се горещ газ върти генератор, а част от отпадната топлина се използва също и за затопляне на вода. Това е в общи линии начинът, по който Майкъл Фарадей описва електрическия мотор: пускаш електроенергия и моторът се върти, въртиш мотора и той прави електричество.

Ключът към всичко това е вграденият скрол-разширител на системата. Това е обратна версия на често срещана част на климатиците, наричана скрол-компресор. Тази връзка с климатичната технология не е случайна: екипът съзнателно е избрал да използва части за климатици, за да гарантира ниски разходи и лесна поддръжка. За целта е по-добре да се използват готови части, произвеждани от промишлеността, отколкото специално поръчвани части.

Първоначално системата на STG изисквала квалифициран специалист, който да се справя с промените в напрежението, но по-новите версии използват компютъризирана система за контрол. Системата вече работи самостоятелно и единственото обслужване, което се изисква, е почистването на огледалата на всеки шест месеца.

Що се отнася до бъдещето на STG системата, най-новата версия е в процес на тестове във Флорида, а клиниката на Лесото е затворена за ремонт, като през това време системата ще бъде обновена. STG групата планира да изпробва още пет устройства из африкански клиники и училища. Въпреки това, истинският ключ към успеха на системата ще е нейната способност да работи при местните условия.

Даниел Каммен, професор в Университета на Калифорния в Бъркли, който не е член на проекта, коментира: “Има редица вълнуващи технологични възможности за слънчево отопление, включително, но не само системата на STG International. Всички са обещаващи. Предизвикателството не е в основния хардуер, а по-устойчивата, жизнеспособна работа на място…. за да могат тези съоръжения да функционират на открито, управлявани от местните общности“

« Последна редакция: Ноември 27, 2013, 03:09:09 pm от Maistora52 »

Неактивен piton2012

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 274
    gotiniq7, информацията е интересна. Има понякога за какво да се замисли човек. Учените обикновено работят обаче за силните. И става една....като вестник "Еврофутбол", букмейкъра ти дава прогнози.
   И както обикновено, някой търси пари за нещо "обещаващо". А този който дава парите търси не нещо "евтино за народа", а печалба.

Неактивен edin

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 283
 • Пол: Мъж
 • Гениалното, винаги е просто
Важното е да се харчи книжката!
Имало работещи системи, но не се казва точно къде, за да се види на място. Близо е до акъла, че ако човек се убеди с очите си, че това работи, мигом ще се намерят инвеститори, ама не, БГ учените му били виновни. Този е пълен мошеник и единствената му цел е да си продава книгата. Нагледахме се на такива, не мислите ли? Всеки тръгнал, да пише и да продава. На никой не му се копа с мотиката  ;)

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Почетен член на Форума
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Хайде сега пък ПАК! - бил мошеник и/или печалбар от книгоиздаване!!!
Направил е нещо професора, и иска и той да живее като ПО-бял човек.
...
Проблемът на изобретателите, хората на изкуството, и останалите свободни професии е В ЛИПСАТА НА ПОСЛЕДВАЩ МЕНИДЖМЪНТ.
А мениджмънта се учи също както и социология например. Записваш се, плащаш си курса и учиш. Ако изучиш добре материята, и добре я приложиш - ставаш нечий Фирмен Бог!
Днес го наричаме Мениджър този, който има задачата да управлява НАЙ-ВЕЧЕ реализацията на готовия продукт... и не само, но най-вече!
В соц. времената имаше длъжности като "изпълнителен директор", "директор пласмент", и всякакви други, които в Мениджмънта се обединяват в едно - Мениджър.
Същият трябва да има акъл и умения как се води счетоводство, как се управляват хора, как се търсят и набавят материали, как се стикова всичко като "часовников механизъм" за производството, трябва да е на "ти" с компютърните програми WORD, EXCEL и други специфични според фирмата (напр. AutoDesc и др), трябва да има много добра представа от пазарните механизми, социологичните проучвания, маркетинга и рекламата, и не на последно място да има умението да наложи модела на своето управление на подчинените си.
На запад, или по-точно в страните с развита пазарна икономика добрите мениджъри са най-ценния кадър, защото добрият мениджмънт може да направи от "нищо нещо" - т.е. и най-изпадналата фирма да я вдигне на крака и да я направи конкурентноспособна, ако не и доминираща на пазара.
На нашия, а и не само на нашия, професор му липсва добър мениджмънт. В България все още се робува на стари представи за управлението на дадено предприятие, днес фирма, и затова на мнозина и "косъма им пречи"...
Не е и виновен нашия професор, той е от старата генерация вероятно и "за къде ти" тепърва да учи мениджмънт. Значи трябва да си наеме точния човек за тая работа.
Това се отнася до всички нас тук, а и не само!
Номера не е само да го измислиш, да го направиш, да го пуснеш в производство, но и да му намериш купувача, да му намериш нишата, да го рекламираш подобаващо, да хвърлиш много, ама много пари, и чак тогава да седнеш да си отдъхнеш и да си преброиш приходите.
Не прибързвайте със заключенията и обвиненията в мошеничество.
Защото професорът не е помислил за най-важното: не толкова за съобщенията в пресата и медиите (най-общо) КАКВО СИ НАПРАВИЛ, А ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНО, КОЛКО СТРУВА, И НАЧИНЪТ ПО КОЙТО ЩЕ ГО ПРОДАВАШ.
Търсел инвеститори... дрън-дрън! Отказано му било финансиране, да, защото не знае как да си го поиска и от кого - чрез кого! Другите учени му били виновни - нормално, в България сме!  Ами като не разбира от мениджмънт - така ще си отиде и той като някои други негови велики предшественици като Стефан Маринов, Стефан Найденов, и ... вече не се сещам кои...
...
Момчета! Слушайте ме, защото ви го казвам най-сериозно: Ако напипате "крачола на Господ" бързайте да се записвате в Нов Български Университет за специалност "Фирмен Мениджмънт" - обучението е две години, и не знам сега колко струва, но си струва!
Аз го учих това през вече миналия век при едни от най-добрите професори тогава, и мисля че ползата ми е голяма.
Иначе от книгоиздаване днес печелят само големите книгоиздателства. А и те са често на загуба! - въпрос на добър мениджмънт е и то!
Ще отворя отделна тема с това заглавие: "Добрият Мениджмънт", където ще копирам този свой пост
« Последна редакция: Ноември 27, 2013, 04:06:51 pm от Maistora52 »

Неактивен piton2012

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 274
Майсторе, лошото е, че си прав /поне до някъде/. Всичките тези т.нар. мениджъри, икономисти, финансисти, комунисти, юристи, журналисти и т.н -исти не ги понасям. Не могат дето се казва един пирон да забият, ама...важни. Другото е, че човека нищо не е направил. Само сметнал. И нищо ново не е открил. Когато го постигне.....няма да му е нужен мениджър. Няма да е необходимо да увещават никого, колко важни са дъвките "Орбит".

Неактивен oneman

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 249
 • Пол: Мъж
 • Направи го за да го разбереш
Колеги, дайте да обсъждаме технологията, а не човека.
Ако в технологията има хляб да поработим по нея.
Но все таки някой, който е виждал тази книга, трябва да направи по-подробно представяне.
Или дайте линк от къде може да се купи тази книга.
Весникарски статии на технически неграмотни журналисти не могат да бъдат източни на информация в този форум.

Неактивен sabaka808

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 67
 • Пол: Мъж
 • Живей за мига работи за кеф!
 • Скайп: sabaka 808
Нискотемпературен двигател бе колеги. Може да бъде ефективен и зиме и лете, ако използваме подпочвена вода с температура 12-17 градуса. Зимата за подгряване, лятото за охлаждане. Важното тук е  да има амплитуда между атмосферната температура и температурата на водата.
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 08:21:07 am от Maistora52 »

Неактивен piton2012

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 274
sabaka808 е прав. Може да изглежда така:

И вместо вода, да използва въздух. Има го в http://mazeto.net/index.php/topic,981.0.html.
   

Неактивен piton2012

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 274
Нещо съм бъгнал картинката. Не съм я вмъкнал, но тя е същата от посочената страница.

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 342
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
Според пишещите, каква трябва да е турбината-детандер, че да работи при това налягане и твмпература на фреона?
По добре ще стане с бутален детандер, но при него загубите от триене ще са доста по-големи и може да обезсмислят всичко.
И защо трябва да има и хладилник,който да охлажда, това си е топлинна загуба, инверторите са си такива.

ПП И друго, защо производителите на климатици не го правят? Или са Изкукуригали?
Мисля, че преобразуването на топлината в механична енергия, и от там в електрическа е с големи загуби.

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 342
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
Не са толкова изкукуригали - пълно е с преРАЖДАЩИ СЕ ПОЛУЕВНУСИ, пазещи тайната на преРАЖДАНЕТО СИ и КАПИТАЛА(СЕ).

Как мислиш, ако искаха да дават СЕ, щяха ли да потулват физиката и да бълват безчет протяжни шифро-тъпизми?

Правил съм опити и за парно, и за ток с климатак. Става перфектно парно, но заток не става - скороста на флуида е много ниска.