Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Стапяне на чисто желязо

<< < (13/20) > >>

x_name41:
аз съм работил на пуншмашина за точково заваряване на четки за електродвигатели, знам какво е ;D

@praktik:
36 витки на вторичната, от 10mm2, ще даде 36 волта за шевно заваряване, после развивам докато останат 2, за точковото заваряване . Какво пречи да не стане .

Цитат на: x_name41 в Вчера в 22:27:53
    аз съм работил на пуншмашина за точково заваряване на четки за електродвигатели, знам какво е ;D

Щото и аз работя на точково заваръчен апарат, имаме такъв в нашата фирма и заварявам квадратите на ръкохватки за водопроводните кранове .

Радико:
Ооо супер ще стане особенно ако заваряваш бръснарски ножчета. Ако искаш нещо по сериозно ще са ти нужни повече квадрати.

Maistora52:

--- Цитат на: @praktik в Ноември 28, 2013, 10:42:46 pm ---36 витки на вторичната, от 10mm2, ще даде 36 волта за шевно заваряване, после развивам докато останат 2, за точковото заваряване . Какво пречи да не стане .

--- Край на цитат ---

Хубаво е да кажете, не може ли от вторичната мощна намотка - поне 16-20 мм2 - да се изкара извод на 34-тата (примерно) витка. И да стане и "риба" и "рак"!

Радико:
Апарата за точково заваряване има специфични изисквани. По важно е намотката да има голяма площ отколкото голямо сечение. ако една и съща медна шина я навиеш веднъж на плоското веднъж на ребро като е на ребро апарата ще работи по лощо. най лесно става като направиш вторичната от няколко паралелни по тънки намотки за да абсорбират цялото магнитно поле.
Това малко противоречи на теорията, но е емпирично изведен факт, установил съм го опитно. Докато електрожена има съвсем други изисквания, необходимо е да има възможно по твърда токова характеристика. Може да се каже и "възможно по мека напреженова" Което означава, че трябва вторичната да не абсорбира изцяло полето. Затова се регулират най добре с магнитен шунт който отклонява част от полето на първичната да не отиде към вторичната. Така се осигурява стабилно високо напрежение за запалване на дъгата "поне 50 V. " и стабилен постоянен ток който възможно най малко се променя от мърдането на ръката и съответно доближаване или отдалечаване на електрода и ваната. Това са толкова противоположни изисквания, че риба и рак не е достатъчно красноречиво, по скоро орел и къртица.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия