Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти
Стапяне на чисто желязо
Иван Димов:
@praktik, при натоварване жицата изгаря от прегряване. За да няма прегряване трябва да се знае:
1. Колко топлина P ще може да се разсейва от жицата - колкото се нагрява, толкова се и разсейва за да стои еднаква температурата.
2. Колко ток I ще тече. За 500 W при 220 V, токът в първичната е под 3 A.
3. Като знаем Р от точка 1. и I от точка 2., слагаме ги в синята формула и получаваме R.
4. Трябва да знаем дължината L на жицата.
5. Полученото R от точка 3. и дължината L ги слагаме в червената формула и от нея получаваме S, което е сечението на жицата, за което ти питаш.
Това е "сдъвкано" по най-лесния начин, ако не ти харесва виж Радико ти предлага "три каруци" с книги - чети! Аз съм до тук.
GTV:
Най лесно се топи метал с идукционен поялник Weller. ;D
@praktik:
--- Цитат на: GTV в Ноември 28, 2013, 09:01:38 pm ---Най лесно се топи метал с идукционен поялник Weller. ;D
--- Край на цитат ---
Какъв е тоя поялник, аз трафа искам да си го направя за точково заваряване, и за шевно. За шевно ще стане със 36 витки на вторичната. За точково само с 2 витки . Не съм решил дали да го правя, просто искам да знам в случай че реша да го правя.
Пък за топенето на метала, ти ако знаеш нещо сподели, казваш с индукционен поялник става.
@praktik:
--- Цитат на: Иван Димов в Ноември 28, 2013, 08:29:55 pm --- @praktik, при натоварване жицата изгаря от прегряване. За да няма прегряване трябва да се знае:
1. Колко топлина P ще може да се разсейва от жицата - колкото се нагрява, толкова се и разсейва за да стои еднаква температурата.
2. Колко ток I ще тече. За 500 W при 220 V, токът в първичната е под 3 A.
3. Като знаем Р от точка 1. и I от точка 2., слагаме ги в синята формула и получаваме R.
4. Трябва да знаем дължината L на жицата.
5. Полученото R от точка 3. и дължината L ги слагаме в червената формула и от нея получаваме S, което е сечението на жицата, за което ти питаш.
Това е "сдъвкано" по най-лесния начин, ако не ти харесва виж Радико ти предлага "три каруци" с книги - чети! Аз съм до тук.
--- Край на цитат ---
По точка 1. обаче не се знае колко е температурата, трябва да се измери, пък за да се измери трябва да си играя да намотавам и размотавам витки от първичната. Иначе асимилирах формулите, верни са . 32.P=R=9.P 0,0000000168 .L/R=S
Радико:
@praktik
Няма да стане братче електрожен и пуншваис на един траф ще е ни риба ни рак.
направи си две отделни устройства за да работят и двете. А за пуншваисе специално да ти отлеят една медна квадратна тръба с подходящ размер, и после внимателно режеш с ножовка, така че да се оформят 2-3 навивки и ти е готова вторичната намотка. така улава цялото магнитно поле и прави максимален ток с минимални загуби.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия